• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
20°Bratislava

Nekvitne vám lopatkovec? Časté chyby, ktoré spomaľujú kvitnutie, a ako sa oň správne starať

  • 19:54 18.03.2023
  • Bratislava
Nekvitne vám lopatkovec? Časté chyby, ktoré spomaľujú kvitnutie, a ako sa oň správne starať

Lopatkovec patrí k obľúbeným izbovým rastlinám aj vďaka tomu, že si nevyžaduje náročnú starostlivosť. Niektoré chyby však môžu viesť k spomaleniu jeho kvitnutia.

Obľúbený lopatkovec, ktorý má lesklé zelené listy a jemné biele kvety, do domov prináša nielen oživenie, ale podľa povier aj šťastie, pokoj, nádej a prosperitu. Pestovatelia ho vyhľadávajú najmä pre nízke nároky na starostlivosť, ale aj krásne kvety, ktoré vydržia kvitnúť až mesiac. Ďalšou z výhod lopatkovca v domácnosti je jeho schopnosť čistiť ovzdušie.

Nízke nároky tejto rastliny však automaticky nesvedčia o tom, že sa pri pestovaní nemožno pomýliť. Nesprávna starostlivosť môže viesť k spomaleniu kvitnutia alebo jeho úplnému zastaveniu.

Ktorým chybám sa pri pestovaní lopatkovca rozhodne treba vyhnúť?

1. Priveľa vody

V snahe zabrániť vysychaniu rastliny sa pestovatelia uchyľujú k opačnému extrému – prelievaniu. Ide pritom o jednu z najčastejších príčin úhynu všetkých druhov rastlín v domácnosti. Obzvlášť citlivé na tento prešľap sú lopatkovce.

Pôda rastliny by nemala byť príliš mokrá ani suchá, ale jemne vlhká. Kvet by takisto nemal dlho stáť v nahromadenej vode, čo môže spôsobiť hnitie koreňov.

Pred polievaním vždy prstom skontrolujte vlhkosť substrátu. Nestačí však hľadieť len na jeho povrch – zamerajte sa aj na vlhkosť v hĺbke niekoľkých centimetrov. Ak je pôda suchá, môžete ju poliať, ideálne filtrovanou vodou, ktorá neobsahuje chemikálie toxické pre lopatkovec.

2. Málo hnojenia

Počas jari a leta podporíte rast a kvitnutie lopatkovca pravidelným alebo občasným hnojením. Špecializované hnojivá obsahujú živiny a prospešné látky, ktoré vo vode nenájdete, a preto dodávajú rastlinám všetky potrebné prostriedky na ďalšie kvitnutie.

3. Málo vlhkosti

Keďže pôvodne pochádzajú z dažďových pralesov, lopatkovce milujú teplé a vlhké prostredie, ktoré im treba dopriať aj v interiéri, čo je náročné najmä počas zimy, keď zapnuté kúrenie oberá vzduch o vlahu.

Pomôžte si niekoľkými tipmi: umiestnite lopatkovec do vlhkejšej miestnosti, napríklad do kuchyne alebo kúpeľne. V suchších miestnostiach dbajte na pravidelné rosenie a polievanie, takisto často vetrajte. Mali by ste tiež pravidelne utierať prach na jeho listoch.

4. Priveľa slnka

Rastlina si pre správny rast vyžaduje kontakt s nepriamym slnkom – slnečné lúče ju totiž môžu spáliť. Môžete ju umiestniť aj do tmavej miestnosti alebo tmavého rohu, kde slnko bežne nepreniká.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: V národnom parku došlo k explózii, areál do konca sezóny uzavreli

Video: V národnom parku došlo k explózii, areál do konca sezóny uzavreli

DNES - 7:18Zaujímavosti

Hydrotermála explózia vymrštila do vzduchu horúcu vodu a kamene. V najbližších mesiacoch môže dôjsť k ďalším podobným udalostiam, hlásia odborníci.

Šesťdesiatnička Sandra Bullocková,

Šesťdesiatnička Sandra Bullocková, "zažila" nebezpečnú rýchlosť i gravitáciu

VČERA - 6:21Zaujímavosti

Oscarmi oceňovaná americká herečka slávi 60. narodeniny.

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

VČERA - 6:17Zaujímavosti

Popularita Radošinského naivného divadla bola pre predstaviteľov totalitného režimu problém, zakročiť však nevedeli.

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

20:14 25.07.2024Zaujímavosti

Meteorológovia očakávajú, že počas jesene sa do Európy vráti studený prúd La Nina. Ako to ovplyvní počasie?

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

19:26 25.07.2024Zaujímavosti

Rozhovor, ktorý začína obyčajnou otázkou, sa môže rýchlo zvrhnúť na podvod. Ohrozené sú aj kontakty, ktoré dlhšie poznáte.