• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

U.S. Steel: Treba urýchlene riešiť problém s testami pre kamionistov v Nemecku

  • 14:28 18.02.2021
  • Košice
U.S. Steel: Treba urýchlene riešiť problém s testami pre kamionistov v Nemecku

Na problém s nákladnou dopravou na hraniciach s Nemeckom, ktoré zaviedlo povinné testy na ochorenie COVID-19 pre vodičov kamiónov, upozorňujú aj košické oceliarne U. S. Steel.

Stále to ešte nie je doriešené a podľa našich informácií kamióny čakajú vyše 20 hodín na hraniciach medzi Nemeckom a Českou republikou. Ak sa problém urýchlene nevyrieši, hrozí, že kamionistom vyprchá platnosť testov a taktiež to, že pre zdržanie sa nestihnú vrátiť. My potom nebudeme mať k dispozícii ďalšie kamióny,“ uviedol vo štvrtok hovorca hutníckeho podniku Ján Bača. Oceliarne podľa neho vnímajú snahu slovenských diplomatov a Európskej komisie situáciu riešiť, v konečnom dôsledku však bude závisieť od rozhodnutia nemeckej strany, či bude dodržiavať pravidlá zelených jazdných pruhov (green lanes).

Už počas uplynulého víkendu sme museli zareagovať okamžite a v priebehu niekoľkých hodín prispôsobiť logistiku tak, že sme využili už vytvorené testovacie miesto v podniku aj pre kamionistov. Nebolo to jednoduché a hlavne nič to nemení na našom zamietavom postoji voči tomuto opatreniu zo strany Nemecka. Je totiž v rozpore so snahou využívať takzvanú green lane alebo zelený pruh, ktorý zatiaľ umožňuje plynulé zásobovanie v rámci EÚ,“ dodal Bača.

Slovensko žiada o upustenie od požiadavky na preukázanie sa 48-hodinovým negatívnym testom pre vodičov nákladnej dopravy pri vstupe do Nemecka. Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) v súvislosti s opatrením Nemecka hovorí o priamom ohrození zásobovania slovenského priemyslu.

Korčok požiadal Nemecko o výnimku

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok požiadal Nemecko o výnimku pre vodičov nákladnej dopravy, ktorí sa pri vstupe do Nemecka musia preukázať negatívnym testom na koronavírus nie starším ako 48 hodín. Žiada, aby sa táto lehota predĺžila na 72 hodín. Uviedol to po rokovaní so šéfmi diplomacie Česka, Rakúska a Nemecka. TASR o tom vo štvrtok informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Korčok spoločne s ministrami zahraničných vecí Česka a Rakúska tlmočil šéfovi nemeckej diplomacie Heikovi Maasovi znepokojenie z opatrení zavedených Nemeckom, v dôsledku ktorých dochádza k ohrozeniu dodávateľských reťazcov. „Všetci rozumieme obavám zo šírenia nových mutácií vírusu naprieč Európou. Musíme sa ale snažiť zavádzať len také opatrenia, ktoré nebudú narúšať dodávateľské reťazce a umožnia fungovanie dohodnutých zelených pruhov na zabezpečenie plynulého pohybu tovarov,“ zdôraznil Korčok po rokovaní, ktoré sám inicioval.

Ďalej uviedol, že dodržanie požiadavky nemeckých úradov o negatívnom teste nie staršom ako 48 hodín sa zo strany slovenských prepravcov prakticky nedá dodržať a nemeckého rezortného partnera požiadal o výnimku pre dopravu tranzitujúcu cez Nemecko, minimálne aspoň predĺženie tejto lehoty na 72 hodín.

Ministri sa zhodli, že v aktuálnej pandemickej situácii je potrebné postupovať obozretne, no zároveň je dôležité hľadať riešenia pre zachovanie fungovania jednotného trhu a predchádzaniu neúnosných dopravných situácií na hraniciach.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

VČERA - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

VČERA - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.