• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
16°Bratislava

Obrovský prelom: Vedci vyliečili slepotu u 14 ľudí

  • 19:33 23.08.2022
  • Linköping
Obrovský prelom: Vedci vyliečili slepotu u 14 ľudí

Štrnástim ľuďom, ktorí boli úplne nevidiaci, prinavrátili zrak.

Nevidiaci ľudia dostali znovu zrak vďaka novej prelomovej liečbe. Vedci použili bravčovú kožu na vytvorenie rohovky - priehľadnej vonkajšej vrstvy na prednej časti oka. Implantát dostalo 20 ľudí s ochorením rohovky, z ktorých 14 bolo úplne slepých.

Vedci z Linköping University (LiU) vo Švédsku uviedli, že ich zrak bol obnovený a traja mali dokonca perfektný zrak. Účastníci sa z operácie rýchlo zotavili a počas dvojročného sledovania nezaznamenali žiadne komplikácie.

Rohovka je rozhodujúca pre zrak, pretože je prvým vstupným bodom svetla. Keď ochorie alebo sa zraní, dôjde k jej zakaleniu alebo zjazveniu, čo spôsobí stratu zraku a citlivosť na svetlo.

Poškodenie rohovky je celosvetovo hlavnou príčinou slepoty, ktorá postihuje odhadom 12,7 milióna ľudí. Ak liečba nefunguje, lekári môžu odstrániť poškodenú časť rohovky a nahradiť ju zdravým tkanivom rohovky od darcu. Darovaných rohoviek od zosnulých je však nedostatok.

Situácia je ešte horšia v chudobných krajinách, kde je najviac postihnutých poškodením rohovky, čo znamená, že len asi jeden zo 70 pacientov na celom svete dostane rohovku od ľudského darcu. Aj tí však môžu mať veľkú smolu, ak imunitný systém tela darcovskú rohovku odmietne.

Nová rohovka vyrobená z ošípaných však dáva nádej miliónom ľudí s problémami so zrakom. Spoluautor štúdie Neil Lagali z Katedry biomedicínskych a klinických vied na LiU povedal:

„Výsledky ukazujú, že je možné vyvinúť biomateriál, ktorý spĺňa všetky kritériá na použitie ako ľudské implantáty, ktorý možno hromadne vyrábať a uchovávať až dva roky, a tak sa dostať k ešte väčšiemu počtu ľudí s problémami so zrakom. Tým sa dostávame k problému nedostatku darovaného tkaniva rohovky a prístupu k iným liekom na očné choroby."

Prasacia koža obsahuje kolagén – rovnaký materiál, z ktorého je vyrobená ľudská rohovka. Vedci kolagén extrahovali a vytvarovali do pevného filmu, ktorý predstavoval rohovku.

Chirurgovia v Iráne a Indii - dvoch krajinách, kde veľa ľudí trpí slepotou a slabým zrakom - vykonali pilotnú štúdiu s 20 pacientmi. Všetci mali keratokonus, očné ochorenie, pri ktorom sa rohovka stenčuje a má nepravidelný tvar. Je to jeden z najčastejších dôvodov transplantácie rohovky.

Hlavným cieľom štúdie bolo zistiť, či je použitie implantátu bezpečné. Výskumníkov však prekvapilo, čo dokázal implantát z prasacej kože. Zrak účastníkov sa zlepšil rovnako ako po transplantácii rohovky s darovaným ľudským tkanivom.

Predtým, ako by sa liečba mohla použiť v širokom rozsahu, bola by potrebná väčšia štúdia. Avšak s bravčovou kožou, ktorá je ľahko dostupným vedľajším produktom poľnohospodárskeho priemyslu, má potenciál byť lacnou a jednoduchou alternatívou.

Mehrdad Rafat z katedry biomedicínskeho inžinierstva LiU, povedal: „Vyvinuli sme značné úsilie, aby sme zabezpečili, že náš vynález bude široko dostupný a cenovo dostupný pre všetkých a nielen pre bohatých. Preto je možné túto technológiu použiť vo všetkých častiach sveta."

Zdroj: Info.sk, TM, liu.se, sciencedaily.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.