• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
26°Bratislava

Ako udržať syr dlhšie čerstvý? Tento trik s fóliou vám ušetrí kopu peňazí aj starostí

  • 19:03 15.07.2022
  • Bratislava
Ako udržať syr dlhšie čerstvý? Tento trik s fóliou vám ušetrí kopu peňazí aj starostí

Nevyhadzujte zbytočné peniaze za jedlo, ktoré nestihnete zjesť pred dátumom spotreby. Takto dokážete udržať syr čerstvý oveľa dlhšie.

Keďže syr patrí k mliečnym výrobkom, jeho trvanlivosť obvykle nepresahuje horizont niekoľkých dní po kúpe. Pokiaľ nepreferujete už plesnivý syr, plesniam sa pravdepodobne chcete vyhnúť. Ako to dosiahnuť v čo najdlhšom časovom intervale?

Syrári vyrábajú väčšinu syrov v tvare kolesa, ktorý slúži na to, aby syr ešte pred dodaním do obchodu dozrel. Akonáhle sa toto koleso rozreže, dochádza k zrýchlenému dozrievaniu, ktoré si vyžaduje dôslednejšie skladovanie.

Baktérie, ktoré spôsobujú hnitie u väčšiny jedál, preferujú vlhké prostredie, takže v tvrdých syroch, ako je parmezán, sa im veľmi nedarí. Preto tento typ syra v chladničke vydrží dlhšie ako iné.

Tvrdé druhy syra by sme mali baliť do priehľadnej potravinárskej fólie, ktorá zabráni prúdeniu vzduchu zvonku – ten by mohol syr vysušiť. Nebaľte ich do papiera na pečenie alebo voskovej potravinárskej fólie.

Mäkšie syry obsahujú viac vody, a preto musia aj po zabalení dýchať. Ak im v tom zabránite, vyprodukujú silný amoniakový zápach, ktorý okrem arómy ničí aj chuť syra. Baľte ich preto do voskového papiera alebo spomínaného papiera na pečenie, a takto ich vložte do uzatvárateľnej nádoby.

V prípade, že sa na tvrdom syre vyskytne pleseň, jeho konzumáciu neriskujte. Pleseň je totiž žiadaná len na konkrétnych druhoch, ktoré sa s ňou už predávajú, no pri spontánnom a nevyžiadanom výskyte by vám mohla uškodiť.

Syry by sme mali ideálne jesť ešte pred dátumom spotreby, no ak to nestihnete, môžete ich zamraziť, hoci po rozmrazení treba počítať s tým, že ich textúra a chuť už nebude taká kvalitná. Najväčšie škody hrozia mäkkým syrom s vysokým obsahom vlhkosti, na povrchu ktorých sa v mrazničke tvoria ľadové kryštály, alebo sa vlaha z nich môže odpariť, takže vyschnú.

Zdroj: Info.sk, DP, mirror.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

DNES - 14:11Zaujímavosti

Nevyhnutná prísada ázijskej kuchyne má svoje riziká. Toto nezabudnite spraviť po jedení sójovej omáčky.

Muž uniesol 10-ročné dievčatko, kontaktoval ho cez online hru

Muž uniesol 10-ročné dievčatko, kontaktoval ho cez online hru

DNES - 8:52Zaujímavosti

Úrady varujú rodičov, aby dávali väčší pozor na online komunikáciu svojich detí.

Táto chyba ovplyvňuje účinnosť krému na opaľovanie

Táto chyba ovplyvňuje účinnosť krému na opaľovanie

DNES - 7:22Zaujímavosti

Na to, aby vás naozaj ochránil pred škodlivým žiarením zo slnka, je potrebné skladovať krém na opaľovanie na vhodnom mieste.

Lekárka si dala botox len na jednu stranu tváre. Dokážete spoznať, ktorú?

Lekárka si dala botox len na jednu stranu tváre. Dokážete spoznať, ktorú?

DNES - 6:31Zaujímavosti

Doktorka si aplikovala botulotoxín len na polovicu tváre, aby ukázala, aké sú jeho následky.

Huliak prišiel na finále slovenskej hokejovej extraligy. Takto reagovali ľudia v Steel Aréne

Huliak prišiel na finále slovenskej hokejovej extraligy. Takto reagovali ľudia v Steel Aréne

VČERA - 21:10Zaujímavosti

Minister Huliak sa v Košiciach nedočkal pozitívneho prijatia.