Najväčšie mýty o čokoláde: Tomuto ste zrejme verili aj vy
- 20:12 09.07.2023
- Bratislava

Vďaka týmto informáciám ju budete mať ešte radšej.
Čokoláda je pre mnohých dokonalým pôžitkom. Spája sa s ňou však aj mnoho mýtov.
Z čokolády sa priberá, obsahuje veľa kofeínu, je nezdravá. Veríte aj vy týmto mýtom? Nasledujúce fakty uvedú informácie týkajúce sa čokolády na pravú mieru.
Mýtus: Čokoláda je plná nasýtených tukov a je zlá pre cholesterol
Kyselina stearová, hlavný nasýtený tuk nachádzajúci sa v mliečnej čokoláde, je jedinečná. Výskum ukázal, že nezvyšuje hladinu cholesterolu rovnakým spôsobom ako iné typy nasýtených tukov.
Ukázalo sa, že konzumácia 40-gramovej čokoládovej tyčinky zvyšuje hladinu HDL cholesterolu.
Mýtus: Čokoláda má vysoký obsah kofeínu
Čokoláda môže pôsobiť povzbudzujúco, no v skutočnosti nemá vysoký obsah kofeínu. 40-gramová čokoládová tyčinka obsahuje 6 mg kofeínu. Ide o rovnaké množstvo, ako má šálka kávy bez kofeínu. Pre porovnanie: bežná káva obsahuje asi 65 - 135 mg kofeínu.
Mýtus: Čokoláda spôsobuje kazy
Čokoláda sama o sebe nie je zodpovedná za kazy. Tie sa tvoria, keď baktérie v ústach metabolizujú cukry a škroby z akéhokoľvek druhu jedla. Zubnú sklovinu narušuje kyselina, čím sa tvoria zubné kazy.
Obsah bielkovín, vápnika a fosfátov v mliečnej čokoláde môže dokonca chrániť zubnú sklovinu a vďaka obsahu tuku sa ústa po čokoláde čistia rýchlejšie ako po iných sladkostiach, čím sa skracuje doba, po ktorú jej cukry zostávajú v kontakte s povrchom zubov.
Mýtus: Čokoláda nemá žiadnu nutričnú hodnotu
Čokoláda je dobrým zdrojom horčíka, medi, železa a zinku. Obsahuje tiež polyfenoly, ktoré sa spájajú so zníženým rizikom koronárnych ochorení.
Denná porcia tmavej čokolády, ktorá obsahuje viac antioxidantov ako mliečna, môže tiež pomôcť znížiť krvný tlak a zlepšiť inzulínovú rezistenciu. Vyplýva to z výsledkov spoločnej štúdie medzi Tufts University v Bostone a University of L’Aquila v Taliansku.
Mýtus: Čokoláda spôsobuje migrény
Štúdia z University of Pittsburgh, ktorá sa zaoberala bežnými príčinami migrény, nepreukázala žiadnu súvislosť medzi čokoládou a bolesťami hlavy. Výsledky boli publikované v neurologickom časopise Cephalalgia.
Za pôvodcov chronickej bolesti sú považované amíny v potravinách, ako je syr čedar, arašidy, údeniny, alkohol či čokoláda. Táto štúdia však čokoládu vylúčila z možných príčin bolesti hlavy.
Mýtus: Čokoláda spôsobuje akné
Štúdie za posledných 20 rokov vylúčili čokoládu ako príčinu akné. V skutočnosti mnohí dermatológovia pochybujú o tom, že strava zohráva významnú úlohu pri vzniku akné. Predpokladá sa, že akné je spôsobené kombináciou vysokej hladiny baktérií a mastnoty na koži.
Mýtus: Z čokolády sa priberá
Zlá povesť čokolády sa pomaly mení a výskumy teraz ukazujú, že čokoláda môže byť súčasťou celkového zdravého životného štýlu, ak sa konzumuje s mierou. Priemerná čokoládová tyčinka obsahuje 220 kalórií. Ak sa v rámci diéty vylúčia iné vysokokalorické potraviny, dať si takú tyčinku nie je problém. Ak si občas kúsok vychutnáte, môžete tak znížiť riziko prejedania sa.

Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Britka Ethel Caterhamová
Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Ethel Caterhamová žijúca v anglickom grófstve Surrey, potvrdila Guinnessova kniha rekordov.

Humorista Stano Radič, majster nenápadnej pointy, by mal dnes 70 rokov
V období po Nežnej revolúcii patril medzi najznámejších slovenských humoristov.

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou
Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti
Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky
V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.