• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Tento rodičovský štýl dokáže zakoreniť depresiu do DNA detí

  • 18:25 07.11.2022
  • Svet
Tento rodičovský štýl dokáže zakoreniť depresiu do DNA detí

Tento typ rodičovstva môže zvýšiť riziko depresie detí neskôr v živote zmenou DNA.

Prísne rodičovstvo môže zmeniť spôsob, akým telo číta DNA detí. Tieto zmeny sa môžu pevne „zakoreniť“ do DNA detí, čím sa zvyšuje ich biologické riziko depresie v dospievaní a neskoršom živote. Vedci zistili, že rodičia, ktorí boli prísni, používali fyzické tresty alebo psychologickú manipuláciu, týmto správaním zaviedli ďalší súbor inštrukcií o tom, ako sa gén číta, aby sa stal pevne zapojený do DNA.

Vedci z Univerzity v Leuvene v Belgicku vybrali 21 dospievajúcich, ktorých rodičia podporovali a dali deťom autonómiu, a porovnali ich s 23 dospievajúcimi, ktorí zažili striktných rodičov, manipulatívne správanie či fyzické tresty v detstve. Všetci adolescenti boli vo veku 12 až 16 rokov. Mnohí z tých, ktorí zažili striktných rodičov, vykazovali počiatočné subklinické príznaky depresie.

Vedci potom zmerali rozsah metylácie na viac ako 450 000 miestach v DNA každého subjektu a zistili, že sa výrazne zvýšil u tých, ktorí hlásili krutú výchovu. Metylácia je normálny proces, ku ktorému dochádza, keď sa do DNA pridá malá chemická molekula, čím sa zmení spôsob, akým sa čítajú pokyny napísané vo vašej DNA: napríklad metylácia môže zvýšiť alebo znížiť množstvo enzýmu, ktorý gén produkuje.

Je známe, že zvýšená variabilita metylácie je spojená s depresiou. Doktorka Evelien Van Assche povedala:

„Náš prístup sme založili na predchádzajúcom výskume s identickými dvojčatami. Dve nezávislé skupiny zistili, že dvojča s diagnózou závažnej depresie malo tiež vyšší rozsah metylácie DNA pre väčšinu z týchto stoviek tisíc údajov v porovnaní so zdravým dvojčaťom. DNA zostáva rovnaká, ale tieto ďalšie chemické skupiny ovplyvňujú spôsob čítania pokynov z DNA. Tí, ktorí hlásili tvrdšie rodičovstvo, vykazovali tendenciu k depresii a veríme, že táto tendencia bola zakorenená do ich DNA prostredníctvom zvýšenej variácie metylácie."

Van Assche a jej tím chcú v budúcnosti použiť túto zvýšenú metylačnú variáciu ako marker, aby mohli vopred varovať tých, ktorí môžu byť vystavený väčšiemu riziku rozvoja depresie v dôsledku výchovy. Ako dodala:

"V tejto štúdii sme skúmali úlohu striktného rodičovstva, ale je pravdepodobné, že akýkoľvek významný stres povedie k takýmto zmenám v metylácii DNA; takže vo všeobecnosti môže stres v detstve viesť k všeobecnej tendencii k depresii v neskoršom živote tým, že zmení spôsob, akým sa číta vaša DNA. Tieto výsledky je však potrebné potvrdiť na väčšej vzorke.”

Zdroj: Info.sk, TM, neurosciencenews.com, ecnp.eu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.