• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Muž si nechal vpichnúť 10 vakcín za deň, jeho správanie hodnotia ako sebecké

  • 20:07 14.12.2021
  • Auckland
Muž si nechal vpichnúť 10 vakcín za deň, jeho správanie hodnotia ako sebecké

Muž zo seba kvôli peniazom neváhal spraviť pokusného králika. V jeden deň mu vpichli až 10 vakcín proti ochoreniu COVID-19.

Nový Zéland je jedna z krajín, ktorým sa z dlhodobého hľadiska relatívne dobre darí bojovať proti šíreniu ochorenia COVID-19. Napriek tomu sa v krajine pomerne rýchlo rozšíril delta variant nového koronavírusu, následkom čoho sa viaceré štáty ponorili do dlhodobého lockdownu.

Krajina najnovšie prijala nové opatrenia, podľa ktorých prechádza na takzvaný „semaforový systém“, ktorý bude rozhodovať o prísnosti obmedzení na základe aktuálnej epidemiologickej situácie. Aj v prípade najprísnejšej červenej fázy ale podniky ostanú otvorené pre zaočkovaných občanov.

Takéto rozhodnutie vlády sa nestretlo s pochopením nezaočkovaných, ktorí ho považujú za obmedzovanie základných práv. Odporcovia očkovania preto vymýšľajú nové spôsoby, ako sa nelegálne dostať k potvrdeniu o očkovaní.

Takzvaným „antivaxerom“ na Novom Zélande pomohol nemenovaný muž, ktorý sa s cieľom finančného zisku nechal za deň zaočkovať až desaťkrát v desiatich rôznych očkovacích centrách. Z každého očkovania si pritom odniesol potvrdenie, ktoré potom plánoval predať nezaočkovaným záujemcom.

„K tomuto prípadu pristupujeme s vysokou vážnosťou,“ povedala vedúca novozélandskej skupiny pre imunizáciu a očkovanie Astrid Koornneefová, čím potvrdila, že vláda je s incidentom oboznámená. „Táto situácia nás veľmi znepokojuje a už pracujeme na uplatnení vhodných opatrení.“

Na Novom Zélande nejde o prvý takýto prípad. Hovorí sa o ľuďoch, ktorým omylom podali až päťnásobne viac vakcinačných látok než sa odporúča. Následkom toho u niektorých došlo k príznakom podobným chrípke, nik sa však nesťažoval na závažnejšie následky. Zatiaľ žiaden výskum však netestoval možné následky po podaní desiatich dávok vakcíny.

Novozélandská vakcinologička a docentka na Katedre všeobecného lekárstva a primárnej zdravotnej starostlivosti na Aucklandskej univerzite Helen Petousis-Harrisová dopĺňa, že išlo o veľmi sebecké správanie, ktoré mohlo vyústiť do neželaných účinkov v podobe bolesti hlavy, vyššej horúčky a intenzívnejšej bolesti končatín v porovnaní s vedľajšími príznakmi, aké sú bežné po podaní jednej alebo dvoch dávok vakcíny.

Koornneefová na záver zdôraznila riziko, akému antivaxeri vystavujú svoju rodinu a blízkych pri prezentovaní sa falošnými dokladmi. „Nesprávne informácie o zaočkovaní nepredstavujú riziko len pre vás, ale aj vašich priateľov, blízkych a komunitu a zdravotníkov, ktorí vás ošetrujú dnes aj zajtra.“

Zdroj: Info.sk, DP, iflscience.com, unilad.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

13:45 25.04.2024Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.