Prečo chemici oplachujú sklo trikrát, a prečo by ste s tým mali začať aj vy
- 19:35 25.08.2022
- Bratislava

Sklenené poháre si zaslúžia špeciálnu starostlivosť, a to zvlášť ak v nich servírujete pivo či víno. Pre toto by ste ich mali oplachovať až trikrát.
Laboratórni technici a chemici sú v práci zvyknutí na vyšší štandard bezpečnosti. Keďže na dennej báze manipulujú s toxickými látkami a chemikáliami, ktoré sa neraz dotknú vnútra sklenených bánk, kadičiek či tanierikov, vedia, že tieto predmety treba ošetrovať inak ako klasické kuchynské nádoby.
V chemickej praxi je zaužívaný spôsob trojnásobného oplachovania sklenených nádob. Nádoba na najprv ponorí do kyselinového kúpeľa, následne sa neutralizuje, a nakoniec sa trikrát opláchne, čím sa zaistí úplné odstránenie organického a neorganického materiálu, s ktorým sa manipulovalo, ale aj zvyškov z kyslého a zásaditého kúpeľa.
Teória za trojnásobným oplachovaním hovorí, že s každým ďalším opláchnutím sa zbavíte väčšieho množstva zostatkov. To potvrdzuje aj tvrdenie spoločnosti vyrábajúcej priemyselné čistiace látky Alconox:
„Pri každom naplnení a vyprázdnení nádoby riedite zostatky o 2 rady stupnice. Ak po každom vyprázdnení nádoby v nej zanecháte 1 percento toho, čo sa v nej pôvodne nachádzalo, pri každom opláchnutí dochádza k riedeniu tohto zvyšku v pomere 1:100. Trojnásobné oplachovanie má intenzitu 6 radov stupnice redukcie tejto vo vode rozpustnej látky.“
Laboratórne postupy v kuchyni nie sú nevyhnutné, ale určite ich netreba celkom zahadzovať. Trojnásobné oplachovanie sa vám napríklad hodí pri umývaní pohárov na víno alebo pivo, ktoré si pri servírovaní vyžadujú dokonalú čistotu.
Ako uvádza portál CraftBeer.com, čistota pohára je pri podávaní piva dôležitá preto, že zabraňuje usadeninám vo vychytávaní unikajúceho oxidu uhličitého z nápoja. Na pohári sa preto nesmú nachádzať zvyšky mydla, saponátu, piva, špiny, jedla, masti ani rúžu.
„Tieto špinavé plôšky fungujú ako centrálne body pre bublinky, ktoré sa v nich hromadia,“ vysvetľujú odborníci. Správny pivkár preto rýchlo spozná špinavý pohár podľa toho, že sa na jednom mieste združujú bubliny unikajúceho plynu.
Okrem trojnásobného oplachovania by ste poháre určené na víno a pivo mali umývať osobitne. Rovnako ich treba sušiť na vzduchu, aby na skle neostali vlákna z utierky. Pred naplnením im treba dopriať ďalšie rýchle opláchnutie.

Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Britka Ethel Caterhamová
Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Ethel Caterhamová žijúca v anglickom grófstve Surrey, potvrdila Guinnessova kniha rekordov.

Humorista Stano Radič, majster nenápadnej pointy, by mal dnes 70 rokov
V období po Nežnej revolúcii patril medzi najznámejších slovenských humoristov.

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou
Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti
Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky
V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.