• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 24.6.2024Meniny má Ján
18°Bratislava

Jedlá sóda alebo prášok do pečiva: Čo je pri pečení lepšie?

  • 19:10 16.09.2023
  • Bratislava
Jedlá sóda alebo prášok do pečiva: Čo je pri pečení lepšie?

Čo si vybrať, aby dopadlo pečenie čo najlepšie?

Či už ste začiatočník alebo cukrársky profesionál, pravdepodobne často používate prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Nie je to len tak bezdôvodne. Tieto najbežnejšie kypriace činidlá pri pečení stoja za tým, aký nadýchaný bude koláč.

Môžu pôsobiť podobne, ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo recept používa jeden namiesto druhého alebo oboje?

Nie je to to isté

Prášok do pečiva a sóda bikarbóna nie sú to isté ani by ste ich nemali zamieňať. Jedlá sóda je 100-percentný hydrogénuhličitan sodný, zlúčenina alkalickej soli, ktorá po zmiešaní s kyselinou vytvára plynný oxid uhličitý. Na druhej strane prášok do pečiva je zmesou hydrogénuhličitanu sodného a kyseliny, ktorá na aktiváciu vyžaduje vlhkosť a teplo.

Kedy použiť prášok do pečiva

Pretože prášok do pečiva už obsahuje kyselinu, používa sa v receptoch, kde kyselina nie je významnou zložkou. Väčšina práškov do pečiva zakúpených v obchode sa začne aktivovať, keď sa dotknú kvapaliny a znova, keď sa aplikuje teplo.

Kedy použiť sódu bikarbónu

Keďže sóda bikarbóna sa musí zmiešať s kyselinou, aby sa vytvoril oxid uhličitý, bežne ju nájdete v receptoch s výraznou kyslou zložkou, ako je kakaový prášok alebo cmar. Jedlá sóda tiež podporuje zhnednutie, takže je vynikajúcou voľbou pre recepty, ako sú klasické čokoládové sušienky.

Prečo recepty obsahujú oboje?

Sóda pri produkcii oxidu uhličitého v podstate neutralizuje kyslú zložku. Ale čo ak potrebujete kyselinu pre chuť? Ak použijete iba sódu bikarbónu, stratíte tú príznačnú vôňu. Použitie kombinácie oboch spôsobí kysnutie koláča a zachová časť chuťového profilu.

V niektorých prípadoch tiež samotná sóda bikarbóna nemusí dostatočne povzbudiť kysnutie. Ak jej pridáte príliš veľa, vytvoríte kovovú alebo horkú chuť. Vtedy je lepšie pridať aj prášok do pečiva. Ide o jemnú rovnováhu medzi tvorbou plynu, chuťou a zhnednutím pre väčšinu pečiva, a preto sa v rovnakom recepte často používajú oba druhy. Väčšina pečenia preto vyžaduje dodržiavanie presných receptúr a meraní.

Zdroj: Info.sk, MB, martastewart.com, foodandwine.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lekár varuje: Bežný doplnok do auta môže explodovať, na toto si dajte pozor

Lekár varuje: Bežný doplnok do auta môže explodovať, na toto si dajte pozor

VČERA - 9:59Zaujímavosti

Lekár na sociálnej sieti upozorňuje na prípad mladej ženy, ktorá utrpela zranenia po tom, ako jej v aute vybuchol menší doplnok.

Lahodná letná a ľahká polievka z hrášku a mäty: Takto si ju pripravíte

Lahodná letná a ľahká polievka z hrášku a mäty: Takto si ju pripravíte

VČERA - 6:38Zaujímavosti

Už za pol hodinu si dokážete pripraviť ideálnu letnú polievku, ktorá vás osvieži a chutí výborne.

Zdá sa vám, že nie ste fotogenickí? Dermatologička ponúka dôležitú radu

Zdá sa vám, že nie ste fotogenickí? Dermatologička ponúka dôležitú radu

19:43 22.06.2024Zaujímavosti

Fotografie podľa odborníčky nie sú verným obrazom toho, ako v skutočnosti vyzeráte.

Ako pestovať uhorky pre bohatú úrodu: Pri polievaní potrebujú viac ako len dostatočné množstvo vody

Ako pestovať uhorky pre bohatú úrodu: Pri polievaní potrebujú viac ako len dostatočné množstvo vody

19:06 22.06.2024Zaujímavosti

Ak chcete mať chutnú a zdravú úrodu uhoriek, mali by ste mať na pamäti, že uhorky potrebujú správny čas, teplotu vody a aj postup polievania.

Je žiarenie z mikrovlnky škodlivé? Ničí mikrovlnka vitamíny? Ako funguje mikrovlnka?

Je žiarenie z mikrovlnky škodlivé? Ničí mikrovlnka vitamíny? Ako funguje mikrovlnka?

18:09 22.06.2024Zaujímavosti

Mikrovlnné rúry sú bežnou súčasťou moderných kuchýň, no stále sú obklopené mnohými mýtmi a obavami.