• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Tieto aplikácie pred spaním nepoužívajte, ničia vám spánok

  • 20:06 22.01.2022
  • Svet
Tieto aplikácie pred spaním nepoužívajte, ničia vám spánok

Ak sa chcete v noci dobre vyspať, mali by ste sa vyhnúť používaniu mobilných telefónov pred spaním. Niektoré aplikácie vám spánok dokonca vedia pokaziť viac ako iné.

Spánok je hotová veda a naozaj sa mu veda aj venuje. Pre kvalitu spánku je dôležitý hormón melatonín, ktorý sa produkuje najmä v epifýze a podmieňuje denný cyklus človeka. Jeho tvorbu ovplyvňuje intenzita svetla a dalo by sa tak zjednodušene povedať, že svetlo brzdí jeho tvorbu. Ak sa chcete dobre vyspať, nemali by ste sa tak už pred spaním vystavovať svetlu a to napríklad aj svetlu z obrazovky mobilných telefónov.

Možno ste si aj sami všimli, že ak ešte v posteli neviete odložiť mobil z ruky a pozeráte, čo je nové na sociálnych sieťach, následne vám dlhšie trvá, kým zaspíte. Nie je to však len o tom a portál Sleep Junkie, ktorý sa venuje kvalite spánku, sa na to detailnejšie pozrel. Zorganizoval prieskum, ktorého sa zúčastnilo 2012 dospelých a na základe získaných dát sa ukazuje, že kvalitu spánku ovplyvňuje aj to, akým aplikáciám pred spaním venujete svoj čas.

V prieskume sa venovali hlavne sociálnym sieťam, keďže práve ich aplikáciám dnes ľudia na telefónoch venujú najviac času a to neraz aj práve pred spaním. Možno vás však prekvapí, ktorá sa dostala na nelichotivú prvú priečku.

  • Používatelia, ktorí pred spaním trávili čas na TikToku, dosiahli len 14% zo spánku v REM fáze, čo je veľmi málo. Navyše im priemerne trvalo zaspať až 1 hodinu a 7 minút.
  • Na druhom mieste sa ocitla sociálna sieť Instagram, kde používateľom trvalo zaspať 58 minút a zo spánku strávili 15,5% času v REM fáze.
  • O niečo lepšie bol na tom Snapchat, kde používatelia zaspali priemerne po 56 minútach a v REM fáze strávili 16% svojho spánku.
  • Twitter má opäť o máličko lepšie čísla, kde používateľom trvá zaspať priemerne 50 minút a REM fáza tvorí 18% z ich spánku.
  • Facebook je na tom z týchto sociálnych sietí najlepšie. Používateľom trvá zaspať priemerne 45 minút a v REM fáze strávia 19,5% času spánku.

Podľa Dorothy Chambers zo Sleep Junkie sa zdá, že nám používanie sociálnych sietí bráni v tom, aby sme si dopriali odpočinok, ktorý potrebujeme. Dúfa, že ich výskum pomôže zmeniť zlé spánkové návyky ľudí a tí tak pred spaním odložia telefón, aby sa mohli dobre vyspať.

Zdroj: Info.sk, MŠ, thesun.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

DNES - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

DNES - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

VČERA - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.