• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
15°Bratislava

Prezidentská kancelária sa ohradila voči videu, ktoré šíri poslanec Ľuboš Blaha

  • 12:35 06.02.2022
  • Bratislava
Prezidentská kancelária sa ohradila voči videu, ktoré šíri poslanec Ľuboš Blaha

Prezidentská kancelária sa ohradila voči videu, ktoré na sociálnych sieťach šíri poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD). Palác hovorí o manipulatívnom a účelovo zostrihanom videu.

Poslanec sa v ňom snaží dať do rozporu súčasný postoj prezidentky SR Zuzany Čaputovej k dohode o obrannej spolupráci s USA (DCA) s jej výrokmi v predvolebnej diskusii. TASR o tom informoval riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

Prezidentka hovorila, že by nepodpísala zmluvu, ktorá by ohrozila suverenitu Slovenska, zakladala pobyt cudzích vojsk a budovanie základní bez súhlasu parlamentu. Text tejto zmluvy a aj interpretačná doložka, ktorú prezidentka k zmluve DCA doložila, však obavy zo straty našej suverenity vylučujú, pretože zmluva nijako nemení súčasný právny stav o týchto otázkach,“ deklarovala prezidentská kancelária. Slová Čaputovej preto podľa nej nie sú v rozpore s vyjadreniami počas kampane. „Ide len o ďalší cielený útok prostredníctvom klamstiev,“ dodal Matej.

Poslanec Blaha tvrdí, že prezidentka sa vyhovára. „Môj zostrih nebol v ničom manipulatívny, vystrihol som presne tú časť, ktorá sa týkala otázky moderátora, a žiadam od vás bezodkladné ospravedlnenie,“ uviedol v reakcii. Hlavu štátu vyzval, aby zmluvu nepodpísala, inak podľa neho pácha „nehanebný volebný podvod“.

Účelovo zostrihané video Ľuboša Blahu

Tak toto je bomba! Prichytená pri klamstve! Čaputovej sa v predvolebnej kampani jasne spýtali, či by podpísala obrannú dohodu s USA. Nech sa páči, tu je jej odpoveď. Spadnete zo stoličky. Hovorí sa tomu - volebný podvod. Ukážkový volebný podvod. Oddnes sa môže používať v krížovkách - farizejka na osem. Č-a-p-u-t-o-v-á. Za takéto klamstvá sa odstupuje z úradu, vážená pani. Ja sa len pýtam - čo viedlo pani Čaputovú k takémuto krkolomnému obratu v názore? Vydierajú ju? Skorumpovali ju? Slúži cudzej mocnosti? Šírte, prosím, nech celé Slovensko vie, čo za podvodníčku sedí v Prezidentskom paláci.

Uverejnil používateľ Ľuboš Blaha Nedeľa 6. februára 2022

Pôvodné nezostrihané video

Ľuboš Blaha zverejnil video, v ktorom vystrihol časť mojej odpovede z predvolebnej diskusie, ktorá sa týkala už vtedy diskutovanej obrannej dohody. Z celej mojej odpovede, ktorá má takmer minútu, účelovo vystrihol päť sekúnd. Cieľom bolo vytvoriť obraz, že v tom čase som sa stavala proti tejto dohode. Je to hrubé klamstvo, stačí si pozrieť celú odpoveď. Tvrdila som a aj tvrdím, že by som nikdy nepodpísala zmluvu, ktorá by ohrozila suverenitu Slovenska, zakladala pobyt cudzích vojsk a budovanie základní bez súhlasu parlamentu. Text tejto zmluvy však obavy zo straty našej suverenity vylučuje, pretože zmluva nijako nemení súčasný právny stav o týchto otázkach. V tomto duchu som sa vyjadrila v odpovedi v tejto predvolebnej diskusii a to isté tvrdím aj dnes. Ide o reprezentatívny príklad politickej práce poslanca Blahu, ale aj toho, ako ľahko sa šíria podobné lživé videá na sociálnych sieťach. Môžeme mať rôzne politické názory na obrannú dohodu, ale nemali by sme si pri tom pomáhať s jednoduchými a detinskými klamstvami. RTVS

Uverejnil používateľ Zuzana Čaputová Nedeľa 6. februára 2022

Slovenská republika a Spojené štáty tento týždeň podpísali v americkom Washingtone dohodu o obrannej spolupráci (DCA). Signatárom za Slovensko bol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), za USA šéf diplomacie Antony Blinken. Pri podpise bol aj slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). Zmluvu musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou SR.

Dohoda by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Predstavitelia vlády deklarovali, že zmluva neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Opozícia ju kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová uzavretie dohody podporila.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Po páde na snehovom poli potrebovala pomoc maďarská turistka

Po páde na snehovom poli potrebovala pomoc maďarská turistka

VČERA - 17:23Domáce

Po páde na snehovom poli vo Vysokých Tatrách potrebovala pomoc maďarská turistka.

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom

VČERA - 16:50Domáce

Vyšetrovateľ NAKA obvinil z nebezpečného vyhrážania jednu osobu, ktorá mala poslať výhražnú správu ministrovi vnútra a ďalším dvom poslancom cez sociálnu sieť.

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby

VČERA - 15:10Domáce

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vzal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) do vyšetrovacej väzby.

Zdravotný stav premiéra je stabilizovaný, no vážny, prevoz zatiaľ neočakávajú

Zdravotný stav premiéra je stabilizovaný, no vážny, prevoz zatiaľ neočakávajú

VČERA - 14:44Domáce

Stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je stabilizovaný, no naďalej vážny. K pozitívnej prognóze prispela piatková (17. 5.) operácia.

Hnutie Slovensko vyzvalo na odstúpenie Šutaja Eštoka a stiahnutie zákona o STVR

Hnutie Slovensko vyzvalo na odstúpenie Šutaja Eštoka a stiahnutie zákona o STVR

VČERA - 12:12Domáce

Hnutie Slovensko vyzvalo na odstúpenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) z funkcie.