10 potravín, ktoré by ste nikdy nemali odkladať do mrazničky
- 7:03 10.07.2022
- Bratislava

Mraznička je skvelý pomocník, ktorý dokáže zachrániť život nedojedeným zvyškom potravín aj mrazeným výrobkom. Netreba však do nej odkladať úplne všetko.
Mraznička poslúži každému, kto chce predĺžiť život bežných potravín a vyhnúť sa zbytočnému vyhadzovaniu nedojedených zvyškov. Niektoré potraviny ale za žiadnych okolností nie sú určené na to, aby sme ich skladovali pri teplote pod bodom mrazu. Konkrétne si treba dať pozor na týchto 10 druhov.
Surové vajcia
Foto :Poravute Siriphiroon/Shutterstock.com
Surové vajcia do mrazničky za žiadnych okolností neodkladajte. Pri nízkej teplote totiž dochádza k ich rozpínaniu, čím sa poškodzuje škrupina a hrozí až jej prasknutie. Vajcia môžete skladovať v mrazničke jedine vtedy, keď ich predtým rozbijete, zamiešate a prelejete do uzatvárateľnej nádoby.
Rozmrazené mäso
Ak ste už raz mäso rozmrazili, naspäť do mrazničky ho určite neodkladajte. Okrem toho, že sa tým poškodí jeho textúra, môže tiež dôjsť k jeho hnitiu a poškodeniu.
Krémové jedlá
Syrové, zeleninové či paradajkové omáčky a polievky radšej zjedzte hneď ako sa dá. Odložením do mrazničky ich síce nepokazíte, no môže dôjsť k tvorbe hrudiek a iným druhom narušenia ich textúry.
Jogurt
Foto: AtlasStudio/Shutterstock.com
Je vysoko pravdepodobné, že jogurt po odložení do mrazničky zamrzne a po následnom rozmrazení zmení svoju štruktúru. Opäť tak nedochádza k jeho znehodnoteniu, no rozhodne nebude vyzerať tak pôsobivo ako keď bol čerstvý.
Víno
Víno po otvorení vydrží opätovne uzavreté v chladničke tri až päť dní. Do mrazničky ho však neodkladajte, pretože okrem zamrznutej textúry znehodnotíte aj jeho chuť. Ak sa predsa len rozhodnete pre mrazenie, rozmrazené víno používajte len pri varení, nie na samostatné pitie.
Sýtené nápoje
Túžba čím skôr si ochladiť sýtený nápoj alebo pivo po nákupe už mnohých z nás priviedla k jeho odkladaniu do mrazničky. Chvíľkové mrazenie je v takomto prípade v poriadku, horšie však je, ak na svoj nápoj zabudnete.
Pri chladení sýtených nápojov v mrazničke môže dôjsť k prasknutiu plechovky a ich následnému vyliatiu. Ak tento scenár nenastane v mrazničke, celkom iste sa s ním stretnete po tom, ako zmrazenú plechovku otvoríte.
Majonéza
Základ majonézy tvoria vajcia a olej. Tieto dve zložky obľúbenej pochutiny sa pri mrazení zvyknú oddeliť, čo rozhodne neprispieva k vylepšeniu chute.
Varené cestoviny
Foto: Mehmet Cetin/Shutterstock.com
Keď raz cestoviny alebo ryžu uvaríte, viac tepla už neznesú. Pri skladovaní v mrazničke je však potrebné rozmraziť ich pri vysokej teplote, aká im neprospeje, a namiesto toho ich rozmočí a rozvarí.
Šalát
Listy šalátu sa v mrazničke menia na mazľavú zeleninu. Nepomôže ani to, že ich pred odložením umyjete, nakrájate alebo špeciálne zabalíte.
Bylinky
Byliny sa často kupujú v celých trsoch, čo znamená, že ich nestihneme všetky využiť načas. Napriek tomu ich netreba odkladať do mrazničky, kde by sa, podobne ako šalát, premenili na mazľavú hmotu.

Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Britka Ethel Caterhamová
Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Ethel Caterhamová žijúca v anglickom grófstve Surrey, potvrdila Guinnessova kniha rekordov.

Humorista Stano Radič, majster nenápadnej pointy, by mal dnes 70 rokov
V období po Nežnej revolúcii patril medzi najznámejších slovenských humoristov.

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou
Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti
Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky
V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.