• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
17°Bratislava

Hladovanie dohnalo členku Pussy Riot až na pokraj smrti

  • 17:56 30.09.2013
  • MOSKVA
Hladovanie dohnalo členku Pussy Riot až na pokraj smrti

Väznenej ruskej aktivistke Nadežde Tolokonnikovovej, ktorá drží od pondelka hladovku, vo väzenskej nemocnici podávajú infúzne prípravky. Tlačovú agentúru AFP o tom v pondelok informoval miestny primár Alexander Pozdňakov, podľa ktorého väzenkyňa s takouto liečbou súhlasila.

Vyjadril sa tak deň po tom, ako sa v médiách objavila správa o premiestnení Tolokonnikovovej z trestaneckej kolónie do nemocnice v dedine Baraševo na území Mordvianskej republiky. Manžel aktivistky Pjotr Verzilov v pondelok vyhlásil, že jeho ženu zadržiavajú v izolácii už 90 hodín a neumožnili mu, aby s ňou osobne alebo telefonicky hovoril.

Dvadsaťtriročná členka pankovej skupiny Pussy Riot odmieta jesť na protest proti "otrockým podmienkam" vo väznici a údajnému vyhrážaniu sa smrťou zo strany vedenia. To všetky obvinenia popiera, zatiaľ čo Tolokonnikovová trvá na tom, že v hladovke bude pokračovať, kým ju nepresunú inam.

Tolokonnikovovej advokát Sergej Golubok na situáciu v pondelok zareagoval podaním sťažnosti na Úrade vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Na otrasné podmienky v ruských väzniciach pritom už dávno upozorňujú tamojší ľudskoprávni aktivisti. Niektorí z nich Tolokonnikovovú vyzývajú, aby protest ukončila, keďže už podľa nich dosiahla svoj cieľ.

Vo februári 2012 členky Pussy Riot vnikli do pravoslávnej katedrály v centre Moskvy, kde zaspievali "modlitbu" proti vtedajšiemu premiérovi a dnešnému prezidentovi Ruska Vladimirovi Putinovi a jeho spojeniu s ruskou pravoslávnou cirkvou. Tolokonnikovovú a 25-ročnú Mariu Aljochinovú a poslali do pracovných táborov, zatiaľ čo 31-ročnú Jekaterinu Samucevičovú súd prepustil na podmienku.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Poľský minister obrany varoval pred ruskými hrozbami v Európe

Poľský minister obrany varoval pred ruskými hrozbami v Európe

DNES - 20:20Zahraničné

Poľské bezpečnostné služby sú v plnej pohotovosti pre hrozbu bombových útokov a záškodníckych akcií zo strany Ruska na území Európy. V utorok to vyhlásil poľský minister obrany.

Biden upozornil na nárast antisemitizmu v Spojených štátoch i vo svete

Biden upozornil na nárast antisemitizmu v Spojených štátoch i vo svete

DNES - 19:44Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

V rieke Tisa sa utopili traja mladíci

V rieke Tisa sa utopili traja mladíci

DNES - 17:00Zahraničné

Podľa pohraničnej stráže sa mladíci pokúšali preplávať hranice.

Ukrajina preveruje možnú účasť KĽDR na dodávkach balistických striel Rusku

Ukrajina preveruje možnú účasť KĽDR na dodávkach balistických striel Rusku

DNES - 16:04Zahraničné

Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že preskúmala trosky 21 z približne 50 balistických striel vypálených Ruskom od konca decembra do konca februára.

Štvorročné  dievčatko sa udusilo párkom v rožku

Štvorročné dievčatko sa udusilo párkom v rožku

DNES - 15:31Zahraničné

Dievčatku nepomohla ani rýchla pomoc okolostojacich. Polícia na mieste vypočula svedkov.