Prečo po vypití alkoholu máme chuť si zapáliť? Súvisí to s dvoma činnosťami

Aj medzi nefajčiarmi sa nájdu takí, ktorí po poháriku alkoholu dostanú chuť na cigaretu. Čo nám tým chce mozog povedať a prečo k tomu dochádza?
Okrem fajčiarov a nefajčiarov sa medzi nami nájdu aj takí, ktorí po cigarete siahajú len príležitostne. Počas bežného dňa si ju pokojne vedia odpustiť, no hneď ako sa priblíži piatkový večer a zábava v klube alebo doma, ohlási sa aj chuť na tabak.
Fajčiari aj príležitostní fajčiari len veľmi ťažko odolávajú volaniu cigariet zvlášť po tom, ako vypijú alkohol. Dodnes sme o tejto skutočnosti vedeli, ale príliš sme sa ňou nezaoberali. Vedci to však nenechali bez povšimnutia, a ešte v roku 2009 prišli s vysvetlením.
John Dani a vedecký tím z Pennsylvánskej univerzity v štúdii tvrdia, že nikotín má silnejší účinok, keď sa zúčastňuje na tvorbe neurónových spojení. „V porovnaní s injekciami s fyziologickým roztokom nikotín posilňuje neurónové prepojenia niekedy až o 200 percent,“ uvádza Dani v štúdii.
Toto posilňovanie prepojení podporuje tvorbu nových spomienok. To znamená, že za všetky tie dni, mesiace či roky, čo ste popri pití alkoholu fajčili, ste si nevedome tvorili spomienky, a preto zakaždým, keď sa teraz napijete, vám mozog pripomenie, že by ste pritom mali aj fajčiť.
Druhá dôležitá skutočnosť, ku ktorej dochádza pri pití alkoholu, je, že alkohol aj nikotín posilňujú tvorbu dopamínu v mozgu, vďaka čomu cítite nával šťastia. Väčšina ľudí preto logicky predpokladá, že kombinácia týchto dvoch látok len znásobí ich účinok – to však nie je pravda.
Dani tento predpoklad testoval na pokusných potkanoch, ktorým podali nikotín. Hlodavce síce potom skonzumovali viac alkoholu, ale hladinu dopamínu to u nich výraznejšie neovplyvnilo.
V podstate sa dá povedať, že kombinácia alkoholu s nikotínom vás ukracuje o radosť. Dani okrem toho upozorňuje na možné prekračovanie bezpečnej dávky alkoholu a nikotínu v snahe udržať si zvýšenú hladinu dopamínu.
Podľa vedca je najlepšie úplne sa vyhnúť fajčeniu. Dani odporúča príležitostným fajčiarom čím skôr dať stopku svojmu zvyku.

Potraviny s vysokým obsahom cukru či citrusové šťavy škodia ústnej dutine
Pri udržiavaní zdravia ústnej dutiny zohráva dôležitú úlohu výživa. Škodlivé sú napríklad potraviny s vysokým obsahom cukru či citrusové šťavy.

Skúmali črevá 117-ročnej ženy. Čo sme zistili o dlhovekosti?
Naozaj sa tajomstvo dlhovekosti nachádza v črevách? Toto odhalil výskum 117-ročnej Marie Morerovej.

Ako podporiť fungovanie mozgu? Pomôžu tieto 4 potraviny
Mozog pre svoje správne fungovanie potrebuje prijímať určité živiny. Nájsť ich možno napríklad v rybách, orechoch, avokáde či v tmavej čokoláde.

Prečo z čipsov priberáme? Ide to aj bez toho, túto chybu nerobte
Ako si dopriať slané potešenie bez hrozby priberania? Radí odborníčka na výživu.

Tieto nápoje radšej nepite, zvyšujú riziko rakoviny úst
Štúdia ukázala šokujúce následky nápojov, ktoré pijú milióny ľudí po celom svete.