• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Video: Vedci „upiekli" na 3D tlačiarni jedlý koláč. Má mať viac výhod ako ten bežný

  • 21:52 25.03.2023
  • USA
Video: Vedci „upiekli" na 3D tlačiarni jedlý koláč. Má mať viac výhod ako ten bežný

Vedci využili 3D tlačiareň, aby „upiekli" cheesecake.

3D tlačiareň si už našla využitie pri mnohých veľkých inžinierskych úkonoch i medicíne. Túto technológiu však teraz skúsili vedci využiť aj trošku chutnejším spôsobom. Rozhodli sa vyrobiť niekoľkovrstvový cheesecake. Ich pokus bol úspešný a dokonca tvrdia, že takéto koláče majú viac výhod ako tie, ktoré vyrobili ľudia, píše portál IFL Science.

Strojní inžinieri na Kolumbijskej univerzite a Pace University použili špeciálne vyrobenú 3D tlačiareň na vytvorenie množstva rôznych koláčov. Všetky obsahovali sedem kľúčových ingrediencií: grahamové sušienky, arašidové maslo, nutelu, banánové pyré, jahodový džem, čerešňovú polevu a bežnú polevu. Takto „upečené” cheesecaky však nevyzerajú príliš lákavo.

Experimenty ukázali, že 3D tlačiareň bola schopná vytvoriť viacvrstvový koláč vyrobený z mnohých prísad. Vedci vyskúšali mnohé verzie týchto koláčov, vždy z rovnakých ingrediencií. Podľa testov boli najlepším základom pre každú vrstvu grahamové sušienky. Arašidové maslo a nutela sa používali ako podporné vrstvy, v ktorých sa udržali mäkšie prísady, ako je banán či džem.

Na varenie koláčov použili lasery, ktoré zahrievali ingrediencie so super vysokou presnosťou. Táto technika je podľa výskumníkov podobná tej, akou sa pripravuje crème brûlée - plameňom. V tomto prípade je však plameň riadený na milimetrovej stupnici.

Ultraspracované potraviny

Potraviny vytvorené touto technikou sa považujú za ultraspracované potraviny, o ktorých množstvo nedávnych štúdií ukázalo, že nie sú dobré pre zdravie. Veľkým problémom je podľa profesora Christena Coopera, autora štúdie z Katedry výživy a dietetiky na Pace University, nízka nutričná hodnota spracovaných potravín. Výskumníci však tvrdia, že takéto digitálne varenie môže pomôcť vyriešiť tento problém.

3D tlač potravín bude stále obsahovať spracované potraviny, no niektorí ľudia si budú môcť vďaka nej lepšie kontrolovať a prispôsobovať výživu. Môže to byť tiež užitočné pre ľudí s poruchami prehĺtania tým, že sa budú napodobňovať tvary skutočných potravín, no jesť budú pyré. Vedci v štúdii tiež tvrdia, že autonómna povaha digitálneho varenia môže znížiť riziko alimentárnych chorôb a prenosu chorôb, keďže si vyžaduje menej manipulácie s ľuďmi.

Udržateľnosť výroby potravín

3D tlač by mohla byť použitá na zvýšenie udržateľnosti výroby potravín. Autori v štúdii napísali:

„Tlač s jedlom môže tiež umožniť značnú udržateľnosť životného prostredia. Prísady by sa mohli získavať a spracovávať lokálne, čo by pomohlo miestnym farmárom a dodávateľom potravín. Obhajcovia tiež poukazujú na schopnosť tejto technológie pomôcť spotrebiteľom pri výrobe produktov, ako je mäso z rastlín, riasy a lacnejšie nekonvenčné bielkoviny.”

Potraviny vytlačené a varené laserom tiež ponúkajú výrobcom príležitosti na predĺženie skladovateľnosti, pretože teplo, svetlo a kyslík, ktoré sú súčasťou procesu, možno kontrolovať na milimetrovej mierke. Nakoniec by sa mohlo znížiť aj plytvanie potravinami, pretože používatelia by si len tlačili ingrediencie, ktoré chcú skonzumovať.

Zdroj: Info.sk, MB, iflscience.com, nature.com, Video: youtube.com/@IFLScienceOfficial
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.