• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
20°Bratislava

Jarné upratovanie: 7 chýb, ktoré pri ňom nesmiete viac opakovať

  • 7:24 15.03.2023
  • Bratislava
Jarné upratovanie: 7 chýb, ktoré pri ňom nesmiete viac opakovať

Obdobie pred Veľkou nocou patrí k tým najstresujúcejším kvôli veľkému upratovaniu domácnosti. Ktoré chyby by ho rozhodne nemali sprevádzať?

Jar je obdobie znovuzrodenia, ktorého stopy sú prítomné aj v domácnostiach. Gazdinky a gazdovia sa pripravujú na návrat slnečných dní veľkým upratovaním, ktoré si na rozdiel od toho bežného všíma aj inak prehliadané detaily.

Buďte ešte pyšnejší na svoj výsledok a vyhnite sa pri upratovaní týmto častým chybám.

1. Zdvíhanie ťažkých predmetov bez pomoci

Foto: Ground Picture/Shutterstock.com

Nábytok je často presne tá hranica, ktorá oddeľuje jarné upratovanie od celoročného. V snahe umyť podlahu alebo vysať koberec na bežne nedostupných miestach si ale ničíme chrbát, keď sa snažíme svojpomocne premiestňovať ťažké pohovky a police.

V tomto prípade sa oplatí zopakovať si niekoľko zásad zdvíhania ťažkých predmetov: držte si ich blízko pri tele, neohýbajte sa v páse a zdvíhajte pomocou vystierania nôh. Ak je nábytok príliš ťažký, zožeňte si pomocníka.

2. Miešanie čistiacich prostriedkov

Pri miešaní prostriedkov s obsahom toxických chemikálií hrozí neželaná chemická reakcia, ktorá môže zamoriť prostredie vo vašej domácnosti. Pozorne preto čítajte štítky na výrobkoch a vyhnite sa miešaniu čistiacich prostriedkov.

3. Všetko naraz a hneď

Náhla dávka motivácie si rozhodne zaslúži pretavenie do skutkov, ale tie by mali byť menšie a zvládnuteľné, a nie veľké a pohlcujúce všetok voľný čas a energiu. Rozdeľte si upratovanie na niekoľko dní, napríklad podľa jednotlivých miestností alebo typov povrchov. Jedine takýto postup vám zaručí, že pri ňom celkom neprídete o nervy.

4. Riadenie pred zbavovaním

Foto: AnastasiaPetropavlovskaya/Shutterstock.com

Hromadenie „lapačov prachu“, prebytočnej elektroniky, stokrát prečítaných kníh a magazínov či obnosených kúskov oblečenia patrí k hriechom každého z nás. K zbaveniu sa týchto zbytočných artiklov by ste však mali pristúpiť ešte pred samotným riadením, aby ste si zaistili viac priestoru a lepšie manévrovanie.

5. Predmety, na ktoré zabúdame

Nezabudli ste na niečo? Medzi často prehliadané kúty domácnosti pri riadení patrí najmä matrac a smetný kôš. Na tom prvom trávime každú noc okolo osem hodín, pričom sa stretáva s odumretou kožou, prachom aj roztočmi, preto pri riadení ho nesmiete obísť. V prípade smetných košov je takisto dobré raz za čas ich komplexne vyčistiť znútra aj zvonku. Nezabudnite ani na radiátory, ovládače a kľučky na dverách.

6. Nedostatok čistiacich prostriedkov

Ani ich prebytok nie je dobrý, no pri nedostatku čistiacich prostriedkov si s riadením poradíte oveľa ťažšie. K základnej výbave patrí univerzálny čistiaci prostriedok na všetky povrchy, čistič na okná, handra (podľa možností tá z mikrovlákna), kefa a prachovka. Pri podlahách sa nezaobídete bez zmetáka, vysávača, mopu s vedrom a odpadových vriec.

K doplnkovej výbave pri upratovaní patria leštidlá na podlahy, vosk, leštidlá skiel, odstraňovače mastnoty a ďalšie špecifické výrobky.

7. Problémy s motiváciou?

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock.com

Do upratovania sa musí nútiť väčšina z nás, a tak sa neraz stane, že ho preruší zaujímavý program v televízii alebo iná voľnočasová aktivita, ktorá sľubuje viac zábavy. Nič však nepodporí motiváciu na upratovanie tak, ako očakávaná návšteva. Naplánujte si preto večierok alebo k sebe len tak pozvite blízkych, samozrejme s dostatočným časovým odstupom, aby ste sa pred nimi mohli pochváliť dokonale upratanou domácnosťou.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: V národnom parku došlo k explózii, areál do konca sezóny uzavreli

Video: V národnom parku došlo k explózii, areál do konca sezóny uzavreli

DNES - 7:18Zaujímavosti

Hydrotermála explózia vymrštila do vzduchu horúcu vodu a kamene. V najbližších mesiacoch môže dôjsť k ďalším podobným udalostiam, hlásia odborníci.

Šesťdesiatnička Sandra Bullocková,

Šesťdesiatnička Sandra Bullocková, "zažila" nebezpečnú rýchlosť i gravitáciu

VČERA - 6:21Zaujímavosti

Oscarmi oceňovaná americká herečka slávi 60. narodeniny.

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

VČERA - 6:17Zaujímavosti

Popularita Radošinského naivného divadla bola pre predstaviteľov totalitného režimu problém, zakročiť však nevedeli.

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

20:14 25.07.2024Zaujímavosti

Meteorológovia očakávajú, že počas jesene sa do Európy vráti studený prúd La Nina. Ako to ovplyvní počasie?

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

19:26 25.07.2024Zaujímavosti

Rozhovor, ktorý začína obyčajnou otázkou, sa môže rýchlo zvrhnúť na podvod. Ohrozené sú aj kontakty, ktoré dlhšie poznáte.