Tento vitamín výrazne znižuje riziko zlomenín kostí
- 15:14 31.12.2022
- Joondalup

Vitamín je dôležitý pre správne fungovanie mechanizmu zrážania krvi v tele a pre udržanie zdravých kostí.
Dlhodobá štúdia, ktorá analyzovala vzťah medzi hospitalizáciami so zlomeninami a stravou u takmer 1400 starších žien, zistila, že vitamín K1 výrazne znižuje riziko hospitalizácie kvôli zlomenine.
Lámanie kostí je mimoriadne nebezpečné najmä vo vyššom veku, keď zlomeniny bedra môžu viesť k invalidite a zvýšenému riziku úmrtia. Vedci z Výskumného inštitútu pre výživu a zdravie na Edith Cowan University (ECU) však zistili, že existujú kroky, ktoré môžete podniknúť na zníženie rizika zlomenín v neskoršom živote.
V spolupráci s University of Western Australia sa zamerali na vzťah medzi hospitalizáciami súvisiacimi so zlomeninami a príjmom vitamínu K1 u takmer 1400 starších austrálskych žien počas 14,5-ročného obdobia. Výsledky publikovali v odbornom časopise Food & Function.
Zistilo sa, že ženy, ktoré jedli viac ako 100 mikrogramov vitamínu K1 – čo zodpovedá približne 125 g tmavej listovej zeleniny alebo jednej až dvom porciám zeleniny – mali o 31 percent menšiu pravdepodobnosť zlomeniny v porovnaní s tými, ktoré konzumovali menej ako 60 mikrogramov za deň.
V súvislosti so zlomeninami bedra boli zaznamenané ešte pozitívnejšie výsledky, pričom u tých, ktoré jedli najviac vitamínu K1, sa znížilo riziko hospitalizácie takmer o polovicu (49 percent).
Vedúci štúdie Marc Sim povedal, že výsledky sú ďalším dôkazom výhod vitamínu K1, o ktorom sa tiež zistilo, že zlepšuje kardiovaskulárne zdravie. Ako uviedol:
"Naše výsledky sú nezávislé od mnohých zistených faktorov pre počet zlomenín, vrátane indexu telesnej hmotnosti, príjmu vápnika, hladiny vitamínu D a bežného ochorenia. Základné štúdie vitamínu K1 identifikovali rozhodujúcu úlohu pri karboxylácii kostných proteínov závislých od vitamínu K1, ako je osteokalcín, o ktorom sa predpokladá, že zlepšuje pevnosť kostí.
Predchádzajúca štúdia ECU naznačuje, že príjem vitamínu K1 v strave nižší ako 100 mikrogramov za deň môže byť príliš nízky na túto karboxyláciu. Vitamín K1 môže tiež podporovať zdravie kostí inhibíciou rôznych látok resorbujúcich kosti."
Potraviny s obsahom vitamínu K1
Vitamín K1, tiež známy ako fylochinón, je typ vitamínu K, ktorý sa nachádza v zelenej listovej zelenine, ako je brokolica, zelené fazuľky, kel a špenát, ako aj v ovocí, ako sú sušené slivky, kivi a avokádo.
Podľa Marca Sima by sme mali prijať viac ako 100 mikrogramov vitamínu K1 denne. Našťastie to nie je príliš ťažké. Ako dodal:
"Konzumáciu takého množstva vitamínu K1 denne možno ľahko dosiahnuť konzumáciou 75-150 g, čo zodpovedá jednej až dvom porciám zeleniny, ako je špenát, kel, brokolica a kapusta.
Je to ďalší dôvod na dodržiavanie pokynov v oblasti verejného zdravia, ktoré obhajujú vyšší príjem zeleniny vrátane jednej až dvoch porcií zelenej listovej zeleniny - čo je v súlade s odporúčaniami našej štúdie."

Tento rodičovský zlozvyk ničí mozog detí a zvyšuje riziko depresie
Nová štúdia poukazuje na rizikové správanie rodičov, ktoré ohrozuje vývoj ich detí.

Britka vysúdila za prirovnanie k Darthovi Vaderovi odškodné viac než 34.000 eur
Britská pracovníčka Národnej zdravotnej služby (NHS) získala odškodné viac než 34.000 eur za to, že ju kolegovia v práci prirovnali k zloduchovi Darthovi Vaderovi z filmovej ságy Star Wars.

Tieto základné potraviny o pár rokov zmiznú z obchodov. Čo budeme namiesto nich jesť?
V najbližších desaťročiach nám hrozí, že bežná zelenina a ovocie už nebudú dostupné.

Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Britka Ethel Caterhamová
Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Ethel Caterhamová žijúca v anglickom grófstve Surrey, potvrdila Guinnessova kniha rekordov.

Humorista Stano Radič, majster nenápadnej pointy, by mal dnes 70 rokov
V období po Nežnej revolúcii patril medzi najznámejších slovenských humoristov.