• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
10°Bratislava

Ako nakopnúť kreativitu: Dôležitá je dostatočne dlhá pauza

  • 7:22 23.04.2021
  • Svet
Ako nakopnúť kreativitu: Dôležitá je dostatočne dlhá pauza

Pri tvorivosti platí, že pomaly ďalej zájdeš.

Kreatívne stimuly môžu ľuďom pomôcť v tvorivosti, no len ak si potom necháme čas na premýšľanie. Výskum publikovaný v časopise Accounting Review ukázal, že “inkubačná doba“ je kľúčom k dosiahnutiu najkreatívnejších výsledkov.

Keď sa snažíte ľudí motivovať ku kreativite, v skutočnosti neprichádzajú s novými nápadmi. Odstup od problému na určité obdobie - stačí aj 20 minút - umožňuje ľuďom prísť s kreatívnejšími riešeniami.

Výskum z University of Texas (UT) a University of Illinois v Urbana-Champaign (UIUC) hovorí, že zamestnávatelia, ktorí hľadajú kreatívnejších zamestnancov, by ich mali povzbudiť k vytváraniu veľkému množstvu nápadov - aj priemerných - a potom im nechať "inkubačnú dobu" na premýšľanie.

Motivácia je dobrá, no je potrebné si urobiť odstup

Štúdia zistila, že stimuly spolu s dostatočne dlhou dobou odpočinku prinesú viac kreatívnych výsledkov. Profesor Steven Kachelmeier, prvý autor štúdie, uviedol: „Kreativita nie je okamžitá, ale ak stimuly podporia dostatok nápadov ako zárodky pre premýšľanie, nakoniec sa kreativita objaví.“

Účastníci štúdie boli rozdelení do dvoch skupín. Jedna skupina bola platená na základe počtu nápadov, s ktorými prišli. Druhá skupina dostávala fixnú sumu. Keď účastníci dostali okamžite test kreativity, tí, ktorí boli motivovaní peniazmi, v skutočnosti neboli o nič kreatívnejší ako kontrolná skupina. K úlohe sa však vrátili o 10 dní neskôr a výsledky ukázali, že ľudia, ktorí boli platení na základe počtu nápadov, boli po návrate kreatívnejší.

20-minútová prechádzka podporí tvorivé myslenie

Ďalší experiment ukázal, že 20-minútová prechádzka poskytla dostatočný čas na premýšľanie a zvýšenie kreativity u ľudí, ktorí už boli motivovaní. Tím zaplatil polovici účastníkov pevnú sumu (išlo o kontrolnú skupinu) a druhej polovici zaplatil za počet nápadov, ktoré vyprodukovali.

Rovnako ako predtým, účastníci platení od množstva, prišli s väčším počtom nápadov, ale neboli lepšie ako tie zo skupiny s fixným platom. Po pokojnej 20-minútovej prechádzke po kampuse však vyrobili viac a kvalitnejších hlavolamov ako kontrolná skupina. Profesor Kachelmeier povedal:

"Musíte si oddýchnuť, dať si prestávku a odpojiť sa - aj keď je to len 20 minút. Recept na kreativitu je skúšať - a byť frustrovaný, pretože sa nedarí. Uvoľnite sa, pohodlne sa usaďte a potom to príde.“

Zdroj: Info.sk, TM, meridian.allenpress.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

DNES - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

DNES - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

DNES - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.