• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
22°Bratislava

Do krádeže nafty v prístave sú namočení policajt aj SBS-kár

  • 11:30 13.11.2013
  • BRATISLAVA
Do krádeže nafty v prístave sú namočení policajt aj SBS-kár

Policajt, colník aj ľudia z SBS-ky sú medzi 12 obvinenými, ktorým polícia pripisuje krádeže nafty z lodí kotviacich v bratislavskom nákladnom prístave.

„Ide o prípad, ktorému sa venovala protizločinecká jednotka Národnej kriminálnej agentúry viac ako rok, a bol dovŕšený v posledných dňoch policajnou zaisťovacou akciou. Zadržali 12 osôb a následne obvinili z krádeže, ktorá bola spáchaná vo forme organizovanej skupiny,“ oznámil policajný prezident Tibor Gašpar.

Medzi obvinenými sú živnostníci, opatrovník, nezamestnaný, colný referent, policajt a tiež traja ľudia z SBS-ky. „V utorok vzal sudca ôsmich z nich do väzby,“ dodal Gašpar.

Obvinení kradli naftu tak, že posádky najmenej troch lodí vrátane kapitána poskytovali ďalším členom skupiny informácie o tom, koľko je na lodi pohonných hmôt a kedy bude vhodná chvíľa na ich prečerpanie, ako aj ďalšie logistické údaje.
Pri kradnutí pomáhal esbéeskár

„Ďalší členovia pristavili vozidlá, do ktorých v prepravných nádobách prečerpávali naftu z lodí, a potom ich vyvážali do garáži na distribúciu,“ opísal prípad Gašpar.

V skupine bol začlenený aj zamestnanec SBS-ky. „Dokonca umožnil vstup vozidiel čo najbližšie k lodiam,“ pokračoval policajný šéf.

Strážnik o krádežiach informoval aj vedenie služby, preto obvinili aj výkonného riaditeľa a administratívneho pracovníka. „Tým, že nekonali a ešte si nechali za to zaplatiť, akoby odsúhlasovali tieto krádeže,“ skonštatoval.

Skupine pomáhal aj pracovník colného úradu, ktorý poskytoval prehľad o pohybe lodí a tiež mal informácie o možných kontrolách. Úloha policajta spočívala podľa policajného prezidenta v rozvoze nafty, šoféra robil skupine vo voľnom čase.
Obsluhu lodí vykonávali externí zamestnanci

Spoločnosť Slovenská plavba a prístavy vypovedala zmluvu s SBS-kou, ktorá mala zabezpečovať ochranu prístavu, ale napriek tomu spolupracovala s organizovanou skupinou kradnúcou naftu z lodí.

"Nová SBS začne v prístave fungovať po skončení príslušného výberového konania," informoval Juraj Bohunský z úseku generálneho riaditeľa spoločnosti.

"Priebežne sa vykonávajú opatrenia organizačného, ako aj technického charakteru na zamedzenie vzniku podobných udalostí," uviedol Bohunský. Dodal, že obsluhu lodí nevykonávali zamestnanci podniku, ale externí dodávatelia.
Dvadsaťtisícová škoda

Škodu zatiaľ vyčíslili na takmer 24-tísíc eur. Podľa Gašpara nie je výška konečná, prepravná spoločnosť ešte pracuje na presnejšom čísle.

Minulý týždeň vo štvrtok spustilo 150 policajtov akciu s názvom Dallas, pri ktorej pozatýkali údajných členov skupiny. Zaistili aj 55 kusov 25-litrových kanistrov, šesť áut, hotovosť 120-tisíc eur a ďalšie dôkazy.

Páchateľom hrozí trest tri až desať rokov za mrežami, podľa posúdenia ich úlohy v skupine. Gašpar ešte dodal, že preverovali aj distribúciu nafty a budú preto posudzovať zodpovednosť ďalších osôb, napríklad, či vedeli, že kupujú kradnutú naftu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SaS považuje možné zrušenie okrúhleho stola politických strán za chybu

SaS považuje možné zrušenie okrúhleho stola politických strán za chybu

DNES - 13:20Domáce

Strana SaS považuje možné zrušenie utorkového (21. 5.) okrúhleho stola politických strán v Prezidentskom paláci za chybu.

Andrej Danko očakával, že okrúhly stôl politických strán nebude

Andrej Danko očakával, že okrúhly stôl politických strán nebude

DNES - 13:17Domáce

Predseda SNS Andrej Danko očakával, že utorkový okrúhly stôl lídrov politických strán nebude.

Prezidentka považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú

Prezidentka považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú

DNES - 12:40Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú.

Robert Kaliňák nevidí v súvislosti s atentátom dôvod na odstúpenie ministra vnútra

Robert Kaliňák nevidí v súvislosti s atentátom dôvod na odstúpenie ministra vnútra

DNES - 12:13Domáce

Vicepremiér a minister obrany nevidí v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica dôvod na odstúpenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka z funkcie.

Robert Fico je mimo ohrozenia života, jeho stav je naďalej vážny

Robert Fico je mimo ohrozenia života, jeho stav je naďalej vážny

DNES - 11:20Domáce

Premiér Robert Fico (Smer-SD) je mimo ohrozenia života. Jeho stav je naďalej vážny.