• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Heger oslovil Budaja s návrhmi o postupe do predčasných volieb

  • 12:59 01.03.2023
  • Bratislava
Heger oslovil Budaja s návrhmi o postupe do predčasných volieb

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) oslovil dočasne povereného šéfa envirorezortu Jána Budaja s návrhmi o postupe do predčasných volieb.

Budaj sa k tomu chce verejne vyjadriť na budúci týždeň. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády.

Heger má podľa Budaja potenciál na vytvorenie skupiny strán, ktoré zastavia návrat Roberta Fica (Smer-SD). „Eduard Heger je konsenzuálny človek, ktorý vie spájať a vytvárať dohody,“ poznamenal Budaj s tým, že premiér ho o svojich plánoch informuje. Septembrové predčasné voľby označil za kľúčové, podľa neho rozhodnú o tom, či Slovensko bude právnym štátom.

Debaty o politickom projekte vedie spolu s Hegerom dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), ktorý hovorí, že v diskusiách sú na dobrej ceste. „Cieľom je, aby sme voličovi ponúkli dobrú alternatívu, ktorú bude môcť voliť umiernený pravicový volič,“ povedal novinárom po stredajšom rokovaní vlády.

S Hegerom rokoval v utorok (28. 2.) šéf mimoparlamentnej Modrej koalície Miroslav Kollár, s ktorým ohlásil spoločný postup expremiér Mikuláš Dzurinda. Zaviazali sa k zlučovaciemu snemu. Modrá koalícia vznikla premenovaním mimoparlamentnej strany Spolu. Dzurinda v utorok vyhlásil, že Spolu nie je schopná snem zorganizovať, a preto sa Modrí vracajú k pôvodným aktivitám.

Naďa prekvapil krok Dzurindu. „Mikuláš Dzurinda pre mňa nikdy žiaden problém nebol. Prekvapilo ma trošku jeho rozhodnutie, verím, že bude ešte zvrátené,“ reagoval Naď. „Cieľom je spájať sa, a nie odchádzať,“ dodal. Nedorozumenie podľa Naďa nebolo o tom, kto má byť lídrom. „Nikto na žiadnom rokovaní nespochybnil Hegera ako lídra,“ dodal.

Dočasne poverený premiér označil stretnutie s Kollárom za konštruktívne. „Slovensko potrebuje vidieť, že demokrati vedia spolupracovať, byť zodpovední a priniesť ponuku do najbližších volieb,“ uviedol po rokovaní vlády. Nepovedal jasne, či chce byť lídrom spoločného projektu. „Rád by som pokračoval vo funkcii premiéra, aby som mohol naplniť ešte tie veci, ktoré sme nestihli v tomto volebnom období,“ doplnil.

Rokovania o spolupráci vedie aj strana Za ľudí. Jej šéfka Veronika Remišová novinárom povedala, že rokujú so všetkými relevantnými partnermi. V rokovaniach o spolupráci je pre stranu dôležitá dôvera a spoločné hodnoty.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.