• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 2.5.2025Meniny má Žigmund
Bratislava

​Tieto dva druhy zeleniny by ste nikdy nemali krájať vopred

  • 8:04 14.11.2022
  • Bratislava
​Tieto dva druhy zeleniny by ste nikdy nemali krájať vopred

Jednotlivé typy zeleniny sa kazia rozličnou rýchlosťou, na čo má vplyv aj krájanie na menšie kúsky. Predpríprava sa nemusí oplatiť vo všetkých prípadoch.

Krájanie zeleniny nie je len mechanický proces, ktorým ju pripravujeme na ďalšie spracovanie – či už ide o varenie, pečenie, dusenie alebo iné, menej tradičné spôsoby. Jeho vykonaním totiž zároveň ovplyvňujeme chuť a textúru výsledného jedla, čo sa môže meniť v závislosti od toho, v akom predstihu sa nakrája.

Ktoré druhy zeleniny je možné krájať aj niekoľko dní vopred a s ktorými radšej treba počkať, aby vydržali v celku čo najdlhšie?

Koreňová zelenina bez obsahu škrobu

Foto: Ollinka/Shutterstock.com

Sladké zemiaky, cvikla, mrkva, reďkovka a cibuľa vám v pokrájanom stave vydržia aj 2 – 3 dni pred varením. V ich prípade sa nemusíte báť oxidácie, straty vláčnosti alebo rozkladu. Môžete ich pokojne hneď aj ošúpať.

Pri cibuli, ktorá je v nakrájanom stave silne aromatická, si dajte pozor na správne skladovanie. Aby vám z nej nepáchla celá chladnička, umiestnite ju do uzatvárateľnej nádoby, a tú ešte pred zatvorením poistite potravinárskou fóliou.

Hlúbovitá zelenina

Foto: SewCream/Shutterstock.com

Zelenina s hrubou stonkou a kučeravými listami sa dá v nakrájanom stave už zakúpiť. Ak si aj kúpite celú neporušenú hlávku brokolice, karfiolu, ružičkového kelu alebo kapusty, pokojne ich doma môžete nakrájať 3 – 4 dni pred varením.

Predprípravu krájaním môžete aplikovať aj na zeler a huby, ktoré v takomto stave vydržia v chladničke 2 – 3 dni. Podobne sa riaďte aj pri paprike, uhorke a tekvici.

Listová zelenina

Foto: Liliya Kandrashevich/Shutterstock.com

Všetka zelenina s jemnými listami by mala byť krájaná až tesne pred ďalším spracovaním. Krájaním totiž dochádza k poškodeniu buniek v listoch, čo sa rýchlo prejaví zmenou farby a tmavnutím okrajov. Na povrchu baby špenátu, hlávkového šalátu, byliniek a dokonca aj zelených fazuliek sa tiež môže tvoriť vrstva slizu. Byliny okrem toho krájaním pripravíte o typickú arómu.

Ak nemáte na výber a predsa len chcete nakrájať niektoré z týchto potravín vopred, použite na to dobre naostrený nôž, ktorý listom nespôsobuje veľké škody.

Koreňová zelenina s obsahom škrobu

Foto: Barbara Neveu/Shutterstock.com

Zelenina s obsahom škrobu je po pokrájaní náchylná na oxidáciu a enzymatické hnednutie. Najzreteľnejšie je to napríklad aj pri krájaní jabĺk, ktoré do niekoľkých minút menia farbu. Túto reakciu spôsobujú enzýmy vnútri plodu po kontakte s kyslíkom. Podobné následky možno pozorovať po krájaní zemiakov, paštrnáku a okrúhlice.

Ak ani v tomto prípade nechcete čakať na samotný deň spracovania, máte niekoľko možností. Deň pred varením môžete zeleninu ošúpať, nakrájať a ponoriť do vody, ktorá zabráni kontaktu kyslíka s odhalenou dužinou. Pri zemiakoch ale treba brať na zreteľ, že takýmto spôsobom prídu o škrob a pri dlhšom namáčaní sa môžu rozpadávať.

Ďalšou možnosťou je ponoriť všetky nakrájané kúsky do kyslej tekutiny, napríklad citrusovej šťavy. Kyselina totiž zabráni enzýmom v zelenine, aby spôsobili hnednutie.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Veterinár hovorí o kľúčových krokoch k dlhému a šťastnému životu mačky.

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

VČERA - 20:03Zaujímavosti

Ako na efektívnu starostlivosť o umývačku riadu? Pomôže vám aj netradičný trik s ovocím.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

VČERA - 19:41Zaujímavosti

Ukrajinský prezident na pohrebe pápeža Františka obišiel protokol. Prečo to spravil?

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

VČERA - 14:11Zaujímavosti

Nevyhnutná prísada ázijskej kuchyne má svoje riziká. Toto nezabudnite spraviť po jedení sójovej omáčky.

Muž uniesol 10-ročné dievčatko, kontaktoval ho cez online hru

Muž uniesol 10-ročné dievčatko, kontaktoval ho cez online hru

VČERA - 8:52Zaujímavosti

Úrady varujú rodičov, aby dávali väčší pozor na online komunikáciu svojich detí.