• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Toto o vás prezradí spôsob používania myši či klávesnice

  • 18:51 14.04.2023
  • Zürich
Toto o vás prezradí spôsob používania myši či klávesnice

Aj používanie myši či klávesnice o vás dokáže veľa prezradiť.

Ľudia, ktorí trpia takýmto stresom, si často neuvedomujú, aká zlá je situácia, kým nie je neskoro a nevyčerpajú svoje fyzické a duševné zdroje. Preto je dôležité čo najskôr identifikovať pracovný stres a následne s ním efektívne bojovať.

Preto sa výskumníci z ETH Zürich vo Švajčiarsku do vývoja modelu na zistenie úrovne stresu, ktorí ľudia zažívajú v práci. Základom výskumu uverejneného v časopise Journal of Biomedical Informatics je spôsob používania myši a klávesnice. Výsledky môžu pomôcť predchádzať chronickému stresu skôr, ako sa stane príliš vážnym.

Nový model vyvinutý Marou Nägelin, matematičkou a vedúcou autorkou štúdie, a kolegami predstavuje cenný krok v tomto úsilí. Pomocou strojového učenia a nových údajov dokáže model zistiť úroveň stresu v práci na základe spôsobu, akým ľudia používajú myš a klávesnicu.

Zdá sa, že to, ako píšete na klávesnici či pohybujete myšou, dokáže lepšie ukázať mieru stresu ako srdcový tep, uviedla Nägelin vo vyhlásení.

Tím v rámci štúdie pozoroval v laboratóriu 90 ľudí, ako vykonávali simulované kancelárske úlohy. Tie mali byť čo najrealistickejšie. Išlo napríklad o plánovanie stretnutí alebo zaznamenávanie a vyhodnocovanie údajov. Vedci pritom zaznamenali správanie účastníkov pri používaní myši a klávesnice, ako aj ich srdcový tep. Tiež viackrát chceli od účastníkov, aby ukázali, ako stresovaní sa cítia.

Výsledky ukázali, že čím viac je jednotlivec vystresovaný, tým je jeho správanie pri myši a klávesnici nevyspytateľnejšie a nepresnejšie. Nägelin povedala:

„Ľudia, ktorí sú v strese, pohybujú kurzorom myši viac a menej presne a robia na obrazovke dlhšie ťahy. Na druhej strane, uvoľnení ľudia sa do cieľa dostanú kratšími, priamejšími cestami.”

Vystresovaní ľudia častejšie robia chyby pri písaní, píšu v záchvatoch a robia si viac krátkych prestávok. Naopak, uvoľnení ľudia si dávajú menej prestávok a pri písaní na klávesnici zvyknú vydržať dlhšie.

Teória neuromotorického hluku

Spojenie medzi stresom a týmito aktivitami možno vysvetliť niečím, čo sa nazýva teória neuromotorického hluku. Zvýšená úroveň stresu negatívne ovplyvňuje schopnosť nášho mozgu spracovávať informácie. To ovplyvňuje aj motorické schopnosti.

Prekvapením štúdie bolo, že písanie na klávesnici a používanie myši boli lepším prediktorom toho, ako sa stresované subjekty cítili lepšie, ako srdcová frekvencia.

Výskumníci v súčasnosti testujú svoj model s údajmi od švajčiarskych zamestnancov, ktorí súhlasili s monitorovaním ich činnosti s myšou a klávesnicou spolu so srdcovou frekvenciou, informuje portál IFL Science. Vedci dúfajú, že nové výsledky budú k dispozícii do konca roka.

Zdroj: Info.sk, MB, sciencedirect.com, iflscience.com, ethz.ch
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.