• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Obrovský prelom v liečbe rakoviny prsníka: Tento liek dokáže zmenšiť nádory

  • 7:06 13.12.2022
  • Londýn
Obrovský prelom v liečbe rakoviny prsníka: Tento liek dokáže zmenšiť nádory

Pacientkam bol liek podávaný spolu s hormonálnou liečbou.

Výskumníci predstavili prelomový liek, ktorý dokáže zastaviť pokročilú rakovinu prsníka a dať pacientkam viac času. V testoch na viac ako 700 ľuďoch liek zmenšil nádory u takmer u štvrtiny a zdvojnásobil čas pred progresiou rakoviny.

Tí, ktorí užívali liek nazývaný Capivasertib spolu s hormonálnou terapiou, získali v priemere niečo cez sedem mesiacov bez toho, aby sa ich rakovina zhoršila. Liek by mohol byť záchranou pre ženy s rakovinou prsníka, ktorá sa rozšírila do rôznych častí tela, ako je pečeň alebo mozog, a ktorým okrem vyčerpávajúcej chemoterapie došli všetky možnosti liečby.

Capivasertib, užívaný ako tableta dvakrát denne počas štyroch dní v týždni, je jedným z úplne novej triedy liekov, ktoré fungujú odlišne od existujúcich terapií tým, že vypínajú bunkový „spínač“, ktorý pomáha podporovať rast rakoviny. Podľa britských vedcov sú výsledky dostatočne silné na to, aby ich teraz predložili regulačným orgánom.

Dúfajú, že liek by mohol v budúcnosti pomôcť ženám, ktorým bola nedávno diagnostikovaná rakovina prsníka. Nick Turner, profesor molekulárnej onkológie na Inštitúte pre výskum rakoviny (ICR) v Londýne uviedol:

„Aj pri najlepšej súčasnej liečbe ľudia s týmto typom pokročilého karcinómu prsníka nakoniec uvidia, že ich rakovina prestane reagovať na liečbu a bude postupovať. Teší nás, že tento potenciálny liek prvej triedy v kombinácii s hormonálnou terapiou môže znížiť progresiu týchto pokročilých druhov rakoviny a takmer v tretine prípadov dokáže zmenšiť nádory. Veríme, že táto nová liečba by mohla umožniť väčšiemu počtu žien a mužov žiť dobre a žiť dlhšie s rakovinou prsníka."

Profesor Kristian Helin, výkonný riaditeľ ICR, povedal: „Toto je medzník pre liečbu pokročilých foriem najbežnejšieho typu rakoviny prsníka. Capivasertib by mohol týmto pacientom ponúknuť úplne novú možnosť liečby."

Ženy s najbežnejšou formou rakoviny prsníka, ER-pozitívnym, HER2-negatívnym karcinómom prsníka, sú odkázané na hormonálnu terapiu na blokovanie estrogénu v ich tele, ktorý poháňa rakovinu.

To im môže predĺžiť život o mesiace alebo roky, ale mnohé ženy nakoniec zistia, že liečba už nefunguje, pretože ich rakovina sa stáva rezistentnou voči tabletám. Mnohé ženy v teste už z tohto dôvodu nemohli užívať hormonálne tabletky.

Capivasertib je odpoveďou na tento problém, pretože sa zameriava na úplne iný spôsob rastu a šírenia rakoviny – vypnutím „spínača“ nazývaného AKT, ktorý umožňuje rýchle delenie rakovinových buniek.

V testoch 355 pacientiek dostalo liek, pričom 353 dostalo placebo. Všetky pacientky dostávali aj fulvestrant – hormonálnu terapiu, ktorá sa používa po tom, ako sa ľudia stanú rezistentnými na anastrazol, ale ktorá sama osebe u mnohých žien nefunguje dobre.

Výsledky ukázali, že pacientky, ktorým sa podával capivasertib a fulvestrant, mali v priemere 7,2 mesiaca bez progresie rakoviny v porovnaní s 3,6 mesiacmi u pacientiek bez tohto lieku.

Liečba zmenšila nádory u 23 percent pacientov v porovnaní s 12 percentami pacientov, ktorí ju nedostali. V súčasnosti prebiehajú štúdie s použitím capivasertibu na iné typy rakoviny, vrátane rakoviny prostaty.

Zdroj: Info.sk, TM, icr.ac.uk, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

VČERA - 20:47Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.