• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
12°Bratislava

Video: Toto je najtichšia miestnosť na svete. Nik v nej nevydržal viac ako 55 minút

  • 21:57 05.01.2023
  • Washington
Video: Toto je najtichšia miestnosť na svete. Nik v nej nevydržal viac ako 55 minút

Nikto nevydržal ani hodinu v najtichšej miestnosti na svete.

Microsoft postavil najtichšie miesto na svete v roku 2015 a jeho návrh trval dva roky. Bezodrazová, doslova bez ozveny, miestnosť je umiestnená v ústredí Microsoftu v Redmonde vo Washingtone. Takéto miesto môže znieť ako útočisko, najmä pre tých s hlučnými susedmi, alebo ako ideálne miesto na cvičenie jogy, no len málokto dokáže vydržať také ticho.

Úplné ticho v miestnosti napríklad vedie k tomu, že budete počuť zvonenie v ušiach. „Najdlhší nepretržitý čas, ktorý niekto strávil v komore, je asi 55 minút,“ povedal pre CNN Hundraj Gopal z Microsoftu.

Steve Orfield, ktorý má tiež aneochoickú komoru v Orfield Laboratories v Minnesote, pre The Daily Mail povedal, že telo sa začína prispôsobovať bezhlučnosti a dodal:

„Budete počuť tlkot svojho srdca, niekedy môžete počuť svoje pľúca, šklbanie v žalúdku. Nahlas. V anechoickej komore sa stávate zvukom.“

A pretože neexistujú žiadne vonkajšie zvuky, dokonca aj pohyb sa stáva ťažkým: „Ak ste tam pol hodiny, musíte sedieť v kresle."

Zmyslová deprivácia môže byť niekedy vyčerpávajúca. Napríklad keď astronauti NASA začínajú svoj vesmírny výcvik v nádrži s vodou, vtedy môže ich telo vytvárať halucinácie kvôli nedostatku pocitov vo vzduchu, píše Unilad.

Vo videu zdieľanom na kanáli YouTube spoločnosti Microsoft zavedie hlavný inžinier ľudských faktorov Gopal divákov do ich izby. Rečový a sluchový vedec vysvetľuje, ako funguje 80Hz anechoická komora.

Izolovaná komora je postavená zo šiestich vrstiev betónu a ocele, aby blokovala zvuk zvonku miestnosti. Na strope, podlahe a stenách je pokrytá sklolaminátovými klinmi, ktoré rozbijú zvukové vlny skôr, ako sa môžu spätne preniesť do miestnosti.

Kliny nielenže vyzerajú ako kulisa z futuristického sci-fi filmu, ale pohlcujú 99,999 percenta zvuku z miestnosti. Nízke frekvencie sú „uväznené“ ďalej dozadu, zatiaľ čo vyššie frekvencie sú úplne absorbované. Komora je tiež umiestnená na vrchu pružín tlmiacich vibrácie.

Namiesto podlahy stojí Gopal na oceľových lankách. Hovorí priamo na kameru a jeho hlas znie normálne, ale neuveriteľne, keď sa otáča po miestnosti, zvuk jeho hlasu sa stráca. V ďalšom ohromujúcom momente Gopal vzdeláva divákov o tom, ako miestnosť blokuje zvuk zvonku otvorením dverí.

Toto miesto sa zapísalo do Guinnessovej knihy rekordov za najtichšie miesto na svete s hladinou zvuku, ktorá je o 20 decibelov nižšia ako to, čo ľudia počujú, informuje Unilad.

Pri otvorených dverách počujeme pri práci hlasnú heavy metalovú hudbu od inžiniera pracujúceho v inej miestnosti. Všetok hluk po zatvorení dverí zmizne.

Komora slúži neuveriteľnému účelu pri vývoji nových audio technológií. Gopal vysvetľuje:

„Napríklad pri meraní hluku ventilátora konzoly Xbox alebo iných komponentov. Niektoré komponenty vydávajú zvuky, meriame ich v tomto čistom prostredí, bez rušenia zo stien alebo zvonku.

Takto zlepšujeme naše produkty. Čokoľvek, čo súvisí so zvukom, kde máme mikrofóny, reproduktory na meranie skreslenia, alebo pre povrchové produkty, naše konzoly – tieto typy komôr sa pre nás stávajú mimoriadne dôležitými.“

Zdroj: Info.sk, MB, unilad.com, Video: youtube.com/@Microsoft
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.