6 najlepších a najhorších potravín z plechovky. Tieto šéfkuchári rozhodne neodporúčajú!
- 10:14 03.12.2022
- Bratislava

Potraviny z konzerv vedia byť vaším najlepším priateľom, ale aj najhorším nepriateľom. Ktorým sa pri nákupe vyhnúť, a ktoré naopak využiť vo svoj prospech?
Jedlá a potraviny z konzerv vedia urýchliť proces varenia a pečenia a skvele dopĺňajú rôznorodé recepty. V nejednom prípade v nich však nemožno nájsť rovnaký nutričný profil ako v čerstvých potravinách.
Šéfkuchári sa zhodujú na tom, že netreba zatracovať celý sortiment konzervovaných potravín. Stačí si len vedieť vybrať tie najosožnejšie druhy.
Kukurica šetrí čas pri varení
Foto: Tetiana Chernykova/Shutterstock.com
Barry Tonkinson z amerického Inštitútu kulinárskeho vzdelávania tvrdí, že kukurica v konzerve šetrí čas venovaný príprave pred varením. „Aj keď rád šúpem, oberám a varím čerstvú kukuricu, niekedy jej potrebujem dodať štipku sladkosti a farby bez utrácania nadbytočného času,“ hovorí Tonkinson pre portál Insider.
Bonusom je fakt, že kukurica z plechovky obsahuje takmer totožné množstvo antioxidantov ako jej čerstvá verzia, pričom je lacnejšia.
Tekvica z konzervy dodá jedinečnú textúru
Tekvicové pyré alebo celé kúsky tekvice z konzervy sa skvele hodia pri pečení. „Pripraviť pyré z čerstvej tekvice je veľmi náročné a zdĺhavé,“ podotýka pre Insider majiteľ reštaurácie Otium Tim Hollingsworth.
Strukoviny vás zachránia v časovej tiesni
Strukoviny treba pred varením namáčať a často aj predvárať, čo je problém, ktorý razantne vyrieši konzervovaná verzia. Hoci nejde o čerstvú potravinu, stále v nej možno nájsť bohatú zásobu bielkovín a vlákniny, pričom sa hodí na prípravu dipov, príloh aj polievok.
Potraviny s bohatou chuťou by v špajzi nemali chýbať
Foto: Dream79/Shutterstock.com
Kúsky s výraznou chuťou dokážu podľa šéfkuchárky Stacie Simonsonovej ozvláštniť každý recept. Ide napríklad o ančovičky, kapary, artičoky, zelené čili, olivy a jalapeno v kyslom náleve. Stačí málo, a hneď dodajú chuť aj nudnému receptu.
Pridajte napríklad lyžicu kapár do cestovín na zdôraznenie slanej chuti, alebo niekoľko kúskov jalapeno papričiek k jedlu s fazuľou na pikantné ozvláštnenie.
Paradajky sú ideál pri príprave omáčok a polievok
Paradajky v pasírovanej a krájanej podobe alebo vo forme pretlaku sa hodia pri príprave omáčok a polievok oveľa viac ako čerstvé paradajky, ktorých spracovanie zaberá množstvo času. Paradajky z konzervy sú podľa Tonkinsona konzistentnejšie ako tie čerstvé z hľadiska kyslosti, sladkosti, farby, príchute a textúry.
Vodné gaštany by sa viac nemali podceňovať
Foto: jreika/Shutterstock.com
Vodné gaštany by mali byť v špajzách domácich kuchárov oveľa zastúpenejšie, tvrdí Hollingsworth. „Zbožňujem ich chrumkavosť, lebo receptom dodáva množstvo textúry, najmä pokiaľ varíte Áziu,“ tvrdí šéfkuchár, podľa ktorého ich môžete pridať do ryže alebo zeleniny z woku.
6 potravín, ktoré kupujte radšej čerstvé
- Celé jedlá – omáčky, mäso a iné hotové jedlá si dokážete doma pripraviť aj sami bez pridania zbytočných konzervantov. Siahajte po nich len výnimočne v najväčšej časovej tiesni.
- Vývary – obsahujú množstvo sodíka a v porovnaní s domácim vývarom nie sú ani cenovo výhodnejšie.
- Zelená zelenina – napríklad špargľa, hrášok alebo zelená fazuľka v procese konzervovania strácajú množstvo živín a chute, preto je lepšie používať pri varení čerstvé alebo mrazené varianty.
- Ovocie – väčšinou sa predáva v sladkom sirupovom náleve, ktorý mu pridáva nadbytočný cukor, a navyše ho oberá o chuť. Ovocie v konzerve preto nahraďte mrazeným alebo čerstvým ovocím.
- Polievky – hoci sa jednoducho pripravujú a efektívne slúžia v prípade núdze, polievky z konzervy sú zároveň niekoľkokrát spracované a obsahujú pre vás zbytočné aditíva a konzervanty.
- Ryby – okrem toho, že prechádzajú viacnásobným spracovaním, ryby z konzervy sú často bez chuti a obsahujú množstvo soli.

Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Britka Ethel Caterhamová
Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Ethel Caterhamová žijúca v anglickom grófstve Surrey, potvrdila Guinnessova kniha rekordov.

Humorista Stano Radič, majster nenápadnej pointy, by mal dnes 70 rokov
V období po Nežnej revolúcii patril medzi najznámejších slovenských humoristov.

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou
Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti
Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky
V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.