• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Tento liek na cukrovku znižuje riziko ďalšej vážnej choroby

  • 18:51 11.12.2022
  • Svet
Tento liek na cukrovku znižuje riziko ďalšej vážnej choroby

Podľa vedcov by sa mohli vyplatiť úpravy už existujúceho lieku, aby sa mohol užívať na nové účely.

Podľa dlhodobej štúdie, ktorá bola publikovaná vo vedeckom časopise BMJ Open Diabetes Research & Care, môže užívanie lieku na cukrovku znížiť riziko demencie. Výskum ukázal, že lieky nazývané glitazóny sú spojené s o 22 % nižším rizikom demencie. Glitazóny, tiež známe ako tiazolidíndióny, sú staršou triedou liekov na diabetes 2. typu.

Podľa vedcov môžu tieto lieky účinne predchádzať demencii u vysokorizikových jedincov s miernym až stredne ťažkým diabetom 2. typu. Výskumníci tvrdia, že by sa oplatilo tieto lieky uprednostniť v budúcich klinických štúdiách, aby sa zistilo, či môžu byť znovu použité.

Vedci začali skúmať, či by lieky na cukrovku mohli potenciálne pomôcť pri prevencii alebo liečbe demencie, pretože diabetes typu 2 a demencia zdieľajú niekoľko fyziologických vzorcov. Výsledky však boli doteraz rozporuplné.

Výskumníci porovnali výskyt demencie u starších dospelých s diabetom 2. typu, ktorí dostávali buď deriváty sulfonylurey alebo tiazolidíndión s tými, ktorí dostávali samotný metformín. Použili údaje od 559 106 jedincov s diabetom 2. typu, ktorí boli diagnostikovaní v období od januára 2000 do decembra 2019.

Do štúdie boli zahrnutí iba starší pacienti (vo veku najmenej 60 rokov), ktorým bol prvýkrát predpísaný metformín, deriváty sulfonylurey (tolbutamid, glimepirid, glipizid alebo glyburid) alebo tiazolidíndión (rosiglitazón alebo pioglitazón) v období od januára 2001 do decembra 2017 (559 106). Ich zdravie bolo sledované v priemere takmer 8 rokov.

Po najmenej 1 roku medikamentóznej liečby bolo užívanie samotného tiazolidíndiónu spojené s 22 % nižším rizikom demencie z akejkoľvek príčiny v porovnaní s užívaním samotného metformínu.

Konkrétne to bolo spojené s o 11 % nižším rizikom Alzheimerovej choroby a o 57 % nižším rizikom vaskulárnej demencie. Vzhľadom na to, že vaskulárne ochorenia zvyšujú riziko Alzheimerovej choroby, tiazolidíndióny môžu tiež pomôcť znížiť demenciu a Alzheimerovu chorobu čiastočne prostredníctvom ich priaznivých účinkov na cievny systém, hovoria vedci.

Zatiaľ čo riziko demencie z akejkoľvek príčiny bolo o 11 % nižšie pri použití kombinácie metformínu a tiazolidíndiónu, bolo o 12 % vyššie pri použití samotného derivátu sulfonylurey. Vedci preto navrhujú, aby sa deriváty sulfonylurey dopĺňali metformínom alebo tiazolidíndiónom, čo môže tieto účinky čiastočne kompenzovať.

Ďalšia hĺbková analýza ukázala, že osoby mladšie ako 75 rokov mali z tiazolidíndiónu väčší úžitok ako starší pacienti, čím sa zdôraznila dôležitosť včasnej prevencie demencie. A zdá sa, že tieto lieky viac chránia pacientov s nadváhou alebo obezitou.

Toto je pozorovacia štúdia, takže nie je možné vyvodiť definitívne závery o príčine a následku. Vedci uznávajú, že určité potenciálne dôležité informácie neboli dostupné, vrátane funkcie obličiek a genetických faktorov, a že účastníci štúdie boli prevažne bieli muži.

Naznačujú však, že budúce štúdie o zmene využitia liekov na diabetes na prevenciu demencie by mohli zvážiť uprednostnenie tiazolidíndiónu na základe ich zistení.

Zdroj: Info.sk, TM, drc.bmj.com, eurekalert.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.