Viete správne používať alobal? Toto pravidlo je mýtus
- 18:50 04.09.2023
- Svet

Má na prípravu jedla vplyv strana alobalu?
Alobal je jednou z najuniverzálnejších vecí, ktoré môžete vo svojej domácnosti mať. Široké využitie má pritom nielen v kuchyni. Napriek všestrannosti hliníkovej fólie však existuje veľa mylných predstáv o jej použití pri varení.
Alobal je veľmi tenký hárok hliníkového plechu. Vyrába sa valcovaní veľkých plátov hliníka, kým nemajú hrúbku menšiu ako 0,2 milimetra. Hliníková fólia je vynikajúcim vodičom tepla, takže môže zabrániť úniku tepla a vlhkosti z jedla. Často sa tiež používa na obloženie dna pekáčov počas varenia, čím bráni prilepeniu jedla a z čistenia sa stáva hračka.
Bežný alebo hrubší alobal
Hrubší alobal je vďaka mimoriadnej odolnosti voči vysokému teplu je vhodný na balenie potravín a ich umiestnenie priamo na uhlie alebo otvorený oheň. Bežný alobal je tenší, takže v menšej miere zadržiava teplo a vlhkosť. Vďaka tomu je však ideálny pre základné aplikácie, ako je zakrytie varených jedál, aby zostali teplé a šťavnaté.
Lesklá alebo matná strana?
Mali by ste pri príprave jedál používať len lesklú alebo matnú stranu? Ukázalo sa, že napriek rôznym mýtom pri varení neexistuje správna strana alobalu. Takže nech už použijete ktorúkoľvek stranu, na jedlo to nebude mať vplyv. Obidve sú rovnako účinné.
Rozdiel medzi týmito dvoma stranami je spôsobený výrobným procesom, počas ktorého sa na natiahnutie a tvarovanie alobalu aplikuje teplo a napätie. Dve vrstvy fólie sa lisujú a frézujú súčasne, pretože inak by sa zničila. Lesklá strana je vyfrézovaná bez toho, aby bola v kontakte s iným plechom.
Existuje však aj výnimka. Ak používate špeciálny nepriľnavý alobal, medzi týmito dvoma stranami je rozdiel. Keďže nepriľnavý povlak je aplikovaný iba na jednu stranu, je potrebné nasledovať pokyny výrobcu.
Pozor na tieto jedlá
Alobalu sa vyhnite pri príprave jedál s vysokým obsahom soli alebo kyslosti. Bez ohľadu na spôsob varenia, ktorý používate, je dôležité zabezpečiť, aby hliníková fólia neprišla do kontaktu s potravinami s vysokým obsahom soli alebo kyslosti, ako je paradajková omáčka, citrusy alebo ocot.
Tieto zložky spôsobia nepriaznivú reakciu s hliníkovou fóliou, čo sa prejaví aj v konečnom produkte. Potraviny s vysokým obsahom soli a kyslosti môžu tiež spôsobiť vylučovanie hliníka do jedla, čo predstavuje potenciálne zdravotné riziko.

Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI
Austrálska hudobná rozhlasová stanica CADA sa stala terčom kritiky po tom, ako pol roka používala moderátorku vytvorenú umelou inteligenciou bez toho, aby to priznala.

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať
Veterinár hovorí o kľúčových krokoch k dlhému a šťastnému životu mačky.

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!
Ako na efektívnu starostlivosť o umývačku riadu? Pomôže vám aj netradičný trik s ovocím.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.
Ukrajinský prezident na pohrebe pápeža Františka obišiel protokol. Prečo to spravil?

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení
Nevyhnutná prísada ázijskej kuchyne má svoje riziká. Toto nezabudnite spraviť po jedení sójovej omáčky.