Toto si musíte dať k pivu či alkoholu, ak nechcete pribrať

Priberaniu pri pití alkoholu môžete predísť pomocou správnych pochutín.
Orechy a syr sú najlepším občerstvením, ktoré si môžete dať k pivu či inému alkoholu, ak nechcete priberať na váhe. Naopak, to najhoršie, čo si môžete dať, sú klobásky či lupienky, zistili vedci.
Konzumovanie potravín bohatých na bielkoviny a vyhýbanie sa nezdravým slaným návnadám môže človeku ušetriť viac ako 1 300 kalórií denne, dokonca aj keď nepije.
Takzvaný „efekt aperitívu“ znamená, že alkohol zvyšuje apetít človeka, konkrétnejšie túžbu po slanom občerstvení. Hormón známy ako FGF-21 v nás vyvoláva túžbu po bielkovinách a znižuje chuť na sladké.
Alkohol zvyšuje chuť na proteín
Vedci z University of Sydney zistili, že keď ľudia pili v podnikoch, dve tretiny siahli po potravinách s vysokým obsahom bielkovín. Jedna tretina si však vybrala „bielkovinové návnady“, ktoré uspokoja chute, no nemajú žiadne zdravotné benefity, ako sú lupienky, klobásky, spracované mäso, cesnakový chlieb, vyprážané jedlo a hranolky.
Väčšina, ktorá sa rozhodla pre jedlá nabité bielkovinami, prijala len 57 percent kalórií toho, čo skonzumovali ostatní s nezdravými jedlami. Tí, ktorí si dali oriešky a syr, prijali v priemere 1 749 kalórií denne v porovnaní s 3 051 kalóriami u tých, čo radi chrumkali čipsy. Ľudia, ktorí nepili, prijali okolo 2 200 kalórií denne, čo je približne odporúčaná denná dávka, zistila štúdia so vzorkou viac ako 9 000 Austrálčanov.
Čísla zo štúdie prezentovanej na Medzinárodnom kongrese o obezite odhaľujú, že výber zdravších pochúťok v krčme môže viesť k deficitu 577 kalórii, čo umožňuje stratu hmotnosti, a to aj pri pití alkoholu. Tí, ktorí radi chrumkali čipsy však denne v priemere prijali o 813 kalórií viac ako sa odporúča.
Vyberajte zdravšie zdroje chudých bielkovín
Vedci tvrdia, že medzi vhodné občerstvenie patrí 40 gramová porcia syra, nesolené orechy, cícer a zeleninové tyčinky s tzatziki alebo hummus vyrobený z čerstvých surovín. Amanda Grech, autorka štúdie z The University of Sydney, povedala:
„Keď konzumujete alkohol a vaša chuť do jedla je zvýšená, uistite sa, že ste si vybrali zdravšie chudé zdroje bielkovín, ako je chudé červené mäso, kuracie mäso, ryby, morské plody alebo strukoviny, a vyhýbajte sa nutkaniu ochutnať slané jedlá s nízkym obsahom bielkovín. To zabezpečí, že vaša chuť na bielkoviny bude uspokojená bez nadmernej spotreby energie, čo vedie k priberaniu. Predovšetkým sa držte pokynov pre príjem alkoholu, ktorý predstavuje iné zdravotné riziká ako nárast hmotnosti a obezita."

Slnko môže poškodiť rohovku oka. Ako sa tomu vyhnúť?
Slnečné žiarenie môže očiam spôsobiť mnoho nepríjemností. Nosenie slnečných okuliarov by preto malo byť pre každého samozrejmosťou.

Vyrážka alebo nádor? Pozor na tento znak, varuje dermatológ
Dermatológ upozorňuje na niekoľko znakov, ktoré odlišujú nádor od bežnej vyrážky.

Plastickí chirurgovia prezradili, ktoré zákroky by nikdy nepodstúpili
Lekári uviedli, akým plastickým operáciám by sa sami vyhli.

Táto tabletka trojnásobne zvyšuje riziko mŕtvice u žien
Nová štúdia varuje, že tabletka môže strojnásobiť riziko špecifického typu mŕtvice u mladých žien.

Reďkovka je bohatá na vitamín C a tiež prírodným zdrojom antioxidantov
Reďkovka je bohatá na vitamín C a je tiež prírodným zdrojom antioxidantov.