• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Toto plemeno je agresívnejšie ako rotvajler, tvrdia veterinári o obľúbených psoch

  • 7:42 24.05.2023
  • Londýn
Toto plemeno je agresívnejšie ako rotvajler, tvrdia veterinári o obľúbených psoch

Rotvajler je vo všeobecnosti považovaný za nebezpečné plemeno. Podľa veterinárov sú však oveľa nebezpečnejšie plemená. U tohto by ste to pritom nečakali.

Rotvajler má genetické predispozície na stráženie a svojou mohutnou stavbou tela opodstatnene naháňa strach. Akékoľvek plemeno psa môže byť náchylné na agresiu pri nesprávnom výcviku, ale podľa odborníkov z Royal Veterinary College sú niektoré prirodzene náchylnejšie na problémy so správaním ako iné. Medzi nimi sú aj obľúbené hravé plemená, napríklad kokeršpaniel.

Kokeršpaniel je považovaný za lojálne plemeno priateľské k deťom. Dokonca ich miluje aj britská kráľovská rodina, pričom princezná Kate a princ William sú známi ako majitelia Orly, tmavého kokeršpaniela. Ide pritom o druhého psa tohto plemena, ktoré pár vlastní.

Odborníci z Royal Veterinary College v Londýne však varujú pred prekvapivou vlastnosťou spojenou s hravými psami. Výskum zistil, že pracovné plemeno má dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že bude bojovať s agresivitou ako väčšina ostatných plemien.

Odborníci totiž analyzovali údaje získané od viac ako 10 000 kokeršpanielov v Spojenom kráľovstve v rámci projektu VetCompass Kráľovskej veterinárnej akadémie.

V rámci štúdie zistili, že kým 2,2 % psov iných druhov v krajine zhodnotili ako agresívnych, v prípade kokeršpanielov sa toto číslo zvýšilo na takmer dvojnásobok. Je to podobné ako u čivav, z ktorých 4,2 percenta sú považované za agresívne.

A to aj napriek tomu, že toto plemeno je známe svojou priateľskou povahou a vzhľadom pripomína večné šteňa.

Z 1 400 študovaných anglických kokeršpanielov sa zistilo, že každý ôsmy hnedo sfarbený druh má problémy s hnevom. Zistilo sa, že 7 % kokeršpanielov s jednofarebnou srsťou je náchylnejších k agresii ako tie so zmiešaným sfarbením. Z nich vykazovalo problematické správanie len 3,7 %.

Prevalencia agresivity bola 6,5 % u červených kokeršpanielov, 6,3 % u čiernych psov a 4,3 percenta u psov s hnedým sfarbením. Podľa vedcov tieto čísla podporujú predchádzajúci výskum, ktorý zistil, že jednofarebné psy oveľa častejšie prejavujú známky hnevu ako dvojfarebné a trojfarebné psy.

V pravdepodobnosti, že psy budú agresívne vrčať alebo hrýzť, zohralo úlohu aj pohlavie, pričom samci sú agresívnejší ako samičky, informuje portál Express, odvolávajúc sa na The Telegraph.

Presný dôvod spojenia medzi farbou srsti a agresivitou však zostáva nejasný a niektorí ho stále považujú za nepravdivý.

Podľa veterinárnych odborníkov bolo cieľom štúdie popísať demografiu plemena vrátane bežných chorôb a dôvodov úhynu. Zistilo sa, že agresivita bola šiestym najčastejším stavom, ktorý postihuje kokeršpanielov, a to hneď za parodontózou, zápalom zvukovodu, obezitou, zachytením análneho vaku a hnačkou. Najčastejšou príčinou smrti obľúbeného plemena je neoplázia - stav, ktorý spôsobuje nekontrolovaný abnormálny rast buniek, často vo forme nádoru.

Zdroj: Info.sk, MB, express.co.uk, wetpawsdoggrooming.com, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

VČERA - 22:11Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

21:01 01.05.2024Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

19:35 01.05.2024Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

18:41 01.05.2024Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

6:49 01.05.2024Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?