• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Ako dlho môžete mať pozitívne testy na COVID-19? Pozor na údaj z antigénového testu

  • 19:35 14.05.2022
  • Bratislava
Ako dlho môžete mať pozitívne testy na COVID-19? Pozor na údaj z antigénového testu

Mnohým ľuďom vychádzajú pozitívne PCR testy aj dlho po vymiznutí príznakov.

COVID-19 je stále mimoriadne nákazlivé ochorenie, ktoré u mnohých ľudí môže mať dlhodobé následky. Ak vás však už netrápia silné symptómy a chcete sa čo najskôr vrátiť do bežného života, je frustrujúce, keď vám vychádzajú pozitívne PCR testy.

Objavili sa dokonca správy, že niektorí infikovaní majú opakovane pozitívne testy týždne a niekedy dokonca mesiace po prvom pozitívnom teste. Ako dlho teda môžete mať pozitívne testy na Covid-19? A kedy prestanete byť nákazliví? Tu je niekoľko informácií, ktoré by ste mali vedieť.

Ako dlho môžete mať pozitívne testy po prekonaní COVID-19?

Väčšina ľudí prestane mať pozitívny test do 10 dní od nástupu symptómov alebo od prvého pozitívneho testu. Je však možné, že pozitívne výsledky sa budú ukazovať niekoľko týždňov alebo dokonca mesiacov po infikovaní vírusom.

Je to preto, že fragmenty vírusu môžu zostať v telesných systémoch nejaký čas po nástupe infekcie a testy môžu stále zachytiť tento zvyškový vírus napriek tomu, že človek už nie je nákazlivý. PCR testy sú mimoriadne citlivé, takže na získanie pozitívneho výsledku stačí mať niekoľko vírusových fragmentov Covid-19.

Pacienti, ktorí majú pozitívny PCR test, ale negatívny antigénový test, pravdepodobne majú zvyškovú vírusovú RNA a je nepravdepodobné, že budú nákazliví. Ak však máte pozitívny PCR aj antigénový test, existuje šanca, že by ste mohli byť stále trochu infekční.

V súčasnosti sa zo zákona všetkým osobám pozitívnym na ochorenie nariaďuje izolácia v domácom prostredí. Izolácia trvá po dobu 5 dní od dátumu odobratia vzorky biologického materiálu s pozitívnym výsledkom alebo odo dňa objavenia sa prvých klinických príznakov ochorenia u osoby, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín tejto doby u osoby nevyskytli príznaky znemožňujúce pracovnú činnosť.

Počas 10 dní by ste sa mali vyhýbať stretnutiam s osobami, ktoré patria do rizikových skupín a infekcia koronavírusom u nich môže mať ťažký priebeh. Dôkazy naznačujú, že väčšina pacientov s Covid-19 je infekčná nie dlhšie ako 10 dní po objavení sa symptómov. Mnohí však už po piatich dňoch nie sú nákazliví pre ostatných.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v decembri 2021 poznamenala, že ľudia sú najviac infekční jeden až dva dni pred nástupom symptómov a počas dvoch až troch dní po nástupe príznakov.

Hoci ľudia môžu mať pozitívny test až tri mesiace po zotavení sa z infekcie, výskum CDC naznačuje, že „vírus schopný replikácie nebol spoľahlivo obnovený a infekčnosť je nepravdepodobná“.

Zdroj: Info.sk, TM, metro.co.uk, gavi.org, korona.gov.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

VČERA - 12:20Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.