• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Ako sa zbaviť vlhkosti a plesne v dome: 3 typy vlhkosti, na ktoré si musíte dávať pozor

  • 20:08 28.02.2021
  • Bratislava
Ako sa zbaviť vlhkosti a plesne v dome: 3 typy vlhkosti, na ktoré si musíte dávať pozor

Tu je niekoľko varovných znakov a tiež spôsoby, ako sa zbaviť vlhkosti v dome.

Vlhkosť v domácnosti môže predstavovať veľký problém, ktorý vedie k nákladným opravám. Môžete si všimnúť, že máte vlhké steny, alebo si môžete ráno všimnúť kondenzáciu na oknách. Ide o znaky zvýšenej vlhkosti, ktorá môže viesť k väčším problémom. Je preto nutné sa venovať najmä prevencii, keď sa objavia prvé známky vlhkosti.

Odborníci zo spoločnosti Boiler Plan pre Metro Online uviedli varovné znaky vlhkosti v dome, a čo môžete urobiť, aby ste zabránili väčším škodám. Existujú tri typy vlhkosti, na ktoré si treba dať pozor. Tu sú znaky, ktoré vás môžu vyjsť draho, ak ich zanedbáte.

Kondenzačná vlhkosť

Foto: matuska/Shutterstock.com

Toto je najbežnejší typ vlhkosti, ktorá sa tvorí, keď horúci vzduch narazí na studené povrchy. Ak sa tomu chcete vyhnúť, udržujte svoj dom v teple a pravidelne zapínajte kúrenie. Ak sa v miestnosti sprchujete alebo varíte a vytvárate tým vlhkosť, dvere majte zatvorené, aby ste vlhkosť nerozširovali po celom dome. V miestach so zvýšenou vlhkosťou, napríklad v kúpeľni, použite farby odolné proti vlhkosti a plesniam.

Vlhkosť prenikajúca zvonka

Foto: RYosha/Shutterstock.com

Táto vlhkosť sa vyskytuje, keď dovnútra preteká v dôsledku zle nainštalovaných okien, zlej izolácie, problémov so strechou a pod. Ak spozorujete vlhké škvrny na stene alebo praskliny, musíte konať rýchlo, pretože tento typ vlhkosti poškodzuje štruktúru domu rýchlejšie ako iné formy vlhkosti. Ak chcete zabrániť prenikaniu vlhkosti, budete musieť skontrolovať prípadné problémy so stenami, izoláciou, podkrovím, strechou, oknami, dverami, odkvapmi, rúrami a odtokovými systémami.

Vlhkosť stúpajúca zo zeme

Foto: yossie/Shutterstock.com

Táto vlhkosť je spôsobená podzemnou vodou, ktorá stúpa do vašich stien. Vyskytuje sa pri chýbajúcej alebo neúčinnej izolácií. Medzi znaky, na ktoré si treba dať pozor, patria vlhké škvrny v dolnej polovici steny, soľ na stenách, olupujúca sa farba, rozpadajúca sa omietka a poškodené soklové lišty. Jediným spôsobom, ako sa vyhnúť ďalším škodám, je zabezpečiť správnu izoláciu základov a drenáž.

Ako sa vyhnúť vlhkosti v kúpeľni

Kúpeľňa je jedným z najbežnejších priestorov, ktoré postihuje vlhkosť, najmä ak nie je miestnosť správne vetraná. Tu je niekoľko tipov, ako zabrániť vlhkosti v kúpeľni:

  • Pred pustením horúcej vody otvorte okno. Neotvárajte dvere do kúpeľne, pretože to umožňuje úniku tepla do domu.
  • Zapnite odsávanie vzduchu a nechajte ho zapnuté 20 minút po sprche. Uistite sa, že funguje správne a nič ho neblokuje.
  • Povrchy v kúpeľni osušte uterákom alebo handričkou, najmä tam, kde sa najviac zhromažďuje kondenzácia, ktorá spôsobuje tvorbu plesní.
  • Použite odvlhčovač, ktorý zachytáva vlhkosť zo vzduchu a mení ju na vodu. Namaľujte kúpeľňu farbou odolnou voči plesniam, aby ste zabránili kondenzácii a absorpcii vlhkosti.
Zdroj: Info.sk, TM, metro.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

13:45 25.04.2024Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.