• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
10°Bratislava

14 spôsobov ako zistiť, či ste vysoko citlivá osoba

  • 20:40 12.07.2021
  • Bratislava
14 spôsobov ako zistiť, či ste vysoko citlivá osoba

Nadmerná citlivosť je vzácna charakteristika, ktorá prekypuje výhodami. Spájajú sa s ňou ale aj niektoré nedostatky.

Zdá sa vám, že o veciach premýšľate viac ako ostatní? Zasiahnu vás radostné aj smutné správy hlbšie ako iných? Potom je možné, že patríte medzi 20 percent ľudí, ktorých možno opísať ako vysoko citlivých.

Čo znamená vysoká citlivosť

Z biologického hľadiska hovoríme o vysoko citlivom človeku vtedy, keď vníma a reaguje na viac stimulov z okolia. Mozog takéhoto človeka je aktívnejší v oblastiach zodpovedajúcich za pozornosť, emócie, plánovanie, prijímanie rozhodnutí a intenzívne vnútorné zážitky.

V profesijnom živote sú vysoko senzitívni ľudia často vysoko cenení. V porovnaní s inými zamestnancami sú totiž inovatívnejší a férovejší a vedia si lepšie poradiť aj vo vedúcich pozíciách.

Zároveň treba dodať, že extrémne citliví ľudia sú tiež náchylnejší intenzívnejšie prežívať stres, a tak sú často psychicky vyčerpaní.

Aké konkrétne znaky charakterizujú vysoko citlivého človeka? Všímajte si na sebe týchto 14 prvkov:

1. Ste extrémne empatickí

Vysoko senzitívni ľudia dokážu u iných veľmi dobre vycítiť ich pocity, potreby a obavy. Aj veda dokazuje, že u takýchto ľudí sú aktívnejšie takzvané zrkadlové neuróny, vďaka ktorým rozumieme iným ľuďom.

Ak ste vysoko senzitívni, máte vysokú emocionálnu inteligenciu a konverzácia vám nerobí problém. Negatívom môže byť, že sa príliš snažíte vyhovieť požiadavkám iných ľudí aj na úkor svojho pohodlia.

2. Vážite si čas na premýšľanie

Ako vysoko citlivý človek uprednostňujete situácie, v ktorých si najprv môžete premyslieť ďalšie kroky predtým, ako ich vykonáte. So zložitými informáciami si hravo poradíte.

3. Často počúvate vetu „neber to tak osobne“

Už sme spomenuli, že vysoko citliví ľudia majú silnejšie reakcie na väčšinu situácií. Zatiaľ čo ostatní sa problémami príliš dlho nezaoberajú, vy ich riešite do hĺbky. Môže sa vám zdať, že ste kvôli tomu zvláštni.

4. Pod tlakom „mrznete“

Práca pod tlakom vo vás vyvoláva úzkosť a rozprávanie pred množstvom ľudí vás desí. Rozsiahly zoznam povinností vás vyčerpáva, a tak je potrebné spoznať spôsoby, ako si psychicky uľaviť a neprekonávať sa.

5. Radi sa ponárate sami do seba

Vysoko senzitívni ľudia majú veľmi živú predstavivosť. Znamená to, že ste kreatívny a originálny mysliteľ s citom pre kvalitnú introspekciu. Na druhej strane môže byť pravda, že niektoré problémy vás pridlho zamestnávajú.

6. Negatívnu kritiku znášate len ťažko

Vaša reakcia je silnejšia aj v prípade, že vás niekto kritizuje. Často sa preto vyhýbate situáciám alebo skutkom, za ktoré by vás mohli kritizovať, či už ide o pracovný alebo súkromný život.

7. K rozhodnutiam pristupujete zodpovedne

Trvá vám večne, kým sa rozhodnete? Ide o typickú črtu vysoko senzitívnych ľudí. Tí sa totiž boja nesprávnych rozhodnutí a následky svojho konania vnímajú nielen v súvislosti s vlastnou osobou, ale aj inými.

8. Neunikne vám žiaden detail

Vysoko senzitívni ľudia sú extrémne vnímaví. Na každej situácii si všímajú konkrétnosti a postrehnú aj tú najmenšiu zmenu. Ľahko tiež dešifrujú, čo sa páči ostatným. Takáto charakterová vlastnosť sa často mení na vyčerpávajúci perfekcionizmus.

9. Ste vždy milí

Ľudia často chvália vašu zdvorilosť a váš takt. V kancelárii pravdepodobne zastávate úlohu toho, na koho sa dá vždy spoľahnúť.

10. Pri riešení problémov nemáte ťažkosti

Vďaka oddanosti a zápalu ste skvelý tímový hráč. Vďaka vycibreným pozorovacím schopnostiam vždy odhalíte konflikt a s ľahkosťou pristúpite k jeho riešeniu.

11. Viete, čo iným chýba

Znervózňuje vás, keď niekto podvedome šťuká perom? Neviete zaspať v miestnosti s tikajúcimi hodinami? To, čo si ostatní často ani nevšimnú, vám lezie na nervy.

12. Rýchlo sa vám míňajú zásoby vreckoviek

Keďže precitlivelí ľudia reagujú na viac podnetov ako okolie, dá sa o nich povedať, že sa rýchlejšie emocionálne vyčerpajú. Svoju frustráciu potom môžu riešiť plačom. Treba však povedať, že za svoje pocity sa netreba hanbiť.

13. Vyhovuje vám práca z domu

Vysoko citliví ľudia preferujú prácu na mieste, kde dokážu ovládať množstvo a intenzitu externých stimulov. Uprednostňujú dobre osvetlené a tiché priestory, čistý a prázdny pracovný stôl a v prípade možnosti výberu volia prácu z domu.

14. Hľadáte zmysel života

Citlivé osoby poháňajú vnútorné faktory (napríklad radosť z vykonávanej práce). Ak k nim patríte, pri hľadaní práce sa zaujímate skôr o to, či vás bude baviť, ako o to, či v nej dobre zarobíte.

Zdroj: Info.sk, DP, psychologytoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

DNES - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

DNES - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

DNES - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.