• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Vyzerá vesmír tak, ako nám to ukazujú fotografie? Je to komplikované, vysvetľujú vedci

  • 9:36 20.11.2022
  • Bratislava
Vyzerá vesmír tak, ako nám to ukazujú fotografie? Je to komplikované, vysvetľujú vedci

Určite ste už videli množstvo dychberúcich záberov hmlovín, ktoré nám v minulosti prinášal Hubblov vesmírny ďalekohľad, ktorý dnes vystriedalo najvýkonnejšie observatórium vo vesmíre, Webbov vesmírny teleskop. Lenže sú tieto prenádherné úkazy niečo, s čím by sme sa vedeli vo vesmíre stretnúť a keď už sme pri tom, sú všetky fotografie z vesmíru skutočné?

Na portáli americkej vesmírnej agentúry NASA sa objavila naozaj pozoruhodná fotografia. Takzvané kozmické presýpacie hodiny zachytávajú hviezdu v úplne prvých fázach života, rovnako ako aj pozostatok molekulárneho oblaku, z ktorého vznikla. Ak by sme sa mohli hneď teraz vydať na cestu naprieč vesmírom, nepochybne by sme nemali mať núdzu o impozantné výhľady, teda aspoň tak to môže na prvý pohľad vyzerať.

Fotografie, ktoré nám priniesol Webbov vesmírny ďalekohľad nie sú podvrh, no treba si uvedomiť, že oko tohto vesmírneho teleskopu nevníma veci tak, ako ich vidí to naše. Hmloviny sú gigantickými štruktúrami, ktoré môžu byť široké desiatky, niekedy až stovky svetelných rokov. Ide o naozaj rozptýlené usporiadanie plynu. Ďalším problémom je to, že sú extrémne tmavé.

Naša Zem sa momentálne nachádza v blízkosti niekoľkých hmlovín, napríklad hmloviny Orion, alebo Lagúna. Ak by boli obe hmloviny jasnejšie, Orion by mala veľkosť Mesiaca v splne a Lagúna by bola dvojnásobne väčšia. Vesmírne teleskopy majú oči oveľa väčšie ako my, preto dokážu zachytiť aj viac svetla, no to nie je ich jedinou výhodou.

Fotografie hmlovín si vyžadujú dlhú expozíciu a hoci Hubble dokázal pracovať aj vo viditeľnom spektre, niektoré detaily vyniknú v iných frekvenciách svetla, než dokáže ľudské oko vnímať. Naše ľudské oko by v určitých prípadoch dokázalo vidieť len nejaký opar, ktorý narúša svetlo hviezd na pozadí. Ak chceme zachytiť krásu kozmických hmlovín, v prvom rade je dôležitá dostatočná vzdialenosť, ako už bolo spomenuté, sú veľké niekoľko stoviek svetelných rokov. Ďalším dôležitým faktorom sú rôzne vlnové dĺžky, Webb napríklad vníma vesmír v infračervenom spektre.

Všetky zábery z vesmíru sú upravené

Ďalším faktom je, že na svete neexistuje záber z vesmíru, ktorý by nebol upravený, no zároveň ani nejde o „fejky“. Fotografie prechádzajú editom a vylepšeniami z niekoľkých dôvodov, ktoré sú podľa astrofyzika Paula Suttera sčasti vedecké a sčasti aj kozmetické.

Hlavnou úlohou vesmírnych observatórií je získať čo najviac informácií o tom, čo sa deje vo vesmíre okolo nás. Fotografie preto zachytávajú v čiernobielom, pretože monochromatické kamery majú spravidla vyššie rozlíšenie ako farebné kamery.

Hubblov vesmírny teleskop dokázal vnímať pozorovaný objekt v rôznych vlnových dĺžkach. Dokázal zachytiť nielen infračervené a ultrafialové spektrum, ale aj to viditeľné, ktoré vníma aj ľudské oko. Pri pozorovaní určitého objektu ďalekohľad zachytil niekoľko záberov cez rôzne filtre. Tieto filtre následne môžu vedci kombinovať, aby získali finálny záber.

„Častokrát používame farbu ako nástroj. Niekedy nám pomáha zvýrazniť detail, inokedy ukázať to, čo by ľudské oko nevidelo,“ píše sa na portáli Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu.

Čo sa však týka čiernobielych záberov, dať im farbu si podľa americkej NASA vyžaduje kombináciu umenia a vedy. Pri hmlovine Mačacie oko napríklad vedci priradili výrazné farby vlnovým dĺžkam atómov vodíka, kyslíka a dusíka preto, lebo inak by sme ich okom rozlíšili len veľmi ťažko, ak vôbec.

Zdroj: Info,sk, Richard Zliechovský, space.com, ndtv.com, wikipedia.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.