• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 6.5.2025Meniny má Hermína
12°Bratislava

Tajomstvo rizota sa ukrýva v jednoduchosti. Takto bude dokonalé

  • 19:29 12.03.2023
  • Bratislava
Tajomstvo rizota sa ukrýva v jednoduchosti. Takto bude dokonalé

V prípade rizota je jednoduchosť cestou k dokonalosti.

Často sú to práve jednoduché jedlá, z ktorých sa stanú katastrofy. Rizoto k takýmto jedlám určite patrí. Často ho nájdete podávané s čímkoľvek a presne viete, keď ste si v reštaurácii dali jeho nevydarenú verziu. Hutná masa nesprávnej konzistencie, ktorá sa skôr hodí ako omietka, veru nepoteší.

Chcete si pripraviť dokonalé klasické rizoto bianco? John Mulgrew vysvetľuje, ako priviesť jednoduchú kombináciu dobrej ryže, vývaru, vína, syra a tuku k dokonalosti.

Základom je správna ryža, vyberte si ryžu arborio alebo carnaroli. Nadrobno nakrájanú cibuľu nechajte na panvici zmäknúť s trochou olivového oleja a pridajte aj celý malý strúčik cesnaku. Uistite sa však, aby sa nepripálil.

Pridajte ryžu a jemne premiešajte, potom pridajte pohár suchého vermutu alebo bieleho vína. Nedávajte ho veľa, no určite naň nezabudnite, jeho chuť vo výsledku oceníte.

Postupne pridávajte kurací alebo zeleninový vývar - jednu naberačku po druhej podľa potreby. Veľmi praktické je, ak budete mať vývar už vopred pripravený a odložený v chladničke. Iste to oceníte aj pri iných receptoch. Môžete pridať aj trochu korenia a soli, ale nepreháňajte to, lebo ešte neskôr budete pridávať vývar aj syr, ktoré rizoto ešte dochutia.

Neustále miešajte a pridávajte vývar, podľa toho, ako ho ryža absorbuje. Nepridávajte ho naraz. Udržujte na pomerne nízkej teplote a ďalej opatrne miešajte. Malo by to trvať asi 15-20 minút, ale keď začne hustnúť, vyskúšajte zrnko ryže, aby ste zistili, či už máte hotovo, radí portál Belfast Telegraph. Dávajte pozor, aby ste rizoto nerozvarili ani príliš nezredukovali. Konzistencia musí byť krémová, no zároveň sypká.

Ak máte pocit, že sa blížite k záveru, pridajte poriadnu dávku nastrúhaného parmezánu alebo syru grana padano s kúskom masla a jemne vmiešajte.

Mnohé recepty na rizoto obsahujú smotanu, no ak nemusíte, nedávajte ju. Maslo, syr a škrob z ryže spravia svoju úlohu. Vďaka nim získate krémovú textúru a chuť.

Podávajte ihneď posypané jemne nastrúhaným parmezánom a pár kvapkami kvalitného olivového oleja.

Ak sa budete držať hlavných zásad prípravy rizota, určite nič nemôžete pokaziť.

Zdroj: Info.sk, MB, belfasttelegraph.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

VČERA - 9:48Zaujímavosti

Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

VČERA - 7:15Zaujímavosti

Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

VČERA - 5:49Zaujímavosti

V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

20:43 04.05.2025Zaujímavosti

Každodennú aktivitu možno aj vy vykonávate nesprávne. Čo na to hovoria odborníci?

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou

19:50 04.05.2025Zaujímavosti

Ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť ruskú stíhačku, použili na to nezvyčajný typ zbrane.