• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

Slováci zdolali Bielorusov 2:1 a postúpili do Pekingu

  • 19:58 29.08.2021
  • Bratislava
Slováci zdolali Bielorusov 2:1 a postúpili do Pekingu

Slovenskí hokejoví reprezentanti postúpili na ZOH do Pekingu. V rozhodujúcom zápase na finálovom turnaji olympijskej kvalifikácie v Bratislave zdolali v D-skupine Bielorusko 2:1.

Slovákom stačila na postup aj remíza, v 5. minúte ich poslal do vedenia presilovkový gól Petra Cehlárika. Bielorusi vyrovnali dve minúty po prvej prestávke zásluhou Jegora Šarangoviča. V závere zápasu spečatil slovenský postup gólom do prázdnej bránky Libor Hudáček.

Do Pekingu sa kvalifikovali okrem hráčov SR aj Dáni a Lotyši, ktorí uspeli vo svojich kvalifikačných skupinách. ZOH sa v čínskej metropole uskutočnia od 4. februára - 20. februára 2022, konečnú dvanástku účastníkov tvoria okrem troch úspešných kvalifikantov Kanada, USA, Rusko, Švédsko, Fínsko, Česko, Nemecko, Švajčiarsko a domáca Čína.

Pre slovenských hokejistov to bude šiesta účasť na ZOH, predtým na hrách štartovali v roku 1994 v Lillehammeri, v Turíne 2006, vo Vancouveri 2010, v roku 2014 v Soči a pred tromi rokmi v Pjongčangu.

kvalifikácia ZOH 2022 - D-skupina (Bratislava):

Slovensko - Bielorusko 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)

Góly: 5. Cehlárik (Hrivík), 58. Hudáček (Studenič) - 22. Šarangovič. Rozhodovali: Öhlund (Švéd.), Tscherrig (Švaj.) – Ondráček (ČR), Zunde (Lot.), vylúčení: 8:7 na 2 min, navyše Sapego 5+DKZ za vrazenie na mantinel, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 7105 divákov (vypredané).

Slovensko: Konrád – Marinčin, Jaroš, Čerešňák, Gernát, Grman, Kňažko, Nemec, Ďaloga – Jurčo, Hrivík, Cehlárik – Lantoši, Ružička, Pospíšil – Daňo, Studenič, Hudáček – Gríger, Roman, Slafkovský

Bielorusko: Taylor – Bailen, Sapego, Solovjov, Lisovec, Gotovec, Koljačonok, Korobov, Jerjomenko – Šarangovič, Komarov, Stas – Platt, Pare, Prince – Protas, Kodola, Bujnickij – Demkov, Pavlovič, Usov

Aktivita Slovákov od úvodu zápasu zamestnávala obranu súpera, pomohla k tomu aj skorá presilovka. Veľkú šancu v nej mal Hudáček a po ňom aj Jaroš a Pospíšil, Taylor si pripísal prvé dôležité zákroky. Po návrate vylúčeného Bielorusa na ľad fauloval Slafkovského obranca Sapego a dostal päťminútový trest a do konca zápasu. Oslabenie súpera využili Slováci už po 33 sekundách, presne namieril Cehlárik - 1:0. Na ľade potom pribudlo nervozity, z čoho pramenili vylúčenia, v oslabení hrali aj Ramsayho zverenci. V 15. minúte utiekol po ľavom krídle Ďaloga, ale v dobrej pozícii trafil len do brankára. Rovnako dopadol aj Pospíšil o minútu neskôr, Taylor jeho pokus vytesnil vyrážačkou.

Bielorusi vyrovnali v úvode druhého dejstva. Šarangovič sa výborne zorientoval v skrumáži pred bránkou a poslal puk do siete popod Konrádovo telo. Potom sa opäť vylučovalo, Konrád sa zapotil pri pokuse Platta. Hokejisti Bieloruska boli od polovice zápasu o niečo aktívnejší, no veľkú šancu mali Slováci, konkrétne Pospíšil. Korčuľoval sám na brankára, zakončil tvrdo strelou, ale Taylor ju vykryl. Ďalšiu šancu mal Lantoši, ale puk dostal tesne pred brankárom a nemal už čas na lepšie zakončenie. Brankára neprekonal ani Hudáček, ktorý dostal puk na vrchol kruhov. Šancu mal na druhej strane aj Korobov, slovenská obrana odvrátila puk v poslednej chvíli.

V tretej tretine hrali najskôr presilovku Bielorusi po vylúčení Studeniča, najťažší zákrok vytiahol Konrád po strele Šarangoviča. Slováci sa dostali do vážnejšej šance v 49. minúte, po závare v útočnom pásme zakončil Lantoši vedľa. S pribúdajúcimi minútami sa čakalo viac ofenzívneho úsilia od Bielorusov, po Lantošiho chybe nevyužil šancu Platt. Hostia museli na postup zvíťaziť a v závere zápasu vsadili všetko na jednu kartu. Odvolali brankára dve a pol minúty pred koncom a Hudáček nemal problém trafiť. Jeho gól poslal Slovákov definitívne na ZOH.

Konečná tabuľka kvalifikačnej D-skupiny:

1. SLOVENSKO 3 3 0 0 0 9:3 9 *

-------------------------------------

2. Bielorusko 3 1 0 0 2 6:5 3

3. Rakúsko 3 1 0 0 2 7:8 3

4. Poľsko 3 1 0 0 2 3:9 3

* postup na ZOH

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.