• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Lieky používané na časté ochorenie, môžu chrániť pred novými variantmi Covidu

  • 7:33 08.12.2022
  • Cambridge
Lieky používané na časté ochorenie, môžu chrániť pred novými variantmi Covidu

Známy liek môže pomôcť pri prevencii pred ochorením COVID-19.

Pri prevencii voči šíreniu ochorenia COVID-19 nám môžu pomôcť už existujúce lieky. Vedci v Spojenom kráľovstve zistili, že lieky používané na ochorenie pečene môžu ľudí tiež chrániť pred novými variantmi.

Pri ochorení pečene lekári často predpisujú liek nazývaný kyselina ursodeoxycholová. Vedci zistili, že liek ovplyvňuje aj infekciu koronavírusom SARS-CoV-2. Spôsobuje zníženie počtu ACE-2 receptorov na bunkách, čo sťažuje vstup vírusu do buniek.

Tím vedcov zistil, že tento liek sa môže zamerať skôr na hostiteľské bunky Covid-19 než na samotný vírus, čo znamená, že by mohol byť schopný chrániť ľudí pred novými variantmi vírusu, ako aj pred inými koronavírusmi, ktoré by sa mohli objaviť.

Ak sa potvrdí účinnosť v ďalších skúškach, liečba by mohla byť životne dôležitá pri ochrane tých, ktorí sa nemôžu očkovať proti COVID-19. Doktor Fotios Sampaziotis z University of Cambridge vysvetlil, že vakcíny nás pomáhajú chrániť tým, že posilňujú náš imunitný systém. Fungujú tak, že vírus rozpoznajú a odstránia ho alebo oslabia. V časopise Nature napísal:

„Vakcíny však nefungujú pre každého – napríklad pre pacientov so slabým imunitným systémom – a nie každý k nim má prístup. Vírus môže tiež zmutovať na nové varianty odolné voči vakcíne. Máme záujem nájsť alternatívne spôsoby ochrany pred infekciou SARS-CoV-2, ktoré nie sú závislé od imunitného systému a môžu dopĺňať očkovanie. Našli sme spôsob, ako zavrieť dvere pred vírusom, zabrániť mu dostať sa do našich buniek a chrániť nás pred infekciou."

Odborníci sa pozreli na miniatúrne žlčovody s „organoidmi“. Sú to bunky, ktoré môžu rapídne rásť a rýchlo sa množiť. V tejto štúdii si odborníci uvedomili, že môžu použiť rovnaký prístup, ale s „mini pľúcami“.

Zistili, že molekula známa ako FXR, ktorá je prítomná vo veľkých množstvách v týchto organoidoch žlčovodov, priamo reguluje ACE2, tzv. “vstupné dvere” pre vírus.

V ďalšom kroku testovali liek na škrečkoch s Covidom. Zvieratá, ktoré dostali liek, boli chránené pred variantom Delta, ktorý prevládal v čase štúdie.

Neskôr dostalo liek osem ľudských dobrovoľníkov a keď im urobili výter z nosa, lekári zistili nižšie hladiny ACE2. To naznačuje, že vírus mal menej príležitostí preniknúť do ich nosových buniek a infikovať ich, čo je podľa nich hlavná brána pre vírus.

Prvá autorka štúdie Teresa Brevini z University of Cambridge povedala, že existujúci liek zatvára dvere pred vírusom a môže nás chrániť pred Covid-19. "Dôležité je, že tento liek pôsobí na naše bunky, nie je ovplyvnený mutáciami vo víruse a mal by byť účinný, aj keď sa objavia nové varianty," dodala.

Sampaziotis uviedol, že tabletky stoja veľmi málo a dajú sa rýchlo vyrobiť vo veľkých množstvách. Ako dodal: „Čo uľahčuje rýchle nasadenie počas prepuknutia choroby – najmä proti variantom odolným voči vakcíne, keď to môže byť jediná línia ochrany pri čakaní na vývoj nových vakcín. Sme optimistickí, že tento liek by sa mohol stať dôležitou zbraňou v našom boji proti Covid-19."

Zdroj: Info.sk, TM, nature.com, bihealth.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.