• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 8.5.2025Meniny má Ingrida
10°Bratislava

Nehľadajte ho v oleji ani type. Tajomstvo dokonale chrumkavých zemiakov sa skrýva v utierke

  • 9:50 27.05.2023
  • Londýn
Nehľadajte ho v oleji ani type. Tajomstvo dokonale chrumkavých zemiakov sa skrýva v utierke

Väčšina ľudí pri príprave pečených zemiakov zabúda na dôležitý krok. Ako dosiahnuť dokonalú chrumkavosť pomocou utierky?

Jeden z najobľúbenejších spôsobov prípravy zemiakov je ich pečenie, ktoré si nevyžaduje veľa námahy pri príprave, a takisto je pomerne rýchle a nenáročné. Napriek tomu len málokto ovláda jeho postup tak, aby bol spokojný s výsledkom.

Ak nám zemiaky nechrumkajú v ústach, často ich považujeme za nedokonalé. Dopátrať sa dôvodu je však pre nejedného kuchára takmer nemožné, a tak na pomoc prichádza rada od skúsenej kuchárky.

Poppy O'Tooleová je na sociálnych sieťach známa ako Kráľovná zemiakov, pretože svojim sledovateľom najčastejšie radí v oblasti prípravy tohto všestranného pokrmu. Portálu Mirror najnovšie priblížila, ako sa dá dosiahnuť dokonalá chrumkavosť zemiakov pomocou kuchynskej utierky.

„Najprv si predvaríme zemiaky, ja ich varím o niečo dlhšie ako väčšina ľudí, lebo chcem, aby boli naozaj prevarené. Potom ich dobre premiešame a necháme odpariť,“ vysvetľuje O'Tooleová.

„Keď ich vysušíte, umiestnite ich do odkvapkávača a zakryte kuchynskou utierkou. Ak ich takto necháte odpariť, nakoniec budú naozaj chrumkavé,“ pokračuje kuchárka.

Podľa O'Tooleovej je dôležité vopred umiestniť nádobu s olejom do rozohriatej rúry a následne do nej vložiť zemiaky, akoby ste ich chceli vyprážať.

„Asi v polovičke pečenia pridávam trochu zeleninového alebo kuracieho vývaru, štipku semolinovej múky a citrónovú kôru,“ pokračuje O'Tooleová.

Kuchárka zakončí netradičný recept pridaním niekoľkých plátkov citróna a premiešaním celého obsahu. Vývar by sa mal na zemiakoch karamelizovať a múka im dodá ďalšiu vrstvu chrumkavosti. Citróny zas poslúžia na ozvláštnenie chuti, ak po nich však netúžite, nemusíte ich do zmesi pridávať.

Zemiaky najprv pečieme asi 10 minút na 180 stupňoch. Po pridaní zvyšných surovín a premiešaní ich pečieme ešte 30 minút na 200 stupňoch. Na záver ich môžeme dozdobiť petržlenovou vňaťou.

Zdroj: Info.sk, DP, mirror.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Britka Ethel Caterhamová

Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Britka Ethel Caterhamová

VČERA - 22:03Zaujímavosti

Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Ethel Caterhamová žijúca v anglickom grófstve Surrey, potvrdila Guinnessova kniha rekordov.

Humorista Stano Radič, majster nenápadnej pointy, by mal dnes 70 rokov

Humorista Stano Radič, majster nenápadnej pointy, by mal dnes 70 rokov

VČERA - 5:39Zaujímavosti

V období po Nežnej revolúcii patril medzi najznámejších slovenských humoristov.

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

9:48 05.05.2025Zaujímavosti

Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

7:15 05.05.2025Zaujímavosti

Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

5:49 05.05.2025Zaujímavosti

V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.