• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 2.5.2025Meniny má Žigmund
28°Bratislava

Pravda o čokoládových vajíčkach: Toto je dôvod, prečo veľkonočná čokoláda chutí lepšie

  • 21:19 20.04.2022
  • Bratislava
Pravda o čokoládových vajíčkach: Toto je dôvod, prečo veľkonočná čokoláda chutí lepšie

Je to zmenou ingrediencií? Počasím? Alebo skutočnosťou, že sú tieto vajíčka dostupné len v určitom ročnom období?

Možno ste si všimli, že počas Veľkej noci si doprajete viac sladkého, pretože čokoládovým vajíčkam sa nedá odolať. Klameme samých seba, že veľkonočné vajíčka chutia lepšie ako bežná čokoláda? Dobrou správou je, že vás zmysli neklamú a skutočne je to pravda. Existuje niekoľko vedeckých vysvetlení, prečo čokoládové vajíčka chutia lepšie ako normálna čokoláda.

Jedným z faktorov je okrúhly tvar veľkonočného vajíčka. Štúdia z roku 2013 zistila, že tvar čokolády môže ovplyvniť vnímanie jej textúry aj chuti, pričom sa zistilo, že okrúhla čokoláda je najlepšia z hľadiska roztápania a jemnosti.

Štúdia z roku 2021 v British Food Journal tiež zistila, že pokiaľ ide o chuť, spotrebitelia vnímajú čokoládu okrúhleho tvaru ako krémovejšiu ako čokoládu štvorcového tvaru.

„Ak má tvar veľký povrch, molekuly sa z jedla uvoľnia rýchlejšie,“ povedal pre BBC profesor Peter Barham, odborník na potravinovú vedu a molekulárnu gastronómiu. "Vnímanie chuti je ovplyvnené mnohými vecami a tvar je jednou z nich."

Nie je to však len o tvare. Veľkonočné vajíčka sa v skutočnosti vyrábajú inak ako normálna čokoláda. Ann Murray, výkonná riaditeľka LIR Chocolates, pre Mirror Online povedala, že čokoládové vajíčka sa vyrábajú inak ako čokoládové tyčinky, aby sa zabezpečila odlišná kvalita konzumácie: „Vajíčko sa točí, takže čokoláda je tenšia a ľahko sa rozpúšťa v ústach a uvoľňuje všetky kakaové tóny.“

Bernard Lahousse, jeden z popredných svetových odborníkov na potraviny, v rozhovore pre Daily Mail povedal, že spôsob výroby veľkonočného vajíčka pomáha zvýrazňovať jeho čokoládovú vôňu. Vďaka tomu je ešte príťažlivejšie ako obyčajná čokoláda. Ako vysvetlil:

„Čím menšia je vrstva čokolády, tým ľahšie sa čokoláda roztopí. Takže to je výhoda veľkonočných vajíčok; ľahko sa topia a vôňa čokolády sa vám dostane do nosa pomerne rýchlo.“

Lahousse tiež dodal, že pocit a očakávanie spojené s Veľkou nocou môže pomôcť zvýrazniť chuť čokoládových pochúťok: „Keď to zabalíte do pekného obalu a dajú vám to ľudia, ktorí vás majú radi, zážitok bude oveľa lepší.“

Zdroj: Info.sk, TM, emerald.com, bbc.co.uk, mirror.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

DNES - 15:34Zaujímavosti

Austrálska hudobná rozhlasová stanica CADA sa stala terčom kritiky po tom, ako pol roka používala moderátorku vytvorenú umelou inteligenciou bez toho, aby to priznala.

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Veterinár hovorí o kľúčových krokoch k dlhému a šťastnému životu mačky.

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

VČERA - 20:03Zaujímavosti

Ako na efektívnu starostlivosť o umývačku riadu? Pomôže vám aj netradičný trik s ovocím.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

VČERA - 19:41Zaujímavosti

Ukrajinský prezident na pohrebe pápeža Františka obišiel protokol. Prečo to spravil?

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

VČERA - 14:11Zaujímavosti

Nevyhnutná prísada ázijskej kuchyne má svoje riziká. Toto nezabudnite spraviť po jedení sójovej omáčky.