Prečo po vypití alkoholu máme chuť si zapáliť? Súvisí to s dvoma činnosťami

Aj medzi nefajčiarmi sa nájdu takí, ktorí po poháriku alkoholu dostanú chuť na cigaretu. Čo nám tým chce mozog povedať a prečo k tomu dochádza?
Okrem fajčiarov a nefajčiarov sa medzi nami nájdu aj takí, ktorí po cigarete siahajú len príležitostne. Počas bežného dňa si ju pokojne vedia odpustiť, no hneď ako sa priblíži piatkový večer a zábava v klube alebo doma, ohlási sa aj chuť na tabak.
Fajčiari aj príležitostní fajčiari len veľmi ťažko odolávajú volaniu cigariet zvlášť po tom, ako vypijú alkohol. Dodnes sme o tejto skutočnosti vedeli, ale príliš sme sa ňou nezaoberali. Vedci to však nenechali bez povšimnutia, a ešte v roku 2009 prišli s vysvetlením.
John Dani a vedecký tím z Pennsylvánskej univerzity v štúdii tvrdia, že nikotín má silnejší účinok, keď sa zúčastňuje na tvorbe neurónových spojení. „V porovnaní s injekciami s fyziologickým roztokom nikotín posilňuje neurónové prepojenia niekedy až o 200 percent,“ uvádza Dani v štúdii.
Toto posilňovanie prepojení podporuje tvorbu nových spomienok. To znamená, že za všetky tie dni, mesiace či roky, čo ste popri pití alkoholu fajčili, ste si nevedome tvorili spomienky, a preto zakaždým, keď sa teraz napijete, vám mozog pripomenie, že by ste pritom mali aj fajčiť.
Druhá dôležitá skutočnosť, ku ktorej dochádza pri pití alkoholu, je, že alkohol aj nikotín posilňujú tvorbu dopamínu v mozgu, vďaka čomu cítite nával šťastia. Väčšina ľudí preto logicky predpokladá, že kombinácia týchto dvoch látok len znásobí ich účinok – to však nie je pravda.
Dani tento predpoklad testoval na pokusných potkanoch, ktorým podali nikotín. Hlodavce síce potom skonzumovali viac alkoholu, ale hladinu dopamínu to u nich výraznejšie neovplyvnilo.
V podstate sa dá povedať, že kombinácia alkoholu s nikotínom vás ukracuje o radosť. Dani okrem toho upozorňuje na možné prekračovanie bezpečnej dávky alkoholu a nikotínu v snahe udržať si zvýšenú hladinu dopamínu.
Podľa vedca je najlepšie úplne sa vyhnúť fajčeniu. Dani odporúča príležitostným fajčiarom čím skôr dať stopku svojmu zvyku.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.