• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 3.5.2025Meniny má Galina
22°Bratislava

Objavte tajomstvo šťavnatej ryby: Nenápadnú zložku nájdete vo svojej chladničke

  • 20:27 18.04.2023
  • Bratislava
Objavte tajomstvo šťavnatej ryby: Nenápadnú zložku nájdete vo svojej chladničke

Hoci príprava ryby nie je zložitá, môže sa ľahko stať kuchárskou výzvou.

Či už ju opekáte na panvici alebo grilujete, ryba sa pripraví pomerne rýchlo. Takže je vhodným riešením, ak chcete v čase zhonu niečo zjesť. Stačí však len pár minút navyše a ryba je žuvacia, suchá a nie príliš príjemná na jedenie.

Možno zvyknete natierať rybu vrstvou oleja či masla, aby ste v nej udržali čo najviac vlhkosti, no pomôcť môže aj iná potravina, ktorú určite máte v chladničke. Pri príprave ryby by ste určite nemali prehliadnuť nenápadnú majonézu.

Olej je jednou z primárnych zložiek majonézy, vďaka čomu pomáha zabrániť vysušeniu. Okrem toho je majonéza vhodná na rybu preto, že je to emulzia. Ľahšie priľne k povrchu ryby ako olej, takže vlhkosť zostane uzamknutá. Navyše funguje rovnako dobre bez ohľadu na to, či pracujete s mrazenými alebo čerstvými rybami.

Zabezpečiť, aby sa ryba nevysušila, nie je jediným dôvodom, prečo by ste mali použiť majonézu.

Maillardova reakcia

Majonéza má jemnú chuť, ktorá neprebije jemnú chuť ryby. V skutočnosti môže dokonca zlepšiť jej chuť vďaka niečomu, čo sa nazýva Maillardova reakcia. Ide o chemickú reakciu medzi aminokyselinami a redukujúcimi cukrami. Zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe farby, chuti a arómy v rôznych potravinách. Táto reakcia je pomenovaná po francúzskom chemikovi Louisovi Camille Maillardovi, ktorý ju prvýkrát popísal v roku 1912.

Maillardova reakcia prebieha hlavne pri vyšších teplotách, teda pri pečení, pražení alebo varení. Táto reakcia prispieva k vytvoreniu chuti a textúry v týchto a iných potravinách. Je dôležitá pre gastronómiu a potravinársky priemysel, keďže zohráva kľúčovú úlohu v kvalite a zážitku z konzumácie potravín.

Zatiaľ čo bežný olej je len tučný, majonéza má bielkoviny aj cukry, ktoré sú potrebné pre aromatickú chemickú reakciu. Vďaka tomu zlepšíte chuť pripravovanej ryby.

Hustá textúra majonézy z nej navyše robí skvelý prostriedok pre akékoľvek iné dochucovadlá, ktoré chcete nasypať na rybu. Namiesto toho, aby z nej po zohratí skĺzli, zostanú v zmesi a odovzdajú všetku chuť do výsledného jedla.

Zdroj: Info.sk, MB, mashed.com, scienceofcooking.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

VČERA - 15:34Zaujímavosti

Austrálska hudobná rozhlasová stanica CADA sa stala terčom kritiky po tom, ako pol roka používala moderátorku vytvorenú umelou inteligenciou bez toho, aby to priznala.

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

20:27 01.05.2025Zaujímavosti

Veterinár hovorí o kľúčových krokoch k dlhému a šťastnému životu mačky.

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

20:03 01.05.2025Zaujímavosti

Ako na efektívnu starostlivosť o umývačku riadu? Pomôže vám aj netradičný trik s ovocím.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

19:41 01.05.2025Zaujímavosti

Ukrajinský prezident na pohrebe pápeža Františka obišiel protokol. Prečo to spravil?

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

14:11 01.05.2025Zaujímavosti

Nevyhnutná prísada ázijskej kuchyne má svoje riziká. Toto nezabudnite spraviť po jedení sójovej omáčky.