• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Toto je dôvod, prečo sa medveď šúcha o strom. Nejde len o svrbenie

  • 6:22 30.01.2023
  • Bratislava
Toto je dôvod, prečo sa medveď šúcha o strom. Nejde len o svrbenie

To, že medvede sa veľmi radi obtierajú chrbtom o stromy, je známy fakt. Avšak je v tom oveľa viac, než len poškriabanie z dôvodu svrbenia.

Nová štúdia o medveďoch hnedých uverejnená v Journal of Zoology dokazuje, že okrem šírenia pachu na iné medvede by toto správanie mohlo slúžiť aj ako spôsob odpudzovania kliešťov prenášajúcich choroby.

„Trenie medveďa hnedého o stromy je široko akceptované ako forma chemickej komunikácie, ktorá je dôležitá pre sociálne interakcie medzi jedincami tohto neteritoriálneho druhu," povedala pre Newsweek Agnieszka Sergiel, profesorka z Poľského inštitútu ochrany prírody a jedna z autorov štúdie.

Trením o stromy môžu jednotlivci šíriť svoj pach na prilákanie partnera, prejaviť dominanciu v teritóriu alebo predchádzať stopovaniu a lovu vlastných mláďat.

Trenie stromu je však často sprevádzané aj drápaním a odkôrňovaním kmeňa stromu, čím sa uvoľňuje lepkavá živica, ktorá sa prichytáva na srsť medveďa. Podľa tejto štúdie živica odpudzuje parazitické kliešte.

„Kliešte stoja za rôznymi ochoreniami," povedala Sergiel. „Z voľne žijúcich druhov sú na napadnutie kliešťami náchylné najmä veľké cicavce.” Kliešte sú rozšírené v podstate vo všetkých regiónoch obývaných medveďom hnedým.

Sergiel povedala, že kliešte sa na divých medveďoch napriek ich hojnému rozšíreniu vyskytujú zriedkavo. Mohlo by to byť jednoducho preto, že na medveďovi je dosť ťažké nájsť kliešťa, ale dôležitú úlohu mohlo zohrať práve medvedie otieranie o stromy.

Šúchanie o strom nie je jedinečnou medveďou záležitosťou, vedci ho pozorujú u mnohých druhov cicavcov. Funkcia trenia sa však môže medzi rôznymi druhmi líšiť. Napríklad líšky ho používajú ako mechanizmus na ochranu pred predátormi. Ukázalo sa, že líšky sa obtierajú o odrezky dreva počas celého roka, no najmä, keď sú odrezky čerstvé. Vôňa odrezkov by mala predátorov odradiť.

„Kapucínske opice si potierajú srsť citrusovými plodmi," povedala Sergiel. „Ukázalo sa, že exsudáty z citrusových šupiek majú na kliešte odstrašujúci účinok."

Teória, že medvede používajú trenie stromov ako repelent proti parazitom, sa nevylučuje s teóriou, že je to ich forma komunikácie. Medvede, ktoré si viac šúchajú chrbát o stromy, dokázateľne dosahujú lepšie reprodukčné úspechy. Antiparazitárny mechanizmus živice môže pomôcť zvýšenej úrovni zdravia, a tým aj reprodukčnej zdatnosti.

Zdroj: Info.sk, MB, newsweek.com, zslpublications.onlinelibrary.wiley.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.