• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Absolvovali ste „suchý január“? Takto telo zareaguje na alkohol po mesačnej abstinencii

  • 21:52 02.02.2023
  • Londýn
Absolvovali ste „suchý január“? Takto telo zareaguje na alkohol po mesačnej abstinencii

Predtým, ako sa vrátite k starým zvykom, zvážte varovanie výživovej poradkyne. Tá hovorí o následkoch konzumácie alkoholu po dlhšej abstinencii.

Január sa tradične považuje za mesiac, keď sa zbavujeme zlých návykov a snažíme sa skvalitniť si život. Medzi klasické novoročné predsavzatia patrí aj skoncovanie s alkoholom, vďaka čomu si toto obdobie vyslúžilo aj prezývku „suchý január“. Mnohí vydržia abstinovať celých 31 dní.

Ak patríte k väčšine, ktorá po mesiaci (alebo skôr) príde na to, že život bez alkoholu nie je pre ňu, iste oslávite príchod ďalších mesiacov drinkom alebo dvomi. Či už ide o pivo alebo rovno tvrdšie varianty alkoholu, pri dávkovaní po dlhšej dobe abstinencie si treba dať veľký pozor.

Prečo po vypití alkoholu máme chuť si zapáliť? Súvisí to s dvoma činnosťami

Po mesiaci abstinovania ste si mohli všimnúť isté zlepšenie v kvalite zdravia čriev, imunity, pokožky, psychiky, pečene a srdca. Mnohí počas januára schudnú, čo sa takisto dá čiastočne pripísať zmene v konzumácii alkoholických nápojov.

Ak sa po mesiaci opäť napijete, svoje telo vystavíte značnému šoku, ktorý môže dokonca celkom zvrátiť priaznivé účinky, ktoré ste si dosiaľ nahromadili. Na túto skutočnosť v rozhovore pre denník Mirror poukazuje aj výživová poradkyňa Hannah Maceyová z britskej spoločnosti Feel Complete.

„Jednou z výhod suchého januára je tiež pochopenie nášho vzťahu k alkoholu, vďaka ktorému mnohí pijú menej aj po skončení tohto mesiaca,“ podotýka Maceyová.

Podľa odborníčky si mesačná abstinencia vyžaduje značnú námahu. „Počas suchého januára ste museli prejsť ťažkou abstinenčnou fázou, ktorá sa v prvých dňoch prejavuje nechutenstvom, suchom v ústach a dehydratáciou, zlou náladou, problematickou pokožkou, úzkosťou a nespavosťou,“ tvrdí Maceyová, podľa ktorej výskyt týchto príznakov vedie mnohých k presvedčeniu, že sa oplatí nikdy viac nesiahnuť po poháriku, aby sa im v budúcnosti vyhli.

Máte problém s alkoholom? Tieto 4 otázky to môžu odhaliť

Čo možno čakať po opätovnom zaradení alkoholu do nášho života? V prvom rade zhoršenie trávenia. Alkohol totiž núti žalúdok tvoriť viac kyseliny, kvôli čomu dochádza k zápalu jeho sliznice a ďalším nepríjemným príznakom, ako je hnačka, pálenie záhy, nafukovanie a plynatosť.

Zápal pri pití alkoholu tiež zvyšuje riziko syndrómu priepustného čreva a poškodenia črevných tkanív. Telo v dôsledku toho nie je schopné plne absorbovať živiny z potravy, čo vedie k nedostatku vitamínov a minerálov v krvi, dehydratácii a nerovnováhe v hladine elektrolytov. Syndróm priepustného čreva tiež súvisí s úzkosťou a kolísaním nálady.

Netreba zabúdať ani na priberanie, ku ktorému vedie vysoký obsah kalórií v alkohole, ako aj intenzívny pocit hladu pri jeho pití.

Zdroj: Info.sk, DP, mirror.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.