• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Vláda odvolaním Ľubomíra Jahnátka z čela ÚRSO porušila jeho práva

  • 17:01 27.01.2022
  • Košice
Vláda odvolaním Ľubomíra Jahnátka z čela ÚRSO porušila jeho práva

Uznesením o odvolaní Ľubomíra Jahnátka z postu predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) z júna 2020 vláda SR porušila jeho základné právo na prístup k verejným funkciám a na inú právnu ochranu.

Rozhodol o tom vo štvrtok Ústavný súd (ÚS) SR. Zároveň nevyhovel Jahnátkovmu návrhu na zrušenie uznesenia o jeho odvolaní.

Ak by sa mali čo najstručnejšie vyjadriť dôvody tohto nálezu, tak to je deficit dôvodov takého aktu, akým je aj odvolanie predsedu úradu. Keďže tento akt dôvody neobsahoval, došlo k porušeniu základných práv sťažovateľa,“ uviedol predseda III. senátu ÚS Peter Straka.

Jahnátek bol v minulosti ako nominant Smeru-SD ministrom hospodárstva. Do čela ÚRSO ho v júli 2017 vymenovala vláda Roberta Fica (Smer-SD), čo vtedajšia opozícia kritizovala. V júni 2020 ho z funkcie odvolal vládny kabinet pod vedením Igora Matoviča (OĽANO).

Návrh na odvolanie predkladal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), v uznesení sa dôvody neuvádzali. Podľa materiálu Jahnátek nespĺňal zákonom stanovené požiadavky na výkon danej funkcie a došlo k porušeniu princípu nezávislosti ÚRSO v súvislosti s predložením novely zákona o regulácii sieťových odvetví poslancom NR SR Marošom Kondrótom (Smer-SD). Ten pre médiá uviedol, že novelu predkladal aj na pokyn ÚRSO. Pokiaľ by bola schválená, zvýhodnila by podnik Duslo, a. s., v ktorom Jahnátek v minulosti pôsobil. Materiál uvádzal aj konflikt záujmov v súvislosti s pôsobením Jahnátkovho syna v manažmente Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska, spoločného podniku ČEZ Bohunice, a. s., a Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a. s.

Bývalý šéf ÚRSO tieto dôvody pred ÚS odmietol. Sťažoval sa, že nebol ani informovaný o dôvodoch odvolania a nemohol sa k nim vyjadriť. Žiadal zrušiť príslušné uznesenie vlády a vec vrátiť na ďalšie konanie. Tretí senát ÚS mu však v tomto nevyhovel, keďže ÚRSO už má svojho predsedu – Andreja Jurisa. O finančnom zadosťučinení súd nerozhodoval, keďže oň sťažovateľ nežiadal. Vláda mu má nahradiť len trovy konania v sume zhruba 1440 eur.

Napadnuté uznesenie vlády malo obsahovať, ktorý zo zákonných dôvodov na odvolanie sa v danom prípade uplatnil. Ten dôvod odvolania musí byť totiž známy nielen vláde, ktorá odvoláva predsedu úradu a rozhoduje o jeho odvolaní v zbore, ale musí byť s ním oboznámená aj osoba, ktorej sa odvolanie týka. Iba takýmto spôsobom sa zabezpečí nielen požiadavka transparentnosti rozhodovania vlády, ale aj preskúmateľnosti jej rozhodovania,“ konštatoval sudca spravodajca Martin Vernarský. Podľa US zároveň zrušením napadnutého uznesenia a vrátením veci na ďalšie konanie vláde nemôže dôjsť k obnove stavu pred porušením práv sťažovateľa.

Tlačový odbor ministerstva hospodárstva v reakcii pre TASR uviedol, že rozhodnutie rešpektuje. „Rezort hospodárstva rozhodnutie Ústavného súdu rešpektuje a berie na vedomie,“ skonštatoval.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

VČERA - 21:17Ekonomické

Európska únia (EÚ) v piatok formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám. TASR o tom informuje na základe sp

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

VČERA - 20:23Ekonomické

SOI varuje pred nebezpečným produktom na slovenskom trhu.

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

VČERA - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

VČERA - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

VČERA - 8:41Ekonomické

Pre malú a otvorenú ekonomiku, ako je slovenská, výhody eura prevažujú nad nevýhodami. Zdôrazňuje to Ivan Mikloš pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a 15. výročia prijatia eura.