• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Odborári navrhujú kratší pracovný čas, minister je proti

  • 15:51 04.03.2013
  • BRATISLAVA
Odborári navrhujú kratší pracovný čas, minister je proti

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny nemá záujem skracovať pracovný čas.

Rezort o tom informoval v stanovisku k návrhu odborárov na skrátenie pracovného času.

Podľa ministerstva je jeho postoj k tomuto návrhu negatívny. "Každá zmena musí byť predmetom rokovania so všetkými sociálnymi partnermi," zdôraznil minister práce Ján Richter.
Znižovanie nadčasov

Za možnú tému na budúcu diskusiu so sociálnymi partnermi považuje ministerstvo otázku znižovania nadčasov.

Rezort práce zároveň informuje, že ministerstvo o skrátení pracovného času s odborármi individuálne nerokovalo.

"Uvedený návrh odborári predstavili na spoločnom stretnutí tripartitných partnerov - za účasti čelných predstaviteľov ministerstva práce, Konfederácie odborových zväzov, Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení a Republikovej únie zamestnávateľov. Stretnutie zvolal minister práce Ján Richter k riešeniu posunutia účinnosti zákona o kolektívnom vyjednávaní," uvádza ministerstvo práce.
SDKÚ-DS je proti

Nápad so skracovaním pracovného času sa nepozdáva ani strane SDKÚ-DS. Jej podpredseda Ivan Štefanec pripomína, že takéto opatrenia skúšali už v iných krajinách, pričom napríklad vo Francúzsku to prinieslo opačný efekt a nezamestnanosť vzrástla.

"Riešenia cez zníženie pracovného času nás vedú na grécku cestu, na tú cestu na ktorú nás zaviedol Robert Fico už za jeho prvej vlády, kedy krajinu doviedol do 8 percentného deficitu a rekordného zvyšovania verejného dlhu," povedal Štefanec.

Riešenie považuje za populistické a hovoriace len o tom, čo chcú ľudia počuť, avšak v konečnom dôsledku by to zhoršilo ich životnú úroveň a prinieslo vyššiu nezamestnanosť. Ako spresnil jeho stranícky kolega Ľudovít Kaník, krátenie pracovného času by viedlo k znižovaniu platov zamestnancov, nakoľko podľa neho by zamestnávatelia hodinovú mzdu nezvýšili. "Takéto riešenia sú naozaj hlúpe nezmyselné a naozaj patria do prekonaných utopistických nápadov odborárskych bosov z minulého alebo predminulého storočia," dodal Kaník.

Zavedenie kratšieho pracovného času by napríklad podľa predsedu Odborového zväzu Kovo Emila Machynu mohlo znížiť mieru nezamestnanosti na Slovensku. Ako ďalej uviedol minulý týždeň, týmto krokom by sa mohli zamestnať tisíce ľudí. Pri trvalo skrátenom pracovnom čase je podľa Machynu šanca, že by si zamestnávateľ mohol zamestnanca udržať. Podľa neho ide o jeden z najobjektívnejších nástrojov ako stabilizovať zamestnanosť na Slovensku.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

VČERA - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

VČERA - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.