• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 21.10.2021Meniny má Uršuľa
15°Bratislava

Šťava z tejto zeleniny zlepšuje zdravie mozgu a krvný tlak

  • 8:11 26.09.2021
  • Svet
Šťava z tejto zeleniny zlepšuje zdravie mozgu a krvný tlak

Pitie tejto zeleninovej šťavy dokáže výraze znížiť krvný tlak.

Pitie šťavy z červenej repy môže pomôcť zlepšiť zdravie mozgu a znížiť krvný tlak, uvádza výskum publikovaný v odbornom žurnále Redox Biology. Cviklová šťava je bohatá na anorganické dusičnany, podobne ako zeler, špenát, kapusta, fenikel, pór, petržlen, žerucha a šalát.

Dusičnan sa v ústach premieňa na oxid dusnatý, ktorý pomáha regulovať cievy a neurotransmitery. S vekom však ľudia produkujú menej oxidu dusnatého, čo súvisí s horším zdravím mozgu a vyšším krvným tlakom.

Vedci v štúdii dali 26 ľuďom vo veku 70 až 80 rokov dvakrát denne piť šťavu z červenej repy bohatú na dusičnany. V inom kontrolnom období pili placebo nápoj. Ukázalo sa, že keď pili šťavu z červenej repy, ich krvný tlak sa znížil v priemere o päť bodov. Prvá autorka štúdie Anni Vanhatalo uviedla:

"Sme skutočne nadšení z týchto zistení, ktoré majú dôležité dôsledky pre zdravé starnutie. Predchádzajúce štúdie porovnávali orálne baktérie mladých a starších ľudí a zdravých ľudí s tými, ktorí mali choroby, ale naša je prvá, ktorá týmto spôsobom testovala stravu bohatú na dusičnany.

Naše zistenia naznačujú, že pridanie potravín bohatých na dusičnany do stravy - v tomto prípade prostredníctvom šťavy z červenej repy - na iba desať dní môže podstatne zmeniť orálny mikrobióm (zmes baktérií) k lepšiemu. Dlhodobé udržiavanie tohto zdravého orálneho mikrobiómu môže spomaliť negatívne vaskulárne a kognitívne zmeny súvisiace so starnutím.“

Vedci skúmali, ako sa baktérie v ústach zmenili po doplnení šťavy z červenej repy. Ukázalo sa, že po cviklovej šťave sa zvýšilo množstvo baktérií spojených so znižovaním zápalu. Teraz sa vedci chcú pozrieť na ďalšie vekové skupiny. Ako uviedla Vanhatalo:

"Naši účastníci boli zdraví, aktívni starší ľudia so všeobecne dobrým krvným tlakom. Dusičnany v potrave im v priemere znížili krvný tlak a my sa zaujímame o to, či by sa to isté stalo aj v iných vekových skupinách a medzi ľuďmi s horším zdravím.

Spolupracujeme s kolegami z lekárskej fakulty University of Exeter na skúmaní interakcií medzi orálnymi baktériami a kogníciou, aby sme lepšie porozumeli tomu, ako by bolo možné použiť stravu na oddialenie poklesu kognitívnych funkcií vo vyššom veku.“

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TM, sciencedirect.com, sci-news.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lekár vysvetlil, prečo by ste nikdy nemali zadržiavať vetry

Lekár vysvetlil, prečo by ste nikdy nemali zadržiavať vetry

DNES - 10:50Zdravie

Doktor priblížil, čo sa stane, keď plyny nevypustíte von.

6 typov bolestí brucha, ktoré nesmiete ignorovať

6 typov bolestí brucha, ktoré nesmiete ignorovať

8:41 19.10.2021Zdravie

Zistite, prečo vás bolí brucho a či nejde o symptóm vážnejšieho problému.

Nepomáha len pri chudnutí. Takéto následky má prerušovaný pôst na dĺžku života

Nepomáha len pri chudnutí. Takéto následky má prerušovaný pôst na dĺžku života

6:37 19.10.2021Zdravie

Myši, ktoré v rámci vedeckej štúdie dostávali potravu len raz denne, žili dlhšie ako myši, ktoré skonzumovali rovnaký počet kalórií rozložených do viacerých kŕmení.

Tieto dve osobnostné črty zdvojnásobujú riziko Alzheimerovej choroby

Tieto dve osobnostné črty zdvojnásobujú riziko Alzheimerovej choroby

20:40 17.10.2021Zdravie

Keďže na Alzheimerovu chorobu dosiaľ neexistuje liek, najväčšiu nádej na zvládnutie ochorenia poskytuje skorá diagnostika. O predispozícii pritom môže rozhodovať aj povaha.

Stalo sa vám toto pri užívaní aspirínu? Príznak, ktorý naznačuje smrteľné nebezpečenstvo

Stalo sa vám toto pri užívaní aspirínu? Príznak, ktorý naznačuje smrteľné nebezpečenstvo

20:10 17.10.2021Zdravie

Užívanie aspirínu je prospešné najmä pri ľahších infekciách či bolestiach chrbta. Ak sa však dostaví tento príznak, s jeho užívaním je ihneď potrebné prestať.