• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 10.5.2025Meniny má Viktória
Bratislava

Ako správne rozmraziť rybu: Takto to radšej nikdy nerobte

  • 7:03 30.07.2023
  • Bratislava
Ako správne rozmraziť rybu: Takto to radšej nikdy nerobte

Rozmrazovanie rýb nie je veda, no skratky sa nevyplácajú.

Mať v mrazničke uložené ryby sa vždy oplatí. Stačí ich vždy len vybrať, rozmraziť a následne pripraviť na stovky rôznych spôsobov. Ako však rybu rozmraziť, aby neutrpela jej kvalita?

Rozmrazovanie rýb nie je síce veda, no pár základných vecí by ste mali vedieť. V prvom rade to, že skratky sa pri tom nevyplácajú.

Máte čas? Rozmrazujte v chladničke

Jeden z najbezpečnejších a najlepších spôsobov rozmrazovania rýb je v chladničke cez noc. Jediné, čo musíte urobiť, je presunúť ich z mrazničky do chladničky predtým, ako pôjdete spať. Ráno budú pripravené na varenie či pečenie. Ak je ryba tenká, rozmrazí sa za kratší čas. Pred prípravou nezabudnite rybu osušiť papierovými utierkami.

Nemáte čas? Vyskúšajte silu studenej vody

Ďalším šikovným spôsobom, ktorý je o niečo rýchlejší, je rozmrazovanie rýb v studenej tečúcej vode. Táto technika by nemala trvať dlhšie ako 30 minút. V prípade tenších kúskov ešte menej. Pred ponorením do vody sa však ubezpečte, že je vo vodotesnom obale.

Rybu vložte do plytkej misky do drezu, naplňte ju studenou vodou. Trochu nechajte tiecť vodu aj z kohútika. Po desiatich minútach rybu cez obal skontrolujte a podľa stavu buď pokračujte, alebo ju vyberte z vody. Opäť nezabudnite vysušiť kuchynskými utierkami.

Takto to určite nerobte

Okrem týchto bezpečných spôsobov existujú aj ďalšie, pri ktorých by ste mali odolať pokušeniu a neskúšať ich.

Rozmrazovanie v teplej vode sa môže zdať rýchlejšie ak v studenej. Avšak pri tomto spôsobe hrozí riziko skazenia potravín a navyše sa takto naruší štruktúra ryby.

Rozmrazovanie akéhokoľvek jedla podliehajúceho skaze, vrátane rýb, na pulte pri izbovej teplote je veľmi nebezpečné.

Na pomoc pri rozmrazovaní rýb by ste si nemali brať ani mikrovlnnú rúru. Ohrieva totiž nerovnomerne. Kým sa teda časť ryby uvarí, zvyšok bude surový alebo ešte zmrazený. To nielenže poškodí štruktúru ryby, ale ak ju ihneď neuvaríte, môže to byť nebezpečné aj z hľadiska potravinovej bezpečnosti.

Zdroj: Info.sk, MB, thespruceeats.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Britka Ethel Caterhamová

Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Britka Ethel Caterhamová

22:03 07.05.2025Zaujímavosti

Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Ethel Caterhamová žijúca v anglickom grófstve Surrey, potvrdila Guinnessova kniha rekordov.

Humorista Stano Radič, majster nenápadnej pointy, by mal dnes 70 rokov

Humorista Stano Radič, majster nenápadnej pointy, by mal dnes 70 rokov

5:39 07.05.2025Zaujímavosti

V období po Nežnej revolúcii patril medzi najznámejších slovenských humoristov.

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

9:48 05.05.2025Zaujímavosti

Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

7:15 05.05.2025Zaujímavosti

Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

5:49 05.05.2025Zaujímavosti

V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.