• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

ZMOS kritizuje Matovičovu daňovú revolúciu: Viac ublíži ako pomôže

  • 8:47 15.11.2021
  • Bratislava
ZMOS kritizuje Matovičovu daňovú revolúciu: Viac ublíži ako pomôže

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) principiálne odmieta koncept daňovej revolúcie predstavený vicepremiérom a ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO) v nedeľu (14. 11.).

Združenie si myslí, že navrhované financovanie zvyšovania príspevkov pre rodiny s deťmi mimoriadne ublíži ekonomike samospráv a negatívne sa prejaví na kvalite a rozsahu služieb, ich dostupnosti a obslužnosti územia. O postoji ZMOS informoval v pondelok riaditeľ kancelárie združenia Michal Kaliňák.

Združenie kritizuje najmä to, že jedným z riešení financovania má byť aj nižší rast podielových daní, ktoré patria samosprávam. Mestá a obce by tak ostali ukrátené o 200 miliónov eur ročne. Podľa ZMOS by to obmedzilo ich základné funkcie a úlohy. „A tiež to výrazne obmedzí rozsah sociálnej politiky, podpory kultúry, regionálneho školstva a rozvoja lokálnej hospodárskej politiky. Teda inými slovami, štát týmto rozhodnutím spôsobí viac škody, ako úžitku,“ skonštatoval Kaliňák.

ZMOS vyzdvihlo, že ak štát skutočne má záujem podporiť rodiny a deti, mal by napríklad navýšiť dotáciu na výstavbu nájomných bytov, ktorá napriek deklarácii vlády podporovať nájomné bývanie je v návrhu štátneho rozpočtu na nedostatočných 20 miliónoch eur. Ďalším návrhom ZMOS-u je skvalitňovanie verejných služieb využitím eurofondov. „Napríklad pre skvalitňovanie škôl, rozvoj sociálnych služieb, pre odkanalizovanie mnohých miest a obcí, na opatrenia sledujúce riešenie negatívnych dosahov klímy, vyriešenie dostupnosti potravín vo viac ako 102 potravinových púšťach a podobne,“ vymenoval Kaliňák. Naopak, Slovensko má nedočerpanú viac než polovicu eurofondov z aktuálneho obdobia a mohlo by už 11 mesiacov čerpať aj nové eurofondy, keby už malo v Európskej komisii (EK) schválený nový Operačný program Slovensko.

ZMOS je presvedčené, že v čase príprav rozpočtov miest a obcí na budúci rok a v turbulentnom období, ktoré aktuálne žijeme, nie sú prezentované úvahy o financovaní vybraných častí verejných politík vhodné, ani správne,“ pripomenul Kaliňák s tým, že preto združenie apeluje na prijatie opatrení, ktorými samosprávy získajú ekonomickú a legislatívnu stabilitu, pretože ich miera dôveryhodnosti v porovnaní so štátom dokazuje, že komunál vie mimoriadne efektívne a vhodne riešiť mnohé životné situácie každej zo skupín obyvateľov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

VČERA - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

VČERA - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.