• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 2.6.2023Meniny má Xénia, Oxana
17°Bratislava

7 jedál, ktoré vás najlepšie ochránia pred demenciou

  • 18:48 20.05.2023
  • Bratislava
7 jedál, ktoré vás najlepšie ochránia pred demenciou

Demencia globálne postihuje čoraz viac ľudí. Niektoré z jej rizikových faktorov treba priradiť genetike, no jedlo je jedným z tých, ktoré dokážeme ovplyvniť. Ako na to?

Celkový vek populácie sa zvyšuje, s čím súvisí aj čoraz častejší výskyt neurodegeneratívnych ochorení, vrátane demencie.

Toto ochorenie sa spúšťa po strate alebo poškodení nervových buniek a ich prepojení v mozgu. Jeho príznaky sú pritom vysoko individuálne a vek nástupu takisto nie je u všetkých jednotný.

Spomedzi 200 známych variantov demencie k tým najznámejším patrí Alzheimerova choroba, vaskulárna demencia a frontotemporálna demencia. Vyhnúť sa im je ťažké najmä kvôli neovplyvniteľným faktorom, ako je vek či genetika, no veľkú rolu pri ich vzniku zohráva aj strava.

Pri voľbe správnych jedál aj vy dokážete minimalizovať riziko vzniku demencie. Týchto sedem druhov sa pritom najviac osvedčilo v rámci preventívnych opatrení.

  • Špenát

Špenát obsahuje množstvo luteínu, kyseliny listovej, betakaroténu a vitamínu K, ktoré spoločne podporujú kognitívne funkcie mozgu a spomaľujú jeho starnutie. Tieto prospešné látky možno nájsť aj v bobuľovitom ovocí.

  • Listová zelenina

Podobne ako špenát, aj listová zelenina obsahuje množstvo látok prospešných pre zdravie mozgu. Voľte preto kel, listový kel a hlávkový šalát.

  • Farebné jedlá

Pri skladaní taniera je dôležité dbať na diverzitu, z ktorej prosperujú nielen črevá, ale aj mozog. Pri každom chode sa odporúča, aby obsahoval aspoň šesť rôzne sfarbených jedál. Platí pritom čím viac – tým lepšie.

Rôznorodosť na tanieri telu dodáva množstvo antioxidantov, ktoré ho chránia pred oxidačným stresom, ktorý sa podieľa na vzniku zápalu.

Tanier by mal spolovice pozostávať zo zeleniny, šalátu alebo ovocia. Každú porciu skrášlite hrsťou orechov, semiačok, rybami, strukovinami, zdravými olejmi a menšou porciou mliečnych výrobkov.

  • Čučoriedky

Čučoriedky, jahody a iné druhy lesného ovocia efektívne chránia mozog pred príznakmi starnutia a rovnako zlepšujú jeho schopnosť tvoriť a ukladať si spomienky.

  • Celozrnné potraviny

Rafinované obilniny vznikajú rozštiepením obilného klasu a jeho následným spracovaním, kvôli čomu prichádzajú o celý rad prospešných látok. Celozrnné potraviny preto naďalej obsahujú množstvo látok prospešných nielen pre mozog, ale aj pre trávenie a pocit sýtosti.

  • Mastné ryby

Sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sa vo veľkej miere podieľajú na stavbe mozgu. Okrem toho podporujú správny chod pamäti a zlepšujú náladu.

  • Olivový olej

V olivovom oleji možno nájsť vyše 230 antioxidantov a protizápalových látok, ktoré z mozgu odstraňujú nebezpečné proteíny. V porovnaní s maslom a inými tukmi používanými pri varení tiež obsahuje oveľa viac výživných látok.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DP, mirror.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vedci zistili, že takáto strava zlepšuje pamäť. Niektoré potraviny vás prekvapia

Vedci zistili, že takáto strava zlepšuje pamäť. Niektoré potraviny vás prekvapia

VČERA - 8:45Zdravie

Zabúdate? Nová štúdia naznačuje, že možno potrebujete vo svojej strave viac červeného vína a čerešní.

Najčastejšie chyby, ktorých sa dopúšťate pri cvičení na stacionárnom bicykli

Najčastejšie chyby, ktorých sa dopúšťate pri cvičení na stacionárnom bicykli

18:05 31.05.2023Zdravie

Udržiavať si kondičku pomocou stacionárneho bicykla síce na prvý pohľad pôsobí ako jednoduchý cieľ, no mnohí ho zvyknú podceniť.

Hemoroidy môžu spočiatku pôsobiť bezpríznakovo. Ako vyzerá hemoroidálny atak?

Hemoroidy môžu spočiatku pôsobiť bezpríznakovo. Ako vyzerá hemoroidálny atak?

9:08 31.05.2023Zdravie

Ľudia by v prípade krvácanie nemali odkladať návštevu lekára, ktorý ochorenie správne identifikuje, vylúči rakovinu a prípadne zamedzí pokročilému štádiu.

Ako si prihrievate ryžu? Pozor na nebezpečný syndróm, tento spôsob vynechajte!

Ako si prihrievate ryžu? Pozor na nebezpečný syndróm, tento spôsob vynechajte!

19:02 29.05.2023Zdravie

Nesprávne ohrievanie uvarenej ryže môže viesť k tvorbe smrteľných toxínov. Ako to robiť správne a bezpečne?

Stukovatenú pečeň môžu mať aj štíhli ľudia, príčinou môže byť strava

Stukovatenú pečeň môžu mať aj štíhli ľudia, príčinou môže byť strava

9:12 29.05.2023Zdravie

Najčastejšou príčinou vzniku nealkoholovej stukovatenej pečene je nezdravý životný štýl, ktorý vedie k nadváhe a obezite. Aj štíhli ľudia však môžu trpieť týmto ochorením. Upozornil na to Ladislav Kužela.