• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Toto je dôvod, prečo na najhorších zločincov tresty neplatia

  • 7:28 20.03.2023
  • Svet
Toto je dôvod, prečo na najhorších zločincov tresty neplatia

Psychológovia vysvetlili, prečo v istých prípadoch tresty zlyhávajú pri prevencii zločinu.

Netrpezlivosť a ochota tolerovať riziko sú osobnostné črty, ktoré sú silne spojené s kriminálnym správaním. Potvrdila to štúdia publikovaná v akademickom žurnále Proceedings of the National Academy of Sciences.

Práve schopnosť ľahko znášať riziko je jedným z najsilnejších osobnostných znakov, ktoré predpovedajú kriminalitu. Ľudia, ktorí sú vysoko tolerantní voči rizikám, sa zvyknú menej báť toho, že budú chytení a potrestaní.

Iné štúdie často spájajú nedostatok sebakontroly, poruchy osobnosti, psychopatiu a fyzické alebo psychické zneužívanie v detstve s kriminálnym správaním. Profesor Claus Thustrup Kreiner, spoluautor štúdie, uviedol:

"Náchylnosť k páchaniu trestnej činnosti je u osôb s najväčšou toleranciou k riziku dvakrát vyššia v porovnaní s osobami s najmenšou toleranciou k riziku."

Popri týchto osobnostných vlastnostiach je u ľudí s nízkymi kognitívnymi schopnosťami vyššia aj pravdepodobnosť spáchania trestného činu. Môže to byť aspoň čiastočne spôsobené tým, že ľudia s nízkou inteligenciou majú v mnohých často slabo platené zamestnania.

Podstupovanie rizika je spojené s majetkovou trestnou činnosťou

Závery vyplývajú zo štúdie, ktorej sa zúčastnilo viac ako 7 000 mladých dánskych mužov, ktorí absolvovali rôzne testy. Ich výsledky porovnali s informáciami o ich sociálno-ekonomických podmienkach a prípadnom zázname v trestnom registri.

"Rozhodli sme sa zamerať na kriminalitu mladých mužov vo veku 15-20 rokov, pretože ide o skupinu, v ktorej sa pácha veľa trestných činov v porovnaní s ostatnými mužmi a ženami všeobecne," uviedol Kreiner. Výsledky ukázali, že rôzne črty predpovedajú rôzne trestné činy, povedal profesor Kreiner:

"Ak sa pozrieme na rôzne druhy trestnej činnosti, ochota riskovať je obzvlášť dôležitá, pokiaľ ide o predpovedanie majetkových trestných činov, ako sú krádeže. Ak hovoríme o násilných, drogových alebo sexuálnych trestných činoch, medzi jednotlivcami sú bežné problémy so sebakontrolou."

Prečo tresty neplatia na kriminálnikov

Iróniou tejto štúdie je, že z nej vyplýva, že typy ľudí, ktorí najčastejšie páchajú trestné činy, sa zároveň najmenej obávajú, že budú chytení alebo pôjdu do väzenia. Systém trestného súdnictva sa údajne čiastočne spolieha na odstrašujúci účinok, ktorý má však v prípade typického zločinca slabý efekt. Profesor Kreiner povedal:

"Naša štúdia môže pomôcť vysvetliť, prečo existuje len obmedzený počet empirických dôkazov o tom, že zvyšovanie trestov funguje na zníženie kriminality."

Prevencia kriminality by sa mala zamerať na zmenu týchto vlastností. Podľa Kreinera ich štúdia jasne ukazuje, že vlastnosti ako tolerancia voči riziku či netrpezlivosť predpovedajú sklon k páchaniu trestnej činnosti. „Ďalšie výskumy naznačujú, že je možné ovplyvniť tieto parametre správania u detí a mladých ľudí, čo môže byť veľmi dôležité vo vzťahu k rozvoju kriminálneho správania," dodal Kreiner.

Zdroj: Info.sk, TM, pnas.org, eurekalert.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

DNES - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

21:16 22.04.2024Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

6:32 22.04.2024Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?