• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Úrad verejného zdravotníctva reagoval na kritiku Zväzu obchodu SR

  • 15:52 22.02.2021
  • Bratislava
Úrad verejného zdravotníctva reagoval na kritiku Zväzu obchodu SR

Úrad chápe pri pandémii koronavírusu obavy Zväzu obchodu SR.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR chápe pri pandémii ochorenia COVID-19 obavy Zväzu obchodu (ZO) SR. Uviedla to pre TASR Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ SR, v reakcii na pondelňajšiu tlačovú besedu, na ktorej 1. viceprezident ZO SR Pavol Konštiak upozornil, že do predajní môžu chodiť aj ľudia pozitívni na nový koronavírus.

My (obchodníci) sme v prvej línii, spolu s lekármi, pretože sa každodenne stretávame s množstvom ľudí,“ poznamenal Konštiak. Obchodníci by podľa neho chceli byť čím skôr, po zdravotníkoch, zaočkovaní. „Pretože sme, ktorí máme otvorené obchody, v prvej línii. Mali by sme mať prednostné právo byť zaočkovaní,“ povedal Konštiak.

Osobám pozitívnym na COVID-19 podľa Račkovej naďalej dôrazne odporúča zabezpečiť si nákup prostredníctvom rodiny, známych susedov, donášok, či služieb samospráv. „Využitie tejto výnimky za dodržania prísnych hygienických opatrení nie je pravidlom. Ide o možnosť a slúži pre ľudí v mimoriadnych situáciách, ktorí si nevedia zabezpečiť nevyhnutné životné potreby inak, pričom by boli vystavení porušeniu vyhlášky,“ upozornila Račková.

Veríme však, že pri súčasne nastavených hygienických opatreniach, všetky osoby nachádzajúce sa v obchodoch potravín tieto opatrenia striktne dodržiavajú a prevádzky na dodržiavanie opatrení vyzývajú a dohliadajú na to,“ poznamenala hovorkyňa ÚVZ SR.

Pri samotnom nákupe sa podľa Račkovej nepredpokladá vysoké riziko vystavenia osôb obojstrannému úzkemu kontaktu (menej ako 2 metre po dobu dlhšiu ako 15 minút s komunikačnou interakciou). „Nakupujúci sú navyše pravidelne vyzývaní k dodržiavaniu protiepidemických opatrení. Kontakt s pozitívnou osobou v prípade nákupu potravín sa nepovažuje za úzky kontakt,“ zdôraznila.

V prevádzke podľa hovorkyne ÚVZ platí napríklad pravidlo jedna osoba na 15 štvorcových metrov, dezinfekcia rúk pri vstupe, časté vetranie, častá dezinfekcia plôch a podobne, povedala.

Predstavitelia ZO SR v pondelok zdôraznili, že obchodníci majú od 9.00 do 11.00 h prázdne predajne, ktoré sú vyhradené len pre seniorov. „Tento z nášho pohľadu nezmyselný úzus by už mal byť zrušený, pretože dôchodcovia môžu chodiť do predajní 24 hodín a ostatní zákazníci vo vyhradených hodinách pod hrozbou sankcie nemôžu nakupovať,“ podčiarkol viceprezident ZO SR Konštiak.

Vnímame, že zástancovia i kritici vyhradených hodín pre seniorov majú svoje argumenty. Z nášho pohľadu je práve počas takto vážnej epidemiologickej situácie dobré a dôležité, ak je vyhradený čas pre tých najzraniteľnejších a prosíme ich preto, aby v záujme ochrany ich zdravia využívali vyhradený čas vždy, keď je to možné,“ dodala Račková ku kritike tzv. seniorských hodín.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

DNES - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

DNES - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

DNES - 8:41Ekonomické

Pre malú a otvorenú ekonomiku, ako je slovenská, výhody eura prevažujú nad nevýhodami. Zdôrazňuje to Ivan Mikloš pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a 15. výročia prijatia eura.

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.