• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Milióny mobilov boli infikované cez aplikácie. Takto zistíte, či ste sa stali obeťou

  • 21:44 02.12.2021
  • Svet
Milióny mobilov boli infikované cez aplikácie. Takto zistíte, či ste sa stali obeťou

Používatelia smartfónov by mali skontrolovať svoje aplikácie, aby sa uistili, že sú ich osobné informácie v bezpečí. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť o nebezpečnom malvéri, ktorý sa maskuje ako nevinné aplikácie.

Bezpečnostní experti upozorňujú, že deväť miliónov zariadení so systémom Android bolo napadnutých nebezpečným malvérom, ktorého cieľom bolo ukradnúť používateľské údaje. Obeťami sa stali najmä používatelia zariadení značky Huawei.

Predpokladá sa, že nebezpečný trójsky malvér bol skrytý vo viac ako 190 aplikáciách. Trójsky kôň je schopný vykonávať množstvo škodlivých aktivít vrátane čítania textových správ, kradnutia telefónnych čísel, sledovania polohy, ako aj sťahovania iných nebezpečných dát.

Malvér známy ako „Android.Cynos.7.origin“ si všimol poskytovateľ antivírusových programov Dr.Web. Spoločnosť uviedla: "Android.Cynos.7.origin je jednou z modifikácií modulu programu Cynos. Tento modul je možné integrovať do aplikácií pre Android a speňažiť ich. Táto platforma je známa minimálne od roku 2014."

Ktoré telefóny sú ovplyvnené malvérom?

V minulosti došlo k podobným útokom prostredníctvom aplikácií pre Android, ktoré boli stiahnute cez Obchod Google Play. Tentoraz sa zdá, že problém súvisí s aplikáciami stiahnutými z obchodu Huawei AppGallery. „Vstavaný bezpečnostný systém AppGallery rýchlo identifikoval potenciálne riziko v týchto aplikáciách,“ uviedol hovorca Huawei v reakcii na objavenie malvéru. Spoločnosť Huawei pracuje na odstraňovaní problémov a dodáva, že aplikácie budú znova zaradené do AppGallery, keď sa očistia od malvéru.

Ktoré aplikácie sú nebezpečné?

Malvér na kradnutie údajov bol skrytý v 190 aplikáciách a rôznych hrách v anglickom a ruskom jazyku aj v čínskych jazykoch. Patria medzi ne najčastejšie sťahované hry:

• Hurry up and hide – 2 000 000 inštalácií

• Cat adventures – 427 000 inštalácií

• Drive school simulator – 142 000 inštalácií

Ako zistiť, či je váš mobil infikovaný

Životnosť batérie

U každej batérie mobilného telefónu časom dochádza k opotrebeniu. No ak sa vám náhle začal mobil vybíjať veľmi rýchlo, môže ísť o znak malvéru. Je to preto, že malvér môže využívať zdroje telefónu na skenovanie zariadenia a prenos informácií na hackerský server.

Pomalý výkon

Ak váš telefón často zamŕza alebo má problémy, môže to byť spôsobené škodlivým softvérom, ktorý ho spomaľuje. Aplikácie zostávajú spustené, aj keď sa ich pokúšate zavrieť, alebo samotný telefón padá a/alebo sa opakovane reštartuje.

Vysoká spotreba dát

Ak je váš účet za dáta na konci mesiaca nezvyčajne vysoký, môže to byť spôsobené škodlivým softvérom alebo špionážnymi aplikáciami spustenými na pozadí, ktoré odosielajú informácie späť na svoj server.

Odchádzajúce hovory a SMS, ktoré ste neodoslali

Ak váš mobil ukazuje, že ste telefonovali alebo posielali správy na čísla, ktoré nepoznáte, buďte opatrní. Môže ísť o čísla so zvýšenou sadzbou, ktoré malvér vytáča, pričom výnosy z nich idú priamo do peňaženky kyberzločinca.

Vyskakovacie okná

Nie všetky kontextové okná znamenajú, že váš telefón bol napadnutý hackermi, ale neustále zobrazovanie kontextových upozornení môže byť znakom toho, že váš telefón bol infikovaný adware – formou malvéru, ktorá núti zariadenia prezerať si určité stránky, ktoré prinášajú príjmy prostredníctvom kliknutí. Niekedy samotné kontextové okno nie je spôsobené škodlivým softvérom, ale môže ísť o pokus o phishing prinútením používateľov zadať citlivé osobné alebo finančné informácie.

Aktivita na účtoch prepojených s vaším telefónom

Dávajte si pozor na aktivity na sociálnych sieťach a e-mailoch. Môže to byť čokoľvek od resetovania hesiel, označovania neprečítaných e-mailov až po dostávanie overovacích e-mailov pre nové účty, do ktorých ste sa nezaregistrovali. Je preto dobré pravidelne meniť svoje heslo.

Zahrievanie zariadenia

Telefóny sa po dlhom používaní zahrievajú, ale ak sa váš mobil prehrieva, aj keď ho nepoužívate, môže to byť znakom toho, že ste boli napadnutý hackermi. Dôvodom prehrievania je zvýšená aktivita.

Zdroj: Info.sk, TM, dailystar.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

13:45 25.04.2024Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.